Сключваме договор за изтребителите 5-6 месеца след избора на доставчик

https://www.24chasa.bg/novini/article/7098266 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

Сключването на договор обикновено става не по-рано от 5-6 месеца след избор на доставчик на изтребители, посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков пред журналисти, цитиран от БТА.

На въпрос дали би се ангажирал с времеви диапазон кога най-рано може да бъде сключен договор в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет, командирът на ВВС отговори, че по опита на други страни, които напоследък работят по изготвянето на такива договори, личните му наблюдения са, че това става не по-рано от 5-6 месеца след като бъде направен изборът.

Най-рано, което е записано и в пътната карта за придобиване на нов боен самолет, армията ни може да има такъв 24 месеца след сключване на договор. Кога ще има сключен договор обаче е въпрос, който по думите на ген. Стойков засяга група, която ще бъде назначена специално за сключването на такъв договор. Обикновено това става след като завърши работата на междуведомствената група, има и политико-военен направляващ апарат, който също ще трябва да свърши своята работа след като ние завършим работата на групата, обясни той. Окончателният протокол ще бъде завършен след като бъде направена крайната аранжировка и завърши работата на двете групи - съвместната междуведомствена група и политико-военния направляващ апарат. Протоколът е въпрос, който трябва да бъде решен, утвърден и изпратен от министъра на отбраната и министъра на икономиката до министър-председателя. Оттам нататък има политическо решение и назначаване на група или на някакъв съвет, който трябва да работи по конкретен договор, обясни ген. Стойков.

"Е, 100 процента може би ще отнеме доста време", коментира Стойков въпрос кога най-рано българските пилоти могат да преминат напълно на новия изтребител. В началото ще има малка група, която ще се обучи, след което те ще се върнат и, на базата вече на доставените самолети, ще обучат и останалите летци до пълна оперативна готовност за носене на дежурство и изпълнение на други задачи. Това е период, който очакваме да продължи около 4-5 години заедно с доставката, и може би в най-оптимистичен аспект това да стане на четвъртата-петата година от сключване на договора, коментира командирът на ВВС.

Попитан не се ли притеснява, че нещата се бавят и до края на годината няма да има договор, Стойков заяви, че времето не го притеснява толкова много, а по-важното е да се направи аргументиран избор, който след това да бъде достатъчно добре договорен с доставчика. Това е моята цел като председател на групата, а и очакванията ми от последващите дейности на по-високо държавно ниво, коментира командирът на ВВС.

Дни преди празника на авиацията и ВВС, и 106-ата годишнина от първия боен полет, генерал-майор Цанко Стойков се срещна с ветерани от военната авиация в Националния военноисторически музей.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",