Пет тренда в технологиите ще променят обществото и икономиката след 2030 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096255 www.24chasa.bg
Според Радомир Бордон бизнесът и обществото ще претърпят изменения след 2030 г. заради технологичната революция. СНИМКА: Пиер Петров

Данните са новата валута, заявиха експерти на годишния форум на Dell Technologies

Пет технологични тренда ще повлияят на бъдещето на обществото, икономиката и пазара на труда в следващото десетилетие. “Вятърът” на технологичната трансформация ще бъде движен от интернет на нещата, изкуствен интелект и машинно обучение, виртуална и добавена реалност, роботика и облачни услуги. Това сочи доклад, изготвен по поръчка на Dell Technologies от Institute for the Future.

Резултатите от него бяха представени от Радомир Бордон, главен директор Технологични напрaвления за Централна и Източна Европа на Dell EMC на годишния форум на Dell Technologies “Make it Real”, организиран от компанията.

“Всички тези технологични трендове са изпълнени с данни. Ако знаете как да ги използвате, ще бъдете конкурентоспособни, ще променяте и оптимизирате бизнеса си. Данните стават валута”, заяви Бордон. Според него, за да функционира всяка организация или предприятие след 12 г., процесите в тях трябва да са на базата на “солидни цифрови технологични основи”.

“Ускоряването на бизнес процесите с използването на цифровите технологии дава конкурентно предимство. Бизнес плановете трябва да са тясно свързани с технологиите. Една от последиците от цифровата трансформация е и промяната на работното пространство”, смята Бордон.

“Ако попитате какво е интернет на нещата, много хора няма да знаят. Това не е нещо, което да изтеглите и заредите, а е цяла концепция”, обясни той.

Бордон подчерта важността на цифровите данни за бизнеса. “Колкото повече и по-добри данни имате, толкова по-добре ще можете да планирате бизнеса си. Данните могат да идват от много вътрешни и външни източници и да бъдат консолидирани и анализирани в облака”, каза Бордон.

Освен с разработката на умни решения за бизнеса, Dell EMC осигурява и специализирани сървъри, с които безопасно да се обработват и анализират данни. Заради обема и сложността на данните, генерирани от сензорите, устройствата и оборудването в Интернет на нещата могат да претоварят традиционната мрежова инфраструктура. Затова компанията предлага гъвкава архитектура, която се грижи с конкретни решения за отделните бизнеси. Проучвания показват, че повече от 50% от потребителите вече използват платформа, активирана с изкуствен интелект - например дигитални помощници като “Сири” или “Алекса”.

Във финансовите институции или в сферата на електронната търговия често не се комуникира с хора, а с чатботове. Компанията отчита, че изкуственият интелект и интернет на нещата са особено активни в няколко измерения: някои хора вече се възползват от решения за интелигентни домове, където могат отдалечено да преглеждат информация за своя дом и да управляват осветлението, отоплението и дори автоматично да получават аларми, ако светлините в дома се включат.

“Достигаме добри резултати в България и бизнеса се развива все по-бързо. В момента търсим възможности за разширяване на офисите си, сигурен съм, че през следващата година ще има повече хора в екипа ни", заяви Александър Антич, директор “Продажби” за Адриатика и България в Dell EMC. Той отбеляза, че компанията е първа по пазарен дял в сегмента за решенията за съхранение на данни и отчита ръст в продажбите на всички технологични продукти, предлагани в България.

По време на технологичния форум на Dell Technologies се проведе сесия, посветена на “Жените в технологиите”

В България жените са по-образовани от мъжете, но са извън пазара на труда

Около 20% повече са жените с висше образование в България, отколкото мъжете. Това показват данни на Евростат, представени на среща на жените, които са на водещи позиции в сферата на информационните технологии, проведена в рамките на форума на Dell EMC.

Срещата беше открита и модерирана от Катерина Атанасополу – маркетинг директор за Централна и Източна Европа, и Нели Илиева – директор Корпоративни клиенти в Dell EMC България

“България показва впечатляващи резултати относно делът на образованието спрямо половете. В това отношение е сред най-добрите в Европейския съюз, страхотно е. Но не чак толкова...”, заяви Катерина Атанасопуло. Оказва се, че в България 50% повече мъже работят, отколкото е делът на работещите при жените. Само 2% от жените напускали работата си, за да имат деца.

“Къде са останалите?”, попита тя присъстващите на срещата.

Атанасопуло цитира данни на “Форбс”, според които от заемащите позиция главен изпълнителен директор по-малко са жени, отколкото тези, които се казват Дейвид.

Затова от Dell EMC предприемат различни инициативи, които да засилят ролята на жените в технологичната сфера и в реализирането на световния икономически растеж. Чрез мрежата Dell Women Entrepreneurs Network, Dell свързва жените предприемачи по целия свят с мрежи, източници на капитал, знания и технологии. От компанията смятат, че подходът на жените е уникален, защото не самата технология е важна, а какви връзки и решения помага да се вземат.

Dell EMC ще подкрепи за втора година конкурса Entrepregirl, съобщи Саша Безуханова, организатор и основател на Българския център за жените в технологиите. Тазгодишното издание ще стартира на 15 октомври и, както досега, в него ще могат да се включат момичетата между 16 и 25 години. Инициативата се оказва повече от успешна, защото за 4 години е успяла да насърчи над 200 млади жени да стартират свои проекти и да спомогне за преодоляването на стереотипа за женска и мъжка професия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров е в Лас Вегас, където провежда част от предсезонната си подготовка заедно с новия човек в своя екип, тенис гуруто Андре Агаси. Все пак двамата намират време и за забавление. Григор публикува снимка, на която са той, Агаси и нов модел ламборгини. Оказа се, че Гришо и легендарният тенисист са премерили сили в състезание със скъпи

Григор Димитров, Алберт Попов и Владимир Зографски не успяха да влязат в Топ 10 на класацията „Спортист на годината“. В традиционната анкета, организирана от "Нове", гласуваха 139 журналисти от 49 медии. Гришо не успя да се доближи до резултатите от 2017 г. Алберт Попов спечели бронзов медал от световното първенство по ски алпийски дисциплини за

Английската футболна легенда Пол Гаскойн заяви пред съда, че е невинен по обвинението за сексуално посегателство срещу жена по време на пътуване с влак. 51-годишният бивш играч бе обвинен в "еднократно причиняване на сексуален тормоз чрез докосване" миналия месец. Жената твърди, че той я е целунал.