Изготвят цялостен проект за реставрация на паметника на Шипка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7098332 www.24chasa.bg
Паметника на свободата на Шипка. Снимка Архив

Ще бъде изготвен цялостен проект за консервация и реставрация на Паметника на свободата на Шипка - част от Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа", съобщи днес по време на парламентарния контрол министърът на културата Боил Банов, цитиран от БТА.

Директорът на музея прави всичко необходимо, а Министерството на културата стриктно наблюдава дейността му, но често процедурите по обществените поръчки водят до забавяне - заради липса на кандидати или обжалване, каза Банов.

В отговор на друг депутатски въпрос министърът съобщи, че днес за 15.00 ч. е насрочен оглед от експертна комисия на сградата на бившето кино "Модерен театър" в София във връзка с искането за статут на национален паметник на културата. Собственикът е изразил готовност да предостави достъп, което преди време е отказал неговият адвокат.

През този сезон Русенската опера ще излезе от трудната ситуация, в която изпадна през последната година и половина след напускането на дългогодишния й директор до назначаването с конкурс на нов директор, каза Боил Банов в отговор на депутатски въпрос за тежкото финансово състояние на театъра с дефицит от над 2,5 млн. лв.

МК не е забавя изплащането на възнагражденията на работещите в Русенската опера, не е преустановявало и няма да преустанови плащанията на задълженията й към физически и юридически лица. Дефицитите на различните културни институти се менят през годините и понякога се превръщат в плюс. Между примерите са Пловдивската, Варненската и Старозагорската опера. Сега затруднения освен Русенската опера има отвреме навреме Бургаската опера, но те не са от този характер, обясни министър Банов.

По думите му, не е коректно на базата на моментното състояние на един институт да се коментира системата на финансиране.

Не робувам на системи, винаги съм готов да обсъждам различни варианти. Работя за преуспяването на културните институти, за пълноценната професионална реализация на работещите в тях и за това публиката да е доволна, каза още Боил Банов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не