Китай иска да сподели шансовете за развитие с всички свои партньори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097882 www.24chasa.bg
Снимка: pixabay

Търговското и икономическо сътрудничество на Китай с другите страни се гради на принципа на взаимната изгода, заяви по време на вчерашната си редовна пресконференция говорителят на Министерство на търговията Гао Фън, предаде bulgarian.cri.cn.

По думите му, страната непрекъснато разширява отварянето на пазара си и задълбочава участието си в глобалната икономическа система. Китай се надява да сподели шансовете за развитие с всичките свои партньори и работи заедно с тях за изграждането на открита световна икономика, стимулирайки нейния растеж.

Коментирайки тезата на Вашингтон, че интензивното развитие на китайската икономика се дължи на инвестициите от САЩ, Гао Фън заяви, че тя не отговаря на реалностите. „От 1987 година, когато чуждите инвестиции започнаха да навлизат в Китай, страната е използвала реално 2 трилиона долара, от които 81,36 милиарда са от САЩ и заемат 4.06% от общата сума. Не отричаме приноса на американските инвестиции за развитието на китайската икономика, но то се дължи на непрекъснатите реформи, отваряне към света и упоритата работа на китайския народ," каза Гао Фън.

Той заяви още, че по данни на МВФ, от 2013 година насам годишният дял на Китай за растежа на световната икономика надминава 30%, а според статистика на СТО, вносът на стоки в Китай се е увеличил от 3,8% през 2001 г. до 10.2% през 2017 г. като обща сума от глобалния внос. Вносът на услуги пък е нараснал от 2,7% на 9,1%. Приносът на Китай за растежа на глобалната икономика и търговия е очевиден, подчерта Гао Фън.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов бе категоричен, че клубът няма да последва съдбата на ЦСКА. "Финансовото състояние не е новина - каза Иванов. - Няма драматична промяна. Видях, че в пространството циркулира някаква новина за НАП, но за мен това не е изненада. Знам какво имаме да плащаме.

Процесът срещу Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, започна без главното действащо лице, научи "България Днес"! Случаят се раздуха в началото на септември, когато стана ясно, че разследваният като тартор на банда за рекет и побои роднина на народния представител е заминал в чужбина.

На съд по обвинение в умишлена безстопанственост отиват двама от квесторите на фалиралата КТБ - Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Според прокуратурата в резултат на умишлените им действия са нанесени щети за 1 070 383,83 лева на Фонда за гарантиране на влоговете. След затварянето на всяка една българска банка фондът е длъжен да изплати