Македония: Все повече хляб и картофи и все по-малко месо и риба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097816 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Все повече хляб и картофи и все по-малко месо и риба. Така изглежда трапезата в Македония, сочат данните на държавната статистика, според която всяка година нараства потреблението на тестени храни и макарони за сметка на другите, по-скъпи хранителни продукти, пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

Гражданите се оплакват, че все по-трудно пълнят кошниците с продукти в магазините, отбелязва изданието. Според статистическия институт за една година разходите за живот са нараснали с 1,5 процента, а цените на дребно с 2,6 процента.

Жизненият стандарт може да се увеличи само с реален ръст на икономиката, но МВФ в най-новия си доклад двойно намали предвижданията си за растежа - от 3,2 на 1,6 процента и постави страната на последно място в региона. Преди това и Световната банка намали очакванията си за ръст на икономиката на 2,5 процента, коментитра вестник "Вечер".

За днес е насрочено продължението на заседанието на парламентарната комисия по конституционни въпроси, на която започнаха дебати по предложението за пристъпване към изменение на конституцията, събщава сайтът МКД. За понеделник е насрочено пленарното заседание, на което да се гласува за необходимостта от промени в конституцията. За това ще бъде необходимо мнозинство от две трети.

Това ще стане, само въпросът е дали ще стане бързо, дали ще позволим Република Македония да не губи повече дни, месеци, години, които изгуби в миналото, заявил вчера македонският премиер Зоран Заев при връчването на държавната награда "11 октомври" в парламента, отбелязва МКД.

На първото заседание на комисията Трайко Веляноски, депутат от ВМРО-ДПМНЕ и бивш председател на парламента, заяви на премиера Зоран Заев, че няма мнозинство от две трети за конституционни промени и че промяната на конституцията е против масовата воля на народа.

Македония има уникален исторически шанс, заяви бившият български президент Росен Плевнелиев, цитиран от вестник "Нова Македония". Има моменти, в които съдбата подава ръка и тя трябва да се приеме. Македония е изправена пред точно такава ситуация. Тя има уникален исторически шанс, заявил бившият български президент Росен Плевнелиев след дискусия на тема "Българската и европейската перспектива: референдумът в Македония", организирана от Европейския съвет за външна политика с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер". Плевнелиев заявил, че ЕС и НАТО са направили всичко, това е подадена ръка от съдбата и няма да има друг шанс в следващите 20 години, пише в. "Нова Македония". Според него преди две десетилетия Македония е била десет години преди България, но поради поредица грешни политически решения тя в момента е на най-малко десет години след България, пише в. "Нова Македония"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка