Екатерина Захариева: Историята трябва да бъде наш учител, а не ограничение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7086981 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева Снимка: Архив

Историята не трябва да бъде наше ограничение, а да носи поуките, спомените и да ни предпазва от бъдещи грешки, да бъде наш учител. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на интерпарламентарната конференция "Трансформирането на региона на Западните Балкани - парламентите за ролята и бъдещето на процеса на присъединяване към ЕС", организирана от Народното събрание и Европейският парламент.

Форумът е част от събитията, посветени на водещия приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е в рамките на Програмата за подкрепа, която Европейският парламент оказва на парламентите от процеса на присъединяване.

Екатерина Захариева отбеляза, че основният мотив и двигател за истинско помирение, свързаност, реформи в нашия регион, е европейската перспектива. Тя посочи, че без подкрепата на партиите, на националните парламенти и на Европейския парламент няма как да се случи нито една реформа.

Имаше задръжка за разширяване предвид многото предизвикатества, с които се сблъсква ЕС, а и като че приятелите от Западните Балкани се бяха уморили и от това да бъдат отлагани във времето и да нямат ясна перспектива за пътя напред, припомни Захариева. Тя изрази задоволство, че за шест месеца тези задръжки вече са се превърнали в ясно разбиране от страна на ЕС, че без страните на Западните Балкани да бъдат членове на ЕС, когато са готови, няма как европейският проект да бъде цялостно завършен, а в страните от Западните Балкани все повече се чува не за умора от реформи, а за това кой ще успее да приложи необходимите реформи за членство и кой по-бързо ще стане член на ЕС.

Все още в нашия регион, на Балканите, има предизвикателства, отворени въпроси между част от съседите, има много реформи, които трябва да се случат, а в част от страните от ЕС има необходимост да ги убедим, че наистина държавите от Западните Балкани трябва да бъдат членове на ЕС и това е възможно да се случи чрез изпълнение на реформите, посочи външният министър.

Балканите са в сърцето на Европа, каза още Екатерина Захариева. Тя отбеляза, че държавите от Западните Балкани имат младо, талантлинво, изключително мотивирано население, има правителства, които имат желание да придвижат своите страни напред и тези млади хора заслужават нашата подкрепа.

Заместник-председателят на парламента Явор Нотев коментира, че България, 15 години след срещата в Солун, е постигнала своята цел - да постави трайно Западните Балкани в европейския дневен ред. Имаме неизчерпаема енергия за продължаващи усилия и ангажимент към тази кауза, подчерта той. Колкото по-трудни стават предизвикателствата в регионален и глобален план, колкото по-големи са изпитанията, толкова по-убедителна е тезата, че членството на всички партньори от Западните Балкани в Европейския съюз няма алтернатива, заяви Нотев и отбеляза, че европейската перспектива на региона е геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа.

Все по-често чуваме това послание на различни европейски и международни форуми и няма как да не сме удовлетворени, че чрез Софийската декларация Европейският съюз пое ангажимент да засили ангажираността към Западните Балкани и да осигури силна подкрепа за реформите, които нашите партньори следва да осъществят, коментира Нотев. Силно вярвам, че фокусът върху Западните Балкани не само ще се запази при председателствата на Австрия, Румъния и Хърватия, но и ще се постига все по-осезаем напредък, заяви още заместник-председателят на парламента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.