Грешна запетайка вдигна цената на тока 6 пъти, борсата затвори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097342 www.24chasa.bg
За Централното диспечерско управление 11 октомври бе ден със скокове в товара на системата. СНИМКА: Снимка: “24 Часа”

 За пиковите часове на 11 октомври еленергията стигна цена между 2000 и 5000 лв. за мегаватчас

 До късно вечерта в сряда централите в България не знаеха колко ток трябва да произведат в четвъртък

Една сгрешена запетайка блокира Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на 10 октомври. Стигна се до временното затваряне на сегмента за търговия “ден напред” и до напрежение в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява системата и до късно не беше в състояние да подаде графици за работата на централите за следващия ден.

Паниката бе причинена от грешка на търговеца на ток “Ген-и”. Това е словенска фирма, която работи в 18 страни, като 50% от собствеността ѝ е държавна. В офертата, която е подала към борсата, е объркана десетична запетая и това прави заявката 1000 мегавата ток за денонощие - колкото е един блок в АЕЦ “Козлодуй”, вместо желаните от фирмата 10 мегавата.

Такава оферта обаче автоматично вдигна базовата цена на тока докосмическите 595,98 лв. за мегаватчас, при положение че средната за 10 октомври е била 94,99 лв.

Стигна се дори до куриозни ситуации - в 19 часа цената беше 2310,09 лв. за 1 мвтч, а в 22 часа - 5034 лв. на мегаватчас при заявени 1060,7 мегаватчаса.

Ето хрониката на събитията:

В 15,11 ч борсата обяви, че предприема мерки за изясняване на цените и количествата, а ЕСО удължава срока за регистриране на графиците за търговията с ток за следващия ден до 16,30 ч, вместо в обичайния час - 16 ч.

В 16,10 ч борсата официално съобщава за техническата грешка в офертата на борсов участник и че заради нея са постигнати нереалистични резултати. Това създава извънреден риск, възпрепятства успешното протичане на процеса по изчисляване на клиринговата цена и причинява невъзможност за разпределение на търгуваните обеми в България. Затова се стартира повторно изчисляване на резултатите от тръжната сесия. В случай че преизчисляването бъде неуспешно, борсовата сесия ще бъде анулирана.

В 19,30 ч шефът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков каза за “24 часа”, че са в очакване на графиците за четвъртък, но ги няма.

В 19,51 ч шефът на борсата Константин Константинов съобщава, че преизчислението на цените за 11 октомври е завършило успешно, а графиците са готови. Малко по-късно те бяха публикувани на сайта на борсата. От тях се вижда, че базовата цена вече е 101,36, а не 595,98 лв.

Преизчисленията са направени със съдействието на партньорите от Nord Pool AS в Норвегия, тъй като сървърите на нашата енергийна борса са там. Шефът на борсата призовава за внимание при съставане на офертите.

А в ЕСО до 22 часа в сряда всички хора, които работят по търговията с ток, обработваха графиците. Така приключи този инфарктен за търговията с ток ден.

Какво се случи в четвъртък, 11 октомври?

“Има скокове от по 200 мегавата в графиците”, каза шефът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков. Казано на по-разбираем език - налага се диспечерите да включват блокове, да намаляват и увеличават мощности в тецовете и вецовете. Четвъртък бе ден с повече регулиране, отколкото е нормално. “Никой клиент в България обаче не е останал без ток”, каза Герджиков.

Високопоставени източници в енергетиката споделиха, че ако тази сгрешена оферта не е засягала още 30-40 търговци, то е можело да се накара търговецът, който е сбъркал, да си плати цената. Такива призиви има и в специализираните групи във фейсбук. Там се задават въпроси и дали е имала тази фирма гаранции за това количество, други търговци коментират, че има. Някои реагират, че подобна грешка технически е невъзможна, но пък явно софтуерът не я е спрял.

От КЕВР, която от няколко месеца има право да разследва търговията на свободния пазар, заявиха пред “24 часа”, че в рамките на първото разследване по повод по-високите цени на тока ще включат и ситуацията от 10 октомври.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,

Националът Галин Иванов може да се завърне в "Левски". Юношата на "сините" попада в плановете на новия треньор Петър Хубчев за лятна селекция, научи "България Днес". Атакуващият полузащитник в момента е свободен агент. Договорът му с унгарския "Халадаш" бе прекратен след изпадането на тима във втория ешелон на местния футбол.