Кабинетът на Заев предлага на парламента 4 поправки в конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7092121 www.24chasa.bg
ЗОРАН ЗАЕВ СНИМКА: РОЙТЕРС

Македонското правителство ще изпрати в парламента предложение за четири поправки в конституцията, съобщи на пресконференция в Скопие говорителят на правителството Миле Бошняковски, цитиран от електронното издание на в. "Независен весник", предаде БТА.

На днешното си извънредно заседание правителството е приело предложение за пристъпване към поправки в конституцията съгласно споразумението, постигнато с Гърция за решаване на дългогодишния спор за името.

"Ние направихме първата крачка. Предложението отива в парламента и очакваме депутатите още утре да започнат работа", каза Бошняковски след заседанието, което продължи по-малко от два часа.

Говорителят уточни, че в предложението са включени четири възможни поправки, които са споменавани и по-рано. Първата се отнася до добавяне на определението "Северна" към името на държавата Република Македония. Втората поправка е в преамбюла на конституцията, където ще бъдат посочени решенията на АСНОМ /Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, свикано нелегално на 2 август 1944 година/. Трета поправка се предлага в член 3 и с нея се отхвърлят териториални претенции към други държави и се допълват формулировките, свързани с териториалната цялост на страната. Четвърта корекция в конституцията е предложена в чл. 49, който се отнася за правата на македонското малцинство в съседни страни, и целта й е правилата от международните конвенции за правата на малцинствата да важат за цялата македонска диаспора.

Бошняковски съобщи, че целият текст на предложението за поправки в конституцията скоро ще бъде публикуван на сайта на правителството. Той посочи, че за внасяне на поправки в конституцията се изисква мнозинство от две трети в парламента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане