Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008-2018)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103501 www.24chasa.bg
Корицата на ценното помагало за нотариуси

Съставителят нотариус Весела Ивчева - обявена за нотариус на годината от сп. “Правен свят” – е систематизирала информацията в няколко раздела

“Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008–2018). Том 2” (изд. “Сиела”) в съставителство на Весела Ивчева е нов сборник, в който са включени близо 30 тълкувателни решения на ВКС и повече от 150 решения, повечето постановени по реда на чл. 290 ГПК. Актовете са систематизирани съобразно законовата материя, към която се отнасят.

Съставителят нотариус Весела Ивчева - обявена за нотариус на годината от сп. “Правен свят” – е систематизирала информацията в няколко раздела.

Практиката в раздел I. Закон за собствеността е структурирана според основните институти в закона: съсобственост, право на строеж, давностно владение, приращение, установяване правото на собственост и вписване. Представени са общо 13 тълкувателни решения, както и много решения, постановени по реда на чл. 290 ГПК.

В раздел II е представена практиката по Закона за устройство на територията и по Закона за териториално и селищно устройство, който все още се прилага в някои хипотези и повдига редица практически въпроси. В самостоятелни раздели се съдържа и практика по поземлените закони – Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, Закон за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти и Закон за кадастъра и имотния регистър. Включени са и 7 тълкувателни решения по различни въпроси от областта на гражданското процесуално право, нотариалните производства по ГПК, констативния нотариален акт по чл. 587, ал. 2 ГПК, органите по нотариално производство и налагането на възбрана.

В самостоятелен раздел са извадени 5 решения, които имат отношение към наказателната отговорност на нотариусите, и по-точно във връзка с невярно документиране и съставяне и използване на неистински документи или такива с невярно съдържание. Следват съдебните актове по вече отменения Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, който поставя много трудни въпроси в нотариалната практика. Сборникът завършва с тълкувателните решения на ВКС, които имат отношение към изключително разпространения договор за гледане и издръжка.

“Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008-2018)” е незаменим помощник за действащите адвокати, нотариуси и помощник-нотариуси, съдии и всички практикуващи юристи, както и за кандидатите в различни конкурси. Основно предимство на сборника е, че е обхванат сравнително дълъг времеви период и анализът на решенията дава представа за развитието на различните концепции и идеи в практиката на съдилищата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На диета с кебапчета мина футболистът на "Левски" Жерсон Кабрал. Крилото се оказа голям любител на българската кухня. Холандецът живее у нас близо две години, след като дойде от френския "Бастия". Той очевидно е привикнал доста към нашите традиционни гозби и не се свени да ги похапва. Самият Кабрал показа снимка с традиционния български обяд.

Наставникът на "Левски" Георги Дерменджиев говори относно информацията, която усилено се тиражира в медиите, че ще бъде сменен с Петър Хубчев. "Никой не е говорил с мен. Не знам за треньорска смяна. Странно, че точно преди мача на националния отбор излиза подобна информация. От ръководството на "Левски" да излязат и да кажат какво се случва.

Юношата на "Левски" Борислав Цонев премина в хърватския "Интер" (Запрешич) от "Берое" през февруари. Той вече си извоюва титулярното място в новия тим, като отбеляза и първия гол още в дебютния си мач. Цонев бе сред избраниците на селекционера Петър Хубчев за двубоите на националния отбор от Лигата на нациите.