Нашата полиция управлявала от дистанция немската при ареста на Северин, разкри Симеонов (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097243 www.24chasa.bg
Валери Симеонов Снимка: Архив

Чуждите дипломати трябва да бъдат внимателни с България, която не познават, според Валери Симеонов

"На немската полиция й трябваха часове, за да събере кураж и да атакува в понеделник вечер 4-етажния жилищен блок в Германия, в който беше заподозряният за убийството в Русе Северин Красимиров. От България управляваха акцията дистанционно - немците разбраха от нашите в кой вход точно е българинът, колко души са в стаята, той с какво е облечен... А се бяха събрали полицаи от 3 провинции. Но те смятаха жителите на блока за изключително опасни за тях, тъй като в него живеели представители на различни етноси. Не искам да създавам международен проблем, но такива са фактите. Доста си мисля, че няма такова място в България, където полицията да не може в рамките на 1 час да влезе и да си свърши работата. В този случай българската полиция бе по-добра и по-бърза от германската, от която уж трябва да се учим". Това разкри вчера пред журналисти в Казанлък вицепремиерът Валери Симеонов.

На въпрос няма ли да разсърди с тези си разкрития г-жа Ангела Меркел, Валери Симеонов отговори в типичния си стил: "Голям праз!".

И намери обяснение за поведението на немските полицаи: "Разбира се, че Германия в момента е подвластна на едни доста противоречиви тенденции, които естествено са се отразили и върху действията на полицията. Когато в едно правителство едните са либерално ориентирани, а другите са крайно националистически и агресивно настроени, тогава институциите започват да се колебаят, да стават нерешителни. И в крайна сметка никой да не си мисли, че България по отношение на етническите проблеми е зле. Напротив - бих казал, че сме сред държавите в Европа, които най-успешно решеват тези проблеми. Защото в България всяко гето подлежи на проверки, подлежи на пълен контрол, докато това не може да бъде казано примерно за Моленбек в Брюксел".

Валери Симеонов дойде в Казанлък по покана на местната власт за дискусия на тема "Обществен ред и сигурност - необходимост от законодателни промени". Той изтъкна, че решението на проблемите на битовата престъпност и на "циганския проблем, доколкото го има в България", съвместна работа между държавните и местните органи и наказания според закона. "Стрикно спазване на законите от всички, независимо на каква позиция в държавата са те. Всичко под ножа, така се повишава и доверието на обществото в законността", препоръча Симеонов.

Той похвали премиера Бойко Борисов за срещата му с посланиците в София по повод случая с убийството на Виктория Младенова в Русе. "В крайна сметка някой някога в 30-годишната нова история на България трябваше да каже на тези разбирачи по всичко от Европа, че трябва да бъдат внимателни с България, която не познават. Имаше така изказвания, които даваха едни лоши квалификации на нашата родина, които няма как да приемем. Имаше и мнения, свързани със свободата на словото в България, с поставянето на журналистиката под зависимост. А вие знаете каква е истината, че журналистиката е зависима единствено от собственика на медиите, и в никакъв случай от правителството или от който и да е било. /Тук той не изключи от това правило и собствената си телевизия СКАТ"/.

А за свобода на словото да не говорим. България е царството на свободията на словото, на словоблудството, бих казал. У нас всичко е позволено, абсюлютно всеки човек може да бъде оклеветен, оцапан, безнаказано", каза още Симеонов.

По повод изявеното вече намерение на ВМРО да предложи промяна в закона, чрез която да отпадне възможността за съкратено съдопроизводство при умишлено убийство, Симеонов бе категоричен: "Не съм председател на партия, която от всяка ситуация търси да трупа дивиденти. Мисля, че спокойно могат да се обсъдят тези неща, не е нужно веднага да се реагира и да се търси някакво отразяване по медиите. Всички прибързани такива предложения обикновено не са добре обмислени и не са с необходимия правен потенциал и капацитет".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов бе категоричен, че клубът няма да последва съдбата на ЦСКА. "Финансовото състояние не е новина - каза Иванов. - Няма драматична промяна. Видях, че в пространството циркулира някаква новина за НАП, но за мен това не е изненада. Знам какво имаме да плащаме.

Процесът срещу Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, започна без главното действащо лице, научи "България Днес"! Случаят се раздуха в началото на септември, когато стана ясно, че разследваният като тартор на банда за рекет и побои роднина на народния представител е заминал в чужбина.

На съд по обвинение в умишлена безстопанственост отиват двама от квесторите на фалиралата КТБ - Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Според прокуратурата в резултат на умишлените им действия са нанесени щети за 1 070 383,83 лева на Фонда за гарантиране на влоговете. След затварянето на всяка една българска банка фондът е длъжен да изплати