Вълчев: Учителите са в основата на екипите за обхващане на децата в системата на образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097222 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Учителите са основната част в екипите по механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Трябва да положим максимални усилия в тази трудна битка, която трябва да се води всеки ден, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща, посветена на съвместната работа на институциите по обхващането на децата и учениците в образователната система, която се състоя в Асеновград, съобщи пресцентърът на МОН, цитиран от БТА.

В срещата са участвали директори на училища и представители на местната власт от Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки, както и членовете на екипите за обхват от различни институции.

Министър Вълчев е подчертал, че общините са важни партньори и без добро взаимодействие между държавата и местните власти няма да се постигне целта на Механизма за обхват. "Апелирам за взаимодействие с родителите, за сътрудничество със социалните партньори - то е важно за добрия климат на работа в училище", е добавил министърът. По думите му във всеки един случай, екипите от учители, социални работници и полицаи, трябва да са активни и да се вземат мерки.

По време на срещата министърът на образованието е подчертал, че от работещите в образователната система се очаква да осигурят обществената възвращаемост на вложените публични ресурси. "Трябва да покажем, че системата е по-мобилизирана, работи по-мотивирано и работи за включването на всички деца в образователната система", е заявил министър Вълчев. Той е съобщил, че през миналата година са се увеличили спрените семейни помощи за деца заради отсъствия от училище и е призовал директорите да сезират регионалните здравни инспекции при съмнителни извинителни бележки.

"Политиката е да направим образователните институции по-отворени за външни партньори", е посочил министър Красимир Вълчев. Той е съобщил, че ще бъде осигурено финансиране от бюджета за общините и училищата за организирането на извънкласни дейности през тази учебна година.

Министър Красимир Вълчев е посетил Основното училище "Никола Й. Вапцаров" в Асеновград, където е разговарял с екипа за обхващане на учениците. "Държавата ви подкрепя, но тя не разполага с по-мощна армия от вас, за да решим проблема", е казал министър Вълчев на учителите. Той ги е поздравил, че работят в партньорство с лидерите сред местната общност в кв. "Лозенец", за да убеждават родителите, че децата им трябва да се образоват. Вълчев е заявил, че цени усилията на учителите, които работят с деца в риск от отпадане и затова с политиките си правителството инвестира в тях и ги подкрепя. Министърът е посетил и Средното училище "Христо Ботев" в Лъки, където всички деца са записани в детска градина и училище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов бе категоричен, че клубът няма да последва съдбата на ЦСКА. "Финансовото състояние не е новина - каза Иванов. - Няма драматична промяна. Видях, че в пространството циркулира някаква новина за НАП, но за мен това не е изненада. Знам какво имаме да плащаме.

Процесът срещу Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, започна без главното действащо лице, научи "България Днес"! Случаят се раздуха в началото на септември, когато стана ясно, че разследваният като тартор на банда за рекет и побои роднина на народния представител е заминал в чужбина.

На съд по обвинение в умишлена безстопанственост отиват двама от квесторите на фалиралата КТБ - Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Според прокуратурата в резултат на умишлените им действия са нанесени щети за 1 070 383,83 лева на Фонда за гарантиране на влоговете. След затварянето на всяка една българска банка фондът е длъжен да изплати