Искат от БСП и ДПС да си предадат архива както СДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7095775 www.24chasa.bg
Шефът на ДА “Архиви” доц. Михаил Груев представи новия дигитален фотоархив и обяви най-ценните документи, постъпили в агенцията през годината. СНИМКИ: Лиляна Клисурова

БСП и ДПС да направят жест към обществото и да си предадат архива от началото на прехода, за да бъде той достъпен за всички. Това е поискал с писмо до централите на двете партии шефът на Държавна агенция “Архиви” (ДАА) доц. Михаил Груев. За пример той дал СДС, който вече дари на архивите 33 линейни метра документи.

По повод националния празник на българския архивист доц Груев представи новата дигитализирана фото колекция. В нея са събрани 400 хиляди контактни копия, които са ключ към 2 милиона снимки на бившето държавно предприятие “Българска фотография”. Те са от периода 1945-1992 г. и представят не само политическия, икономическия и обществения живот, но и всекидневието на българите в онези години, обясни шефът на архивите.

ДАА е започнала сътрудничество с Националната библиотека в Израел за дешифриране на текстове - най-вече за преписки, писани на стар иврит от равини или притежатели на някои от 11-те хиляди старопечатни издания, съхранявани в нашите архиви.

Още от една от първите преведени книги изкача интересна история, разказа доц. Груев. Става въпрос за издание от 1737 г., отпечатано в Измир, което представлява коментари към талмудически или равински текстове, които извличат от тях нов смисъл, изводи и принципи. Та по страниците на тази книга един век по-късно - през 1834 г., равинът, който е собственик на томчето по това време, се жалва, как жена му го кълне и бие. Записките му са подробни и по дати, а тормозът от злата съпруга е заради разлято вино, разсипана прах, че не й купил бижута и др.

Ето някои от най-интересните записки, описващи тормоза над клетия мъж от съпругата му, преведени от експертите в Тел Авив:

"(Тя ме прокле), че седя на стола ден и нощ;

Хол Амоед празник на Мацот: (тя ме прокле) разпилях малко пепел;

(Проклета ме) за малко разлято вино;

(Прокле) дъщеря си (за) едно движение, което направи;

През седемте дни на Празника на Мацот - при всяко хранене ми се караше;

На първия ден от Песах тя носеше делнични дрехи, а на втората нощ се затвори в една стая и затвори вратата в тъмното. Не седна на масата, защото не й купих бижута, както искаше;

Прокле ме без причина;

Плачех, докато ме разтърсваше;

(Тя ме прокле), че взех хляб "Амоци" от моето място, което беше далеч и не ме остави да ям и да го преместя от масата;

(Тя ме прокле), че ми потече малко кръв;

В навечерието на Йом Кипур, по време на храненето преди поста: (тя ме прокле), че попитах за молив;

Нощта на Хошана Раба: (тя ме прокле), че помолих за свещи да уча Талмуда;

Неделя, Песах: (тя ме проклела) че разлях вода, освен за измиване на ръцете си."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов бе категоричен, че клубът няма да последва съдбата на ЦСКА. "Финансовото състояние не е новина - каза Иванов. - Няма драматична промяна. Видях, че в пространството циркулира някаква новина за НАП, но за мен това не е изненада. Знам какво имаме да плащаме.

Процесът срещу Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, започна без главното действащо лице, научи "България Днес"! Случаят се раздуха в началото на септември, когато стана ясно, че разследваният като тартор на банда за рекет и побои роднина на народния представител е заминал в чужбина.

На съд по обвинение в умишлена безстопанственост отиват двама от квесторите на фалиралата КТБ - Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Според прокуратурата в резултат на умишлените им действия са нанесени щети за 1 070 383,83 лева на Фонда за гарантиране на влоговете. След затварянето на всяка една българска банка фондът е длъжен да изплати