Слагат двоен таван на размера на пенсията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7098949 www.24chasa.bg
Управителят на НОИ Ивайло Иванов и социалният министър Бисер Петков ще защитават предложенията пред Надзорния съвет на института в понеделник. СНИМКА: Пиер Петров

 Пресмятат се само по осигуровки след 2000 г. според нова формула

 Спират нарастването на тежестта на стажа до 1,2 вместо да стане 1,5

 219 лв. ще е най-малката, 1200 лв. най-голямата

 Скок на осигуровките за земеделци

Освен че оставя таванът на пенсиите, правителството предлага и втори праг, който да ограничи размера им.

Това става чрез проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г., с който “24 часа” разполага. Законът променя и част от текстовете в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които регламентират размера на пенсиите и формулите за изчислението им. В понеделник законопроектът трябва да бъде обсъден от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

Максималният размер на пенсията вече ще е 40% от максималния осигурителен доход за календарната година, предвижда редакция на параграф 6 от КСО, която се предлага с проекта. Това практически

оставя тавана

на пенсиите

завинаги,

обясниха експерти. Досега параграфът предвиждаше отпадане на тавана за пенсиите, отпуснати след 1 януари 2019 г.

Максималният осигурителен доход за 2019 г. ще е 3000 лв. и така таванът на пенсиите ще се вдигне от 910 лв. в момента на 1200 лв. догодина.

“Предложението е продиктувано от гледна точка на обстоятелството, че системата не е достигнала необходимата “зрялост”, когато ще бъде в готовност за пълно отпадане на максималния размер на пенсиите”, пише в мотивите към проекта, които са разписани от управителя на НОИ Ивайло Иванов. Готовността за отпадане на тавана щяла да дойде едва когато започнат да се пенсионират хора, които са започнали да работят и да се осигуряват след 2000 г.

Управляващите оправдават предложението си и с по-високия праг на максималния доход, както и с европейска практика, като едва в 8 държави членки нямало таван на пенсиите. “Предвид солидарния характер на системата на пенсионното осигуряване, която гарантира и минимални размери, таванът се е доказал като социално справедлив механизъм за разпределение на средствата на пенсионните фондове”, пише още в мотивите.

Второто ограничение върху максималния размер на пенсиите става чрез промени във формулите за изчислението им, които се предлагат със законопроекта.

В пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада, както преди седмици обяви социалният министър Бисер Петков. Когато бъдещият пенсионер няма осигурителен доход след 31 декември 1999 г. индивидуалният му коефициент се изчислява от последния му доход от наличния осигурителен период.

“Така се решават голяма част от дисбалансите в доходите, натрупани в исторически план, като се имат предвид периодът на драстични инфлационни процеси през 1997 г., значителният дял на сива икономика през втората половина на 90-те и деноминацията на лева в средата на 1999 г.”, пише в мотивите на Ивайло Иванов.

За да няма много високи пенсии, се въвежда и

ограничение за

размера на

индивидуалния

коефициент

Той вече няма да може да надхвърля средноаритметичната стойност на месечните съотношения между максималния месечен размер на осигурителния доход и средния за страната. Реално това би трябвало да ограничи размера на всяка новоотпусната пенсия до актуалния към момента таван, а не да е по-висока и с годините хората да получават по-високи пенсии, обясниха експерти, запознати с промените.

Правителството се отказва и от постоянното нарастване на тежестта на година стаж в пенсионната формула, докато стигне коефициент 1,5. В момента е 1,169. То бе предвидено в реформата от 2016 г. на второто правителство на Бойко Борисов. Сега обаче тежестта на стажа се заковава на 1,2 % и няма да се променя.

От 1 юли 2019 г. всички пенсии ще бъдат вдигнати с 5,7%. Така минималната ще стане 219,43 лв.

Средната пък

ще достигне

386,27 лв.,

което е с 23,45 лв. повече от тази година. Социалната пенсия за старост от 1 юли ще се вдигне от 125, 58 на 132,74 лв.

Заради индексацията по швейцарското правило и вдигането на тежестта на стажа е предвидено двойно преизчисление на старите пенсии. Те първо ще бъдат сметнати с коефициент 1,2, а след това старият им размер ще се актуализира и с 5,7%. Пенсионерите обаче ще получат само по-голямото увеличение, не и двете.

НОИ вече ще преизчислява служебно пенсиите и хората няма да носят всяка година молба и да се редат на гишетата. Те обаче ще трябва да подадат еднократно заявление, предвижда друга промяна в КСО.

Следващата година минималната заплата ще е 560 лв. Това ще е размерът и на минималните осигурителни прагове. На толкова се увеличава и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се. При земеделските производители и тютюнопроизводителите увеличението ще е най-сериозно. Така при тях той ще се вдигне от 350 на 560 лв. Няма да се променя обаче процентът на осигуровките.

Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурен - 540 лв. Определя се максимален размер на гарантираните вземания - 1400 лв.

През следващата година бюджетът за Държавното обществено осигуряване ще бъде 11,57 млрд. лв. От тях 9,989 млрд. лв. ще отидат за плащане на пенсии.

Към края на годината се очаква приходите в системата без трансферите да бъдат близо 6,8 млрд лева, което е с 3,4 на сто повече. Разходите за 2018 г. се очаква да бъдат 11,1 млрд. лв., което е с 0,4 на сто повече от планираните, или 44,7 млн. лв. преразход.

Замразяват парите за болест и майчинство

Размерите на майчинските и детските помощи няма да се променят през 2019 г. Това предвижда проектобюджетът за Държавното обществено осигуряване за 2019 г.

Предвидено е да се запази и периодът на изплащане на обезщетения за бременност и раждане - 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години - 380 лева.

Предлага се да няма промяна при минималния дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева, и максималният - 74,29 лв.

Държавата предлага да няма промяна и при изплащането на болнични - първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден - от ДОО.

Миналата година управляващите предложиха радикална реформа, която предвиждаше през първите три дни да се изплащат само 50% от надницата. Сега обаче управляващите са дали заден и не предвиждат промени.

Запазва се и периодът, който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Вдигат леко някои инвалидни пенсии

Държавата предвижда да вдигне с малко и пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест чрез вдигане на коефициента във формулата. Това ще стане с проекта за бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2019 г.

Така за лица с трайно намалена работоспособност над 90% от 0,4 коефициентът става 0,4494. При тези с увреждане от 71 до 90% - от 0,35 на 0,3932. А от 50 до 70,99% увеличението ще стигне 0,337. Инвалидните пенсии се определят, като средномесечният осигурителен доход се умножи по индивидуалния коефициент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда