Експертите на МОН: Трябва да останем на зимно време (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097288 www.24chasa.bg
До март 2019 г. всяка държава от ЕС трябва да е заявила на кое часово време иска да закове стрелките.

Това искат и близо 1/2 от българите, сочи изследване на “Екзакта” и потвърждава вота в анкетата на “24 часа”

“Експертното мнение на министерството на образованието е в подкрепа на идеята за отмяна на периодичната смяна на лятното със зимно часово време. Тя се осъществява в периода на учебното време и това затруднява работата на децата по отношение на техния дневен режим, особено при преминаването от зимно към лятно часово време - трябва да стават по-рано и в първите часове не са достатъчно работоспособни, концентрацията им е затруднена”. Това каза за “24 часа” Ели Тричкова, експерт в МОН.

Зимното часово време е свързано с нашите географски ширини, което предполага по-добра адаптация на децата, убедени са в министерството. Децата от средищните училища стават по-рано от връстниците си в градовете, за да стигнат навреме, и пътуването им през зимата, когато денят е по-кратък, ще става в светлата част на денонощието.

Експертите признават, че въпросът не е еднозначен. Учениците от големите градове, които са на двусменен режим, са засегнати в еднаква степен и от лятното, и от зимното часово време.

“Тези в първа смяна започват занятия в 7,30 -7,45 ч, т.е. отиват на училище, когато е тъмно. В същото време учениците от втора смяна приключват занятия в 19 -19,10 ч и също се прибират по тъмно. От тази гледна точка е трудно да се направи еднозначна оценка кое време е по-добро, но традиционно за нашите географски ширини е зимното”, допълни Ели Тричкова.

Страната ни да приеме зимното часово време за постоянно, искат 48% от българите, а лятното предпочитат 32%. Това показват данни от национално представително проучване на “Екзакта Рисърч Груп”, проведено от 28 септември до 5 октомври с 1000 пълнолетни българи в 92 населени места. 1/5 от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често в тази група попадат младите под 30 години.

Привърженици постоянно да остане зимното време по-често са жени, хората над 59 г. и жители на провинцията. Лятното избират по-често хората между 30 и 40 години, високообразованите и столичани, обясняват от “Екзакта”.

Профилите на подкрепящите двете позиции предлагат прагматични аргументи, които предполагат открит дебат по въпроса, за да се стигне до оптимален избор, коментират социолозите.

Само преди няколко дни и “24 часа” проведе на сайта си анкета по темата сред 3051 души. Резултатите съвпадат с получените от “Екзакта” - 48% от читателите ни предпочитат зимното време за постоянно, а 33 на сто - лятното. 18% са без категорично мнение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Истински моден гуру е актьорът Ники Сотиров. Артистът бе забелязан в столичен мол с непозната блондинка. Сотиров бе част от гостите на откриване на магазин. Облечен от глава до пети в черно, той привлече погледите на десетки пазаруващи, които лесно го объркаха в холивудска

Хотелът на звездата на "Барселона" Лионел Меси в Ибиса ще бъде домакин на секспарти. То ще се вихри четири дни. Събитието е организирано от Skirt Club. В него членуват 10 000 хетеросексуални, бисексуални и лесбийки жени. Целта на купона е "да опознаят своята сексуалност". Явно забавляващите се имат стабилни доходи.

Петя Колева Иванова от Добрич... Кой е чувал за нея? Но Преслава от "Пайнер" - това вече е друго нещо. Фолкпевицата стана поредната изпълнителка от музикалния жанр, която по съдебен път си промени името. Петя стана Преслава и вече е така по лична карта. Фолкаджийките подхванаха модата през последните години да зачеркват рождените си имена и да