ДПС иска преизчисляване на пенсиите от 1 април догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7087356 www.24chasa.bg
Хасан Адемов

Преизчисляването на пенсиите догодина да бъде от 1 април, а не от 1 юли. Това предложение се обсъжда в ДПС. Така всички пенсионери ще може да получат преизчисилвяне, което да покрие увеличаването на цените от тази година, обясни председателят на социалната комисия и бивш министър Хасан Адемов в кулоарите на парламента. ДПС ще обсъди темата на свой семинар днес и утре.

Увеличаването на тавана на пенсиите е по-скоро страхлив и предпазлив ход от страна на управляващите, отколкото уместен, коментира Адемов. Той обясни, че притесененията на управляващите са, че са получили една огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите, но в година, в която предстоят два избора, управляващите трудно взимат непопулярни мерки. Таванът на пенсиите се отнася за 65 000 души, така че това е част от огромната тема за размера на пенсиите в България, допълни депутатът от ДПС. Но според него темата трябва да се коментира тогава, когато са ясни другите параметри и как ще се преизчислят пенсиите за следващата година.

Какво казваме - аргументът е, че преди 1997 г. не е имало регистър на осигурените лица, а сега се оказва, че тези, които са се осигурявали върху реални доходи на базата на действащото законодатество, в един момент ще бъдат излъгани, коментира Адемов. И поиска да се помисли дали в социалния пакет ще има някакви мерки, които да подпомогнат пенсионерите заради очаквания ценови шок след увеличаването на цените на енергоносителите.

Адемов критикува, че на срещата на премиера със синдикатите вчера, на която бе обсъдено вдигането на минималния осигурителен доход на 3000 лв., не е присъствал социалният министър. "Такава дискусия без работодателите и социалния министър, сериозно ли е да се предлагат такива решения? Това е пренебрежение. Нямам нищо против споразуменията, стига да са коректни и осъществени по съответните процедури. А процедурите в България не предполагат такива срещи, в които, макар и в кабинета на премиера, да не участва основният играч - министъра на труда и социалната политика", коментира Адемов.

Идеята за увеличаване на максималния осигурителен доход същестувва през последните 10 г. В началото на реформата съотношението между минималната заплата и максималния осигур доход беше 1:10. Ясно е, че това няма как да се случи сега. Не разбирам защо не се повдига въпроса да няма изобщо максимален осигурителен доход, ако искаме хората да се осигуряват върху реални доходи , каза още шефът на социалната комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза