Защо бизнесът се разсърди за осигурителните прагове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7095813 www.24chasa.bg

Финансовият министър, който обеща дебат по темата, трябва да намери решение

Конфиденциален разговор между двата синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа”, и правителството от миналата седмица, завършил със споразумение от три точки, очаквано разсърди всички работодателски организации.

Те го определиха като “сепаратистко”, “популистко”, “прибързано”, “противоречащо на предизборни обещания и бюджетни прогнози”.

Последваха открити писма до всички възможни институции с категорично “против”. В понеделник, преди заседанието на тристранния съвет, който одобри пакета данъчни закони, въпросът също бе повдигнат.

Финансовият министър Владислав Горанов отговори с краткото: “Предстои дебат по темата”. С което загатна, че решението не е окончателно и може да претърпи промени.

Какво

разсърди

работодателите?

Споразумението съдържа три точки. Първите две предвиждат увеличаване на бюджетните заплати с 10% от 1 януари догодина. Втората - отпускането на повече бюджетни пари за социално слабите.

Третата, оказала се взривоопасна точка, произведе две отдавна очаквани новини и предизвика работодателския гняв. Тя дава отговор на два свързани въпроса - ще отпадне ли и кога таванът на пенсиите и с колко ще се вдигне максималният осигурителен доход.

“От 1 януари 2019 г. максималният осигурителен доход за целите на осигуряването в ДОО и НЗОК се установява на 3000 лв. От 1 юли 2019 г. за определяне тавана на всички пенсии - стари и новоотпуснати, се прилага максималният осигурителен доход и размерът и на най-високите пенсии се определя като 40% от него”, договорили страните.

Ако бъде изпълнено споразумението, безспорно ще означава две неща, отбелязани и от бизнеса. Първото е

отказ от

обещанието

таванът

на пенсиите

да отпадне от догодина. Което не би трябвало да е особена изненада за никого, защото не за първи път намерението се отмества напред във времето.

Второто е определено от работодателите като “рязко повишаване на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв.”, е напълно основателно. Дори само затова, защото след като бърка едновременно и в джоба на работника, и на работодателя му, не би трябвало да се договаря на “четири очи”.

Бизнесът е категоричен, че заявените намерения са приети очевидно в условията на “популистки нагласи, преди провеждането на изборите за ЕП и местните избори и под синдикален натиск”.

Извън лозунгите и дежурните подозрения за предизборни решения по-важен е аргументът, че решението е взето без задължителната оценка за въздействие и без мненията на всички заинтересовани. Последният упрек в работодателската позиция е, че оповестените намерения са в “драстично противоречие с предизборната програма, коалиционното споразумение и средносрочната бюджетна прогноза”.

За да изложи в режим на дебат аргументите си, бизнесът поиска незабавна среща с премиера, финансовия министър, социалния министър и управителя на НОИ. И призова Съвета на управляващата коалиция да обсъди всички негативни последици и да

заяви отказ от

прокарване на

съответните

решения

Който се отложи. А към основните работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, се присъединиха и ИКТ индустрията.

“Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на

противопоставяне

на едни групи

хора на други

групи”, заявяват те в открито писмо. Представителите на една от най-високо платените индустрии у нас са категорични, че който носи повече за хазната, не трябва да бъде демотивиран, а обратното - мотивиран.

Те са категорични, че не това е пътят да се осигури траен източник на ресурс, който да се преразпределя, включително и към пенсионерите.

Според тях това намерение ще обхване близо

148 хил. лица,

от които 1/3

заети в ИТ

индустрията

За последните 11 години максималният осигурителен доход у нас е повишаван три пъти с по 200 лв. От 2015 г. е замразен на 2600 лв. Това означава, че доходите растат по-бързо от тавана, а по-високоплатените работещи внасят все по-малка част от дохода си като вноски.

Експерти вече пресметнаха, че хората, които получават до 2600 лв., понасят пълната осигурителна тежест от 13,78% от дохода. По-заможните плащат намаляваща част - тези с 5 хиляди лева доход - 7,2%, а при 10 хил. - 3,6%.

В същото време пенсиите растат с по 2- 4% на година, тръгвайки от мизерна сума.

Какъв е изходът

и има ли такъв?

Един по-скоро теоретичен вариант в момента е отмяната на плоския данък и прогресивно данъчно облагане. Това би разпределило по-справедливо общата данъчно-осигурителна тежест между бедни и богати и поне хипотетично би вкарало повече пари в хазната. Която и без това вече субсидира 60% от бюджета на НОИ, тоест пенсиите.

Втората възможност са диференцираните ставки по ДДС в комбинации - с необлагаем минимум, без него, с повече или по-малко стоки с по-нисък косвен данък. Ефектът е двоен - стимулира потреблението и облекчава по-бедните чрез цените.

Третата опция е връщане към обвързването на максималния осигурителен доход с минималната работна заплата в определено съотношение - например 8 или 10 пъти нейния размер.

Работодателите подсказаха и още една - най-високите пенсии да се изчисляват не по правилото за 40% от осигурителния доход, а например 45%.

Възможностите са много и е напълно по силите на финансовия министър да избере една от тях и да я приложи. Дали това ще се случи, предстои да видим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца