Експертите на МОН: Трябва да останем на зимно време (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097288 www.24chasa.bg
До март 2019 г. всяка държава от ЕС трябва да е заявила на кое часово време иска да закове стрелките.

Това искат и близо 1/2 от българите, сочи изследване на “Екзакта” и потвърждава вота в анкетата на “24 часа”

“Експертното мнение на министерството на образованието е в подкрепа на идеята за отмяна на периодичната смяна на лятното със зимно часово време. Тя се осъществява в периода на учебното време и това затруднява работата на децата по отношение на техния дневен режим, особено при преминаването от зимно към лятно часово време - трябва да стават по-рано и в първите часове не са достатъчно работоспособни, концентрацията им е затруднена”. Това каза за “24 часа” Ели Тричкова, експерт в МОН.

Зимното часово време е свързано с нашите географски ширини, което предполага по-добра адаптация на децата, убедени са в министерството. Децата от средищните училища стават по-рано от връстниците си в градовете, за да стигнат навреме, и пътуването им през зимата, когато денят е по-кратък, ще става в светлата част на денонощието.

Експертите признават, че въпросът не е еднозначен. Учениците от големите градове, които са на двусменен режим, са засегнати в еднаква степен и от лятното, и от зимното часово време.

“Тези в първа смяна започват занятия в 7,30 -7,45 ч, т.е. отиват на училище, когато е тъмно. В същото време учениците от втора смяна приключват занятия в 19 -19,10 ч и също се прибират по тъмно. От тази гледна точка е трудно да се направи еднозначна оценка кое време е по-добро, но традиционно за нашите географски ширини е зимното”, допълни Ели Тричкова.

Страната ни да приеме зимното часово време за постоянно, искат 48% от българите, а лятното предпочитат 32%. Това показват данни от национално представително проучване на “Екзакта Рисърч Груп”, проведено от 28 септември до 5 октомври с 1000 пълнолетни българи в 92 населени места. 1/5 от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често в тази група попадат младите под 30 години.

Привърженици постоянно да остане зимното време по-често са жени, хората над 59 г. и жители на провинцията. Лятното избират по-често хората между 30 и 40 години, високообразованите и столичани, обясняват от “Екзакта”.

Профилите на подкрепящите двете позиции предлагат прагматични аргументи, които предполагат открит дебат по въпроса, за да се стигне до оптимален избор, коментират социолозите.

Само преди няколко дни и “24 часа” проведе на сайта си анкета по темата сред 3051 души. Резултатите съвпадат с получените от “Екзакта” - 48% от читателите ни предпочитат зимното време за постоянно, а 33 на сто - лятното. 18% са без категорично мнение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,