Вълчев: Учителите са в основата на екипите за обхващане на децата в системата на образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097222 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Учителите са основната част в екипите по механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Трябва да положим максимални усилия в тази трудна битка, която трябва да се води всеки ден, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща, посветена на съвместната работа на институциите по обхващането на децата и учениците в образователната система, която се състоя в Асеновград, съобщи пресцентърът на МОН, цитиран от БТА.

В срещата са участвали директори на училища и представители на местната власт от Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки, както и членовете на екипите за обхват от различни институции.

Министър Вълчев е подчертал, че общините са важни партньори и без добро взаимодействие между държавата и местните власти няма да се постигне целта на Механизма за обхват. "Апелирам за взаимодействие с родителите, за сътрудничество със социалните партньори - то е важно за добрия климат на работа в училище", е добавил министърът. По думите му във всеки един случай, екипите от учители, социални работници и полицаи, трябва да са активни и да се вземат мерки.

По време на срещата министърът на образованието е подчертал, че от работещите в образователната система се очаква да осигурят обществената възвращаемост на вложените публични ресурси. "Трябва да покажем, че системата е по-мобилизирана, работи по-мотивирано и работи за включването на всички деца в образователната система", е заявил министър Вълчев. Той е съобщил, че през миналата година са се увеличили спрените семейни помощи за деца заради отсъствия от училище и е призовал директорите да сезират регионалните здравни инспекции при съмнителни извинителни бележки.

"Политиката е да направим образователните институции по-отворени за външни партньори", е посочил министър Красимир Вълчев. Той е съобщил, че ще бъде осигурено финансиране от бюджета за общините и училищата за организирането на извънкласни дейности през тази учебна година.

Министър Красимир Вълчев е посетил Основното училище "Никола Й. Вапцаров" в Асеновград, където е разговарял с екипа за обхващане на учениците. "Държавата ви подкрепя, но тя не разполага с по-мощна армия от вас, за да решим проблема", е казал министър Вълчев на учителите. Той ги е поздравил, че работят в партньорство с лидерите сред местната общност в кв. "Лозенец", за да убеждават родителите, че децата им трябва да се образоват. Вълчев е заявил, че цени усилията на учителите, които работят с деца в риск от отпадане и затова с политиките си правителството инвестира в тях и ги подкрепя. Министърът е посетил и Средното училище "Христо Ботев" в Лъки, където всички деца са записани в детска градина и училище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от звездите на "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл може да продължи кариерата си в друг европейски гранд. Уелсецът е желан от "Байерн" (Мюнхен). Баварският колос е харесал Бейл за заместник на Ариен Робен и Франк Рибери, чиито договори изтичат. Мюнхенци усилено работят по бъдещата селекция и вече се похвалиха с трансфера на френския защитник Бенжамен

Екранният д-р Марио Ковачев, актьорът Велислав Павлов, закъса за фенки. Топпапараците на "България Днес" изловиха героя от "Откраднат живот" да обикаля улиците посърнал поради липса на внимание от минувачи. Павлов се оглеждаше постоянно дали някоя дама няма да го разпознае и нападне за автограф, но повечето хора го подминаваха, без и да забележат,

Антон Радичев яхна колело в най-топлите дни на март, видя "България Днес". Актьорът се възползва от високите температури и обиколи столицата на две гуми. "Хем е екологичен, хем задръстванията не го плашат", похвалиха го случайни пешеходци. Въпреки топлото време Радичев беше облечен с грейка и яке, тъй като при движение му става хладно.