Искат от БСП и ДПС да си предадат архива както СДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7095775 www.24chasa.bg
Шефът на ДА “Архиви” доц. Михаил Груев представи новия дигитален фотоархив и обяви най-ценните документи, постъпили в агенцията през годината. СНИМКИ: Лиляна Клисурова

БСП и ДПС да направят жест към обществото и да си предадат архива от началото на прехода, за да бъде той достъпен за всички. Това е поискал с писмо до централите на двете партии шефът на Държавна агенция “Архиви” (ДАА) доц. Михаил Груев. За пример той дал СДС, който вече дари на архивите 33 линейни метра документи.

По повод националния празник на българския архивист доц Груев представи новата дигитализирана фото колекция. В нея са събрани 400 хиляди контактни копия, които са ключ към 2 милиона снимки на бившето държавно предприятие “Българска фотография”. Те са от периода 1945-1992 г. и представят не само политическия, икономическия и обществения живот, но и всекидневието на българите в онези години, обясни шефът на архивите.

ДАА е започнала сътрудничество с Националната библиотека в Израел за дешифриране на текстове - най-вече за преписки, писани на стар иврит от равини или притежатели на някои от 11-те хиляди старопечатни издания, съхранявани в нашите архиви.

Още от една от първите преведени книги изкача интересна история, разказа доц. Груев. Става въпрос за издание от 1737 г., отпечатано в Измир, което представлява коментари към талмудически или равински текстове, които извличат от тях нов смисъл, изводи и принципи. Та по страниците на тази книга един век по-късно - през 1834 г., равинът, който е собственик на томчето по това време, се жалва, как жена му го кълне и бие. Записките му са подробни и по дати, а тормозът от злата съпруга е заради разлято вино, разсипана прах, че не й купил бижута и др.

Ето някои от най-интересните записки, описващи тормоза над клетия мъж от съпругата му, преведени от експертите в Тел Авив:

"(Тя ме прокле), че седя на стола ден и нощ;

Хол Амоед празник на Мацот: (тя ме прокле) разпилях малко пепел;

(Проклета ме) за малко разлято вино;

(Прокле) дъщеря си (за) едно движение, което направи;

През седемте дни на Празника на Мацот - при всяко хранене ми се караше;

На първия ден от Песах тя носеше делнични дрехи, а на втората нощ се затвори в една стая и затвори вратата в тъмното. Не седна на масата, защото не й купих бижута, както искаше;

Прокле ме без причина;

Плачех, докато ме разтърсваше;

(Тя ме прокле), че взех хляб "Амоци" от моето място, което беше далеч и не ме остави да ям и да го преместя от масата;

(Тя ме прокле), че ми потече малко кръв;

В навечерието на Йом Кипур, по време на храненето преди поста: (тя ме прокле), че попитах за молив;

Нощта на Хошана Раба: (тя ме прокле), че помолих за свещи да уча Талмуда;

Неделя, Песах: (тя ме проклела) че разлях вода, освен за измиване на ръцете си."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.