ББР с нов фонд за капиталови инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/7092055 www.24chasa.bg
Шефът на ББР Стоян Мавродиев

Българската банка за развитие регистрира Фонд за капиталови инвестиции с капитал в размер на 65 млн. лв. Това съобщиха от финансовата институция, чийто шеф е Стоян Мавродиев.

Финансирането е насочено към малки, средни и стартиращи предприятия. Целта е да се повиши конкурентоспособността на бизнеса и да се осигури капитал за увеличаване на производствения капацитет.

Фондът ще може да инвестира в едно предприятие до 10% от собствения си капитал или 6 млн. лв. Максималният капитал, който фондът може да придобие в дадено дружество, е 34%.

Приоритетно ще се финансират малки и средни фирми във фаза на растеж, стартиращи предприемачи, социални предприятия и иновации.

Фондът също ще предоставя консултантски услуги относно капиталовата структура на малките и средните предприятия и възможностите за инвестиции.

Дружеството трябва да заработи в началото на следващата година, като с него ББР ще има още един инструмент за подкрепа на българския бизнес.

Целта на дружеството е да подкрепя българския бизнес, което е част на мисията на ББР и стратегията за периода 2017 - 2020. Фондът ще осигурява средства за научноизследователска и развойна дейност, както и финансиране преди набиране на капитал на регулиран пазар и усвояване на средства от фондове на Европейския съюз.

По данни на Европейския инвестиционен фонд в България, както и в цяла Европа доминират сделките в ранните сегменти при стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж, посочват още от ББР.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната