Денис Муквеге научил за Нобеловата награда за мир в операционната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7087921 www.24chasa.bg
Денис Муквеге Снимка: Ройтерс

Нобеловият лауреат за мир- хирургът гинеколог Денис Муквеге ръководи болница за жени в Демократична република Конго, една от най-бедните, слабо развити и опасни части на света, където извършителите на тежки престъпения често остават ненаказани, предава ДПА, цитирана от БТА.

Болницата Панзи, която той основава в град Букаву през 1998 г., помага на жертви на насилие, особено на масови изнасилвания.

Хирургът поставя запазването на достойнството на жените начело на програмата си. Кампанията му за привличане на вниманието на световната общественост към изпитаните от пациентките му мъки му донесе днес Нобелова награда за мир, която си поделя с правозащитничката Надя Мурад, язидка, държана като робиня от "Ислямска държава".

Муквеге е един от малкото лекари в Източно Конго, способни да извършват възстановителни операции на жени, получили травматични фистули вследствие на групови изнасилвания.

Лекарят разказва колко тежка е работата му и как въпреки това не се отказва. "Преди две години ми донесоха дете на 18 месеца, което беше изнасилено", споделя той в интервю миналата година.

"Запитах се сънувам ли, или е реалност. Помислих си, че не мога да продължа. Когато се върнах у дома, не можех да се храня, нито да спя".

Работата на Муквеге е излагала на опасност и собствения му живот. Преди години той оцелява след опит за покушение, малко след като е говорил пред ООН, порицавайки въоръжените групи, политическите лидери в ДР Конго и Руанда, както и международната общност заради липсата на реакция на масовите изнасилвания.

Въоръжени мъже взимат дъщерите му за заложнички в собствения им дом и стрелят по лекаря, бодигардът му е убит, но той успява да се спаси, бяга в Европа, където живее известно време в изгнание.

Когато се връща в Конго няколко месеца по-късно, посрещнат е с радост от общността, особено от жените, които идват да го посрещнат и придружат по пътя от местното летище до неговото село.

Муквеге е син на петдесятнически пастор и е роден в Конго през 1955 г., в последните години на белгийското колониално управление.

Израства в размирни времена. Белгийската администрация като цяло пренебрегва нуждите на местното население. Когато страната получава независимост, само шепа хора са завършили университет.

Половин година след обявяването на независимост премиерът Патрис Лумумба е екзекутиран, което води до хаос, приключил с поемането на властта от диктатора Мобуту Сесе Секо, свален през 1997 година.

Следващата година катастрофалната гражданска война в страната се засилва и през годините над 5 милиона души умират от насилие и болести, по данни на хуманитарните организации.

В източната част на Конго все още действат въоръжени групи и има опасност от подновяване на конфликта между държавата и бунтовниците. Жените често се използват като оръжие при бойните действия.

Муквеге е научил новината, че получава Нобелова награда за мир, докато е бил в операционната, съобщи самият той. "Жени дойдоха и започнаха да вдигат шум около операционната зала, но аз не обръщах много внимание както се случва", разказа той пред норвежкия в. "Верденс ганг" от болницата. "Можете да си представите колко развълнуван бях", добави лекарят.

Нобеловата награда за мир тази година има за цел да насочи вниманието на света към жените в зоните на конфликти, които се нуждаят от защита, и да подчертае, че извършителите на сексуални нападения по време на война трябва да бъдат изправени пред съда и да понесат отговорност за действията си, заяви председателката на Норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен.