Католически вестник: Децата на BG роми проституират до Неапол

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097344 www.24chasa.bg
Факсимиле от статията в “Авенире”

Деца на български роми, които са експлоатирани на полето до Казерта, се предлагат за жълти стотинки на улицата, пише в свое разследване италианският католически всекидневник “Авенире”. Според изданието по крайбрежната улица на Мондрагоне, до Неапол, може да се видят 15-годишни момчета, синове на български роми, как говорят с мъже от спиращи коли. След това те потеглят с велосипедите си в една посока, а автомобилите - в друга. Репортерът на изданието и неговият източник отиват до къща, чиито стаи се предлагат под наем незаконно от италианец. Пред нея са паркирани колата и велосипедът, докато момчето и шофьорът са вътре.

Така, докато на улица “Домициана” може да се види проституцията на жени от Източна Европа и Нигерия, на крайбрежната улица е в ход проституцията на малолетни ромски момчета от България, пише изданието. Тези деца не ходят на училище, а се продават на улицата, докато родителите им са експлоатирани на полето. “Авенире” пише, че децата са част от общността на над 2000-те български роми, експлоатирани от сънародници посредници и от италиански предприемачи.

За фактите с българските деца свидетелства пред вестника и дон Освалдо Морели, който оглавява местната благотворителна организация “Каритас”. Според него децата не посещават училище заради проблеми с езика. Голяма част от тях бродят по крайбрежната улица и мнозина са купувани от възрастни италиански мъже. В късната сутрин или следобед на улицата може да се видят поне двайсетина момчета. Колите, които спират до тях, се шофират все от сами мъже. Някои след това отиват наблизо и консумират секса директно в колата, други отиват на плажа. Според вестника пазарът на българските момчета върви от поне 2 г. по тези места, близо до Казерта. По-рано всичко се “провеждало” на близък площад, който обаче бил опасан с видеокамери. Сега детската проституция се преместила на крайбрежната улица, по която минават много автомобилисти и велосипедисти. Възможно ли е никой да не вижда и да не се скандализира, чуди се вестникът.

В същото време в Мондрагоне се увеличава напрежението срещу българските роми. В западналите блокове "Чирио" италианци им наемат стаи за по 100 евро на месец на човек. Неотдавна един от наемателите реши да изгони едно българско семейство с финансови проблеми, изхвърляйки вещите му през прозореца.

През последния месец бяха подпалени поне десетина български камиончета.

Според някои става въпрос за рекет на посредниците. По-настоятелно се върти обаче слухът, че се касае за саморазправа от страна на представители на неаполитанската мафия Камора, за които не са новост расистките жестове.

Освен това отскоро надигат глава мафиотски кланове, чиито босове са на свобода след дълъг престой в затвора. Същевременно никой не вижда какво става на крайбрежната улица, заключава изданието.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не