Нашата полиция управлявала от дистанция немската при ареста на Северин, разкри Симеонов (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097243 www.24chasa.bg
Валери Симеонов Снимка: Архив

Чуждите дипломати трябва да бъдат внимателни с България, която не познават, според Валери Симеонов

"На немската полиция й трябваха часове, за да събере кураж и да атакува в понеделник вечер 4-етажния жилищен блок в Германия, в който беше заподозряният за убийството в Русе Северин Красимиров. От България управляваха акцията дистанционно - немците разбраха от нашите в кой вход точно е българинът, колко души са в стаята, той с какво е облечен... А се бяха събрали полицаи от 3 провинции. Но те смятаха жителите на блока за изключително опасни за тях, тъй като в него живеели представители на различни етноси. Не искам да създавам международен проблем, но такива са фактите. Доста си мисля, че няма такова място в България, където полицията да не може в рамките на 1 час да влезе и да си свърши работата. В този случай българската полиция бе по-добра и по-бърза от германската, от която уж трябва да се учим". Това разкри вчера пред журналисти в Казанлък вицепремиерът Валери Симеонов.

На въпрос няма ли да разсърди с тези си разкрития г-жа Ангела Меркел, Валери Симеонов отговори в типичния си стил: "Голям праз!".

И намери обяснение за поведението на немските полицаи: "Разбира се, че Германия в момента е подвластна на едни доста противоречиви тенденции, които естествено са се отразили и върху действията на полицията. Когато в едно правителство едните са либерално ориентирани, а другите са крайно националистически и агресивно настроени, тогава институциите започват да се колебаят, да стават нерешителни. И в крайна сметка никой да не си мисли, че България по отношение на етническите проблеми е зле. Напротив - бих казал, че сме сред държавите в Европа, които най-успешно решеват тези проблеми. Защото в България всяко гето подлежи на проверки, подлежи на пълен контрол, докато това не може да бъде казано примерно за Моленбек в Брюксел".

Валери Симеонов дойде в Казанлък по покана на местната власт за дискусия на тема "Обществен ред и сигурност - необходимост от законодателни промени". Той изтъкна, че решението на проблемите на битовата престъпност и на "циганския проблем, доколкото го има в България", съвместна работа между държавните и местните органи и наказания според закона. "Стрикно спазване на законите от всички, независимо на каква позиция в държавата са те. Всичко под ножа, така се повишава и доверието на обществото в законността", препоръча Симеонов.

Той похвали премиера Бойко Борисов за срещата му с посланиците в София по повод случая с убийството на Виктория Младенова в Русе. "В крайна сметка някой някога в 30-годишната нова история на България трябваше да каже на тези разбирачи по всичко от Европа, че трябва да бъдат внимателни с България, която не познават. Имаше така изказвания, които даваха едни лоши квалификации на нашата родина, които няма как да приемем. Имаше и мнения, свързани със свободата на словото в България, с поставянето на журналистиката под зависимост. А вие знаете каква е истината, че журналистиката е зависима единствено от собственика на медиите, и в никакъв случай от правителството или от който и да е било. /Тук той не изключи от това правило и собствената си телевизия СКАТ"/.

А за свобода на словото да не говорим. България е царството на свободията на словото, на словоблудството, бих казал. У нас всичко е позволено, абсюлютно всеки човек може да бъде оклеветен, оцапан, безнаказано", каза още Симеонов.

По повод изявеното вече намерение на ВМРО да предложи промяна в закона, чрез която да отпадне възможността за съкратено съдопроизводство при умишлено убийство, Симеонов бе категоричен: "Не съм председател на партия, която от всяка ситуация търси да трупа дивиденти. Мисля, че спокойно могат да се обсъдят тези неща, не е нужно веднага да се реагира и да се търси някакво отразяване по медиите. Всички прибързани такива предложения обикновено не са добре обмислени и не са с необходимия правен потенциал и капацитет".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хотелът на звездата на "Барселона" Лионел Меси в Ибиса ще бъде домакин на секспарти. То ще се вихри четири дни. Събитието е организирано от Skirt Club. В него членуват 10 000 хетеросексуални, бисексуални и лесбийки жени. Целта на купона е "да опознаят своята сексуалност". Явно забавляващите се имат стабилни доходи.

Петя Колева Иванова от Добрич... Кой е чувал за нея? Но Преслава от "Пайнер" - това вече е друго нещо. Фолкпевицата стана поредната изпълнителка от музикалния жанр, която по съдебен път си промени името. Петя стана Преслава и вече е така по лична карта. Фолкаджийките подхванаха модата през последните години да зачеркват рождените си имена и да

Близнаците братя Аргирови си имат близнаци! Атанас Станиев и Красимир Стоименов се явиха на музикален конкурс в Сандански, пресъздавайки визията на популярния в миналото дует. Младежите са част от състава на читалище "Съгласие" от кюстендилското село Жабокрът. Те се превъплътиха в образите на Благовест и Светослав Аргирови по време на фестивала