Хърватия не се примирява с избора на Комшич в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7098017 www.24chasa.bg
Желко Комшич Снимка: Ройтерс

Официален Загреб и хърватите в Босна и Херцеговина не се примиряват с избора на Желко Комшич за хърватски член на председателството на Босна и Херцеговина, макар че според най-нови данни от Централната избирателна комисия той е спечелил близо 13 хиляди гласа повече дори от мюсюлманския член в тричленното председателство Шефик Джаферович, коментира Танюг, цитирана от БТА.

Хърватският премиер Андрей Пленкович вчера, в началото на заседание на правителството, а предния ден и в парламента коментира с едни и същи думи избора на Комшич - че той е "изкривяване на Дейтънското споразумение" и "изборен инженеринг" с негативни последици за хърватите в Босна и Херцеговина.

"Смятаме, че изкривяването на целите и духа на Дейтънското мирно споразумение не е добро, не е полезно, и се надяваме, че в бъдеще време, а ние ще допринесем активно за това, ще бъде намерено законно решение, което ще осигури легитимно политическо представяне на всичките три държавотворни народа в председателството", каза Пленкович.

На общите избори в Босна и Херцеговина миналата неделя Комшич бе избран за трети път за хърватски член на босненското председателство благодарение преди всичко на гласовете на босненските мюсюлмани.

Хърватите в двете държави, Хърватия и Босна и Херцеговина, смятат избора му за нелегитимен, а как ще се развият по-нататък нещата, ще зависи от много фактори, най-вече от следващите стъпки на официален Загреб и на все още действащия хърватски член на председателството Драган Чович, който е и лидер на партията Хърватска демократична общност на Босна и Херцеговина, пишат хърватските медии.

Преди изборите Чович получи подкрепата на хърватите и на хърватската управляваща партия Хърватска демократична общност /ХДО/.

Президентът Колинда Грабар Китарович ден след изборите изтъкна, че Дейтънското споразумение е основата на Босна и Херцеговина, към която тя трябва да се придържа, а всяко отклонение от този документ само създава неравновесие между трите държавотворни народа в съседната държава.

"Независимо от някои необмислени изявления, които чухме, твърдо вярвам в добросъседските отношения и лично ще работя за добруването на нашата съседна държава, за правата на всички народи и граждани на Босна и Херцеговина, за европейския й път, за нейното скорошно членство в ЕС", каза Грабар Китарович, която при това нито веднъж не спомена избора на Комшич за хърватски член на босненското председателство.

Иначе Комшич по време на предизборната кампания остро критикува Грабар Китарович, като каза, че тя е допринесла за "политическата агресия" на Хърватия в Босна и Херцеговина, подобна на тази по време на войната, и че разликата е само в това, че сега не е имало танкове.

Особено я упрекна, че неотдавна на заседанието на Общото събрание на ООН говори за нуждата от промяна в изборното законодателство в Босна и Херцеговина.

Най-големият противник на избора на Комшич е председателят на външнополитическата комисия в парламента и бивш външен министър на Хърватия и висш функционер на ХДО Миро Ковач, който каза, че бошняците /босненските мюсюлмани/ сега има двама членове в председателството, а при това не е избран кандидатът, който е получил най-голям брой от гласовете на хърватите и това не е в духа на Дейтънското споразумение.

Ковач каза, че с избирането на Комшич не е спазено решение на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, което се отнася за легитимното представяне и началата за държавотворните народи.

"Босненската конституция ясно казва, че Босна и Херцеговина е съставена от бошняци, сърби, хървати и други, а с подобен избор на Комшич хърватите не са равноправни, защото останаха без свой член в председателството", смята Ковач.

Говорейки за това доколко изборът на Комшич може да застраши отношенията между Хърватия и Босна и Херцеговина, Ковач казва, че Хърватия има стратегически интерес да сътрудничи много тясно с Босна и Херцеговина. Хърватия според конституцията си се грижи за хърватите извън страната, включително и за хърватите в Босна и Херцеговина, каза Ковач и добави, че очаква продължаване на тясното сътрудничество между двете страни.

"Много ясно ще кажем на своите международни партньори, че изборът на Комшич не е в духа на Дейтънското споразумение и не е справедливо един народ да избира политически представители на друг народ", изтъкна Ковач.

Хърватия, каза Ковач, желае една функционална Босна и Херцеговина, а тя не може да бъде такава, ако не е гарантирано равноправието на трите държавотворни народа.

Следващите стъпки на изгубилия изборите лидер на босненската ХДО Драган Чович все пак ще бъдат решаващи за оставането и оцеляването на хърватите в Босна и Херцеговина, а според медиите в двете страни тези стъпки ще зависят от уговорката с официален Загреб.

В нощта на изборите Чович получи покана от Бакир Изетбегович босненската ХДО да влезе в следизборна коалиция с най-влиятелната партия на босненските мюсюлмани Партия на демократичното действие и заедно да формират съвет на министрите на държавно ниво и правителство на Мюсюлманско-хърватската федерация.

В очакване на окончателните резултати от изборите обаче от босненската ХДО заявиха, че във всеки случай техни партньори не могат да бъдат партии, които са подкрепили Комшич за хърватски член на председателството.

Затова, казват те, преди да вземат каквото и да е решение за следизборна коалиция, ще анализират внимателно резултатите и ситуацията.

Комшич, окуражен от изборните резултати, отправи редица послания, които раздразниха хърватските официални представители.

В няколко интервюта след изборите Комшич заяви, че ще заведе дело в международен съд срещу Хърватия заради строителството на моста Пелешац, после каза, че е хърватин, обича Хърватия, но повече обича Босна и Херцеговина, защото тя е единствената му родина.

Каза и че няма проблем да сътрудничи с Хърватия или с която и да е друга страна. Че е очаквал "хайката" срещу него, но все пак го е изненадала интензивността й, която граничи с истерия.

Комшич по баща е хърватин, а по майка сърбин. Женен е за мюсюлманка.

През войната се е борил на страната на така наречената Армия на Босна и Херцеговина. За усърдието и раните си е награден с орден "Златна лилия", най-високото военно отличие в Босна и Херцеговина.

Неговата политическа ориентация, с която се кандидатира на изборите, е за гражданска Босна и Херцеговина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.