Четирима депутати паднаха, трябват още пет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7093084 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

И преди референдума бе отворен пазарът за печелене на опозиционни депутати за осигуряване на мнозинство от две трети в парламента. След референдума този пазар се отвори още повече, а цените вече не са същите. Tова коментира македонският сайт МКД, цитиран от БТА.

В 27-годишния опит на многопартиен парламент в Македония досега няколко пъти се е случвало депутати да преминат от една партия в друга или да станат независими, с което напълно се променя парламентарната картина за нечие управляващо мнозинство.

Тези преминавания в другия лагер и осигуряване на нови мнозинства в парламента бяха следвани със спекулации за сделката, която е била направена, за цената на един депутат да премине от един партиен лагер в друг, от парламентарната група на една партия да стане независим и за промяна на гласа в решаващи моменти. Спекулираше се, че те са направили това за много пари, за постове на техни близки, за спечелване на някои търгове... значи е имало някаква цена.

И днес се спекулира за някаква цена на актуалните депутати от ВМРО-ДПМНЕ за осигуряване на мнозинство от две трети за конституционни изменения, договорени със споразумението с Гърция за промяна на името на Република Македония.

Актуалното парламентарно мнозинство вече се състои от 72 депутати. Необходими са още 8. В обществеността вече се разпространяват списъци за това кои депутати биха могли да бъдат част от един такъв пазарлък. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ казва, че те са против конституционни промени и че споразумението с Гърция е капитулация за Македония. За партията няма никаква дилема, че парламентарната им група е твърда и непоколебима.

Но за "купувачите" това означава, че трябва да се търсят слабите места на определени депутати и да им се покажат предимствата на някои прилични и неприлични предложения. В играта са и местните, и чуждестранни продавачи, които и преди референдума имаха в ръцете си списък със слабите места в парламентарната група на опозицията. Вече се предполага, че тези предложения са имали някакво влияние върху депутатите, които все пак излязоха да гласуват на референдума и не се вслушаха в призива за бойкот на президента или пък постъпката на партийния лидер да не излезе да гласува. В избирателните секции бяха видени депутатите Йовановски, Рангелова, Данев, Иванов.

Говори се, че някои депутати през последните дни са имали все по-чести срещи с местни разузнавачи, с чуждестранни експерти за пиар и маркетинг /например агенцията Стратагем интернешънъл от Северна Ирландия, която чрез дарения на Великобритания помага в пиар стратегията на правителството в Македония.

Как да помогнем, какво трябва да направим с първоначалните поставени въпроси на депутатите, за да се стигне накрая до най-непристойното - каква е цената.

Засега всички съмнения за такива предложения са подкрепени само с неофициални изявления на отделни депутати. От друга страна всички "заподозрени" веднага се появиха в социалните мрежи и публично се кълнат, че няма шанс да гласуват за промяна на конституционното име на Македония.

Остава да видим как занапред ще се развива пазарът. От друга страна пък, на майтап, депутатите от управляващото мнозинство се ядосват, че техният глас, както сега стои ситуацията, няма цена.

(БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане