Депутатите в Сърбия няма да могат да сменят парламентарните групи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097806 www.24chasa.bg
Сградата на сръбския парламент Снимка: Архив

Сръбски депутат, който реши да смени парламентарната си група, след изборите вече няма да може да премине в друга парламентарна група, а единственият му вариант ще бъде да остане независим депутат, пише белградският вестник "Новости", цитиран от БТА.

Това е една от готвените промени в правилника за работа на сръбския парламент, приет преди осем години.

Председателката на Скупщината Мая Гойкович е започнала да работи по документа, като целта е да се предотврати възможността тези, които не са участвали в изборите, по-късно, благодарение на депутати, напускащи парламентарните си групи, така наречените "прелитащи", да се сдобият с представнители в парламента.

Намерението е да се сложи край на практиката представители, избрани от народа защото са се обявили за дадена програма, по-късно да преминават на страната на съперника и защитават нещо съвсем различно, пише "Новости".

Любиша Люба Миланович, бивш оперативен работник и ръководител на групата "Поскок" /"Пепелянка"/, формирана след падането на режима на Слободан Милошевич с цел да разкрие най-тежки престъпления, до края на годината се очаква да бъде изпратен на работа в сръбското посолство в Подгорица, пише вестник "Политика".

Като опитен оперативен работник Миланович ще бъде ангажиран със защитата на Сърбия от черногорски организирани престъпни групи.

"Политика" е получила официално потвърждение от сръбското външно министерство, чийто служител сега е Миланович, за изпращането му в Черна гора.

Източникът на вестника посочва, че Миланович ще бъде "човек номер две" в посолството, веднага след посланика Зоран Бингулац.

Делегациите на Сърбия и Испания напуснаха вчера Междупарламентарната конференция за общата външна политика и политика по сигурността на ЕС във Виена поради неадекватното представяне на делегацията на Косово, съобщава сръбският печат. Косовските институции били представени със знамето и името на Косово без звездичка, както предвижда споразумението за регионално представяне.

Тъй като организаторът - парламентът на Австрия, която сега председателства ЕС, не пожелал да уважи искането на двете делгации за адекватно представяне на Косово, двете делегации - на Сърбия и Испания напуснали конференцията.

Организаторът не спазил и статута на конференцията, който предвижда статут на наблюдател да имат само държавите кандидати за членство в ЕС или страните членки на НАТО, отбелязва вестник "Данас".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,