Искат от БСП и ДПС да си предадат архива както СДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7095775 www.24chasa.bg
Шефът на ДА “Архиви” доц. Михаил Груев представи новия дигитален фотоархив и обяви най-ценните документи, постъпили в агенцията през годината. СНИМКИ: Лиляна Клисурова

БСП и ДПС да направят жест към обществото и да си предадат архива от началото на прехода, за да бъде той достъпен за всички. Това е поискал с писмо до централите на двете партии шефът на Държавна агенция “Архиви” (ДАА) доц. Михаил Груев. За пример той дал СДС, който вече дари на архивите 33 линейни метра документи.

По повод националния празник на българския архивист доц Груев представи новата дигитализирана фото колекция. В нея са събрани 400 хиляди контактни копия, които са ключ към 2 милиона снимки на бившето държавно предприятие “Българска фотография”. Те са от периода 1945-1992 г. и представят не само политическия, икономическия и обществения живот, но и всекидневието на българите в онези години, обясни шефът на архивите.

ДАА е започнала сътрудничество с Националната библиотека в Израел за дешифриране на текстове - най-вече за преписки, писани на стар иврит от равини или притежатели на някои от 11-те хиляди старопечатни издания, съхранявани в нашите архиви.

Още от една от първите преведени книги изкача интересна история, разказа доц. Груев. Става въпрос за издание от 1737 г., отпечатано в Измир, което представлява коментари към талмудически или равински текстове, които извличат от тях нов смисъл, изводи и принципи. Та по страниците на тази книга един век по-късно - през 1834 г., равинът, който е собственик на томчето по това време, се жалва, как жена му го кълне и бие. Записките му са подробни и по дати, а тормозът от злата съпруга е заради разлято вино, разсипана прах, че не й купил бижута и др.

Ето някои от най-интересните записки, описващи тормоза над клетия мъж от съпругата му, преведени от експертите в Тел Авив:

"(Тя ме прокле), че седя на стола ден и нощ;

Хол Амоед празник на Мацот: (тя ме прокле) разпилях малко пепел;

(Проклета ме) за малко разлято вино;

(Прокле) дъщеря си (за) едно движение, което направи;

През седемте дни на Празника на Мацот - при всяко хранене ми се караше;

На първия ден от Песах тя носеше делнични дрехи, а на втората нощ се затвори в една стая и затвори вратата в тъмното. Не седна на масата, защото не й купих бижута, както искаше;

Прокле ме без причина;

Плачех, докато ме разтърсваше;

(Тя ме прокле), че взех хляб "Амоци" от моето място, което беше далеч и не ме остави да ям и да го преместя от масата;

(Тя ме прокле), че ми потече малко кръв;

В навечерието на Йом Кипур, по време на храненето преди поста: (тя ме прокле), че попитах за молив;

Нощта на Хошана Раба: (тя ме прокле), че помолих за свещи да уча Талмуда;

Неделя, Песах: (тя ме проклела) че разлях вода, освен за измиване на ръцете си."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хотелът на звездата на "Барселона" Лионел Меси в Ибиса ще бъде домакин на секспарти. То ще се вихри четири дни. Събитието е организирано от Skirt Club. В него членуват 10 000 хетеросексуални, бисексуални и лесбийки жени. Целта на купона е "да опознаят своята сексуалност". Явно забавляващите се имат стабилни доходи.

Петя Колева Иванова от Добрич... Кой е чувал за нея? Но Преслава от "Пайнер" - това вече е друго нещо. Фолкпевицата стана поредната изпълнителка от музикалния жанр, която по съдебен път си промени името. Петя стана Преслава и вече е така по лична карта. Фолкаджийките подхванаха модата през последните години да зачеркват рождените си имена и да

Близнаците братя Аргирови си имат близнаци! Атанас Станиев и Красимир Стоименов се явиха на музикален конкурс в Сандански, пресъздавайки визията на популярния в миналото дует. Младежите са част от състава на читалище "Съгласие" от кюстендилското село Жабокрът. Те се превъплътиха в образите на Благовест и Светослав Аргирови по време на фестивала