Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008-2018)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103501 www.24chasa.bg
Корицата на ценното помагало за нотариуси

Съставителят нотариус Весела Ивчева - обявена за нотариус на годината от сп. “Правен свят” – е систематизирала информацията в няколко раздела

“Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008–2018). Том 2” (изд. “Сиела”) в съставителство на Весела Ивчева е нов сборник, в който са включени близо 30 тълкувателни решения на ВКС и повече от 150 решения, повечето постановени по реда на чл. 290 ГПК. Актовете са систематизирани съобразно законовата материя, към която се отнасят.

Съставителят нотариус Весела Ивчева - обявена за нотариус на годината от сп. “Правен свят” – е систематизирала информацията в няколко раздела.

Практиката в раздел I. Закон за собствеността е структурирана според основните институти в закона: съсобственост, право на строеж, давностно владение, приращение, установяване правото на собственост и вписване. Представени са общо 13 тълкувателни решения, както и много решения, постановени по реда на чл. 290 ГПК.

В раздел II е представена практиката по Закона за устройство на територията и по Закона за териториално и селищно устройство, който все още се прилага в някои хипотези и повдига редица практически въпроси. В самостоятелни раздели се съдържа и практика по поземлените закони – Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, Закон за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти и Закон за кадастъра и имотния регистър. Включени са и 7 тълкувателни решения по различни въпроси от областта на гражданското процесуално право, нотариалните производства по ГПК, констативния нотариален акт по чл. 587, ал. 2 ГПК, органите по нотариално производство и налагането на възбрана.

В самостоятелен раздел са извадени 5 решения, които имат отношение към наказателната отговорност на нотариусите, и по-точно във връзка с невярно документиране и съставяне и използване на неистински документи или такива с невярно съдържание. Следват съдебните актове по вече отменения Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, който поставя много трудни въпроси в нотариалната практика. Сборникът завършва с тълкувателните решения на ВКС, които имат отношение към изключително разпространения договор за гледане и издръжка.

“Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008-2018)” е незаменим помощник за действащите адвокати, нотариуси и помощник-нотариуси, съдии и всички практикуващи юристи, както и за кандидатите в различни конкурси. Основно предимство на сборника е, че е обхванат сравнително дълъг времеви период и анализът на решенията дава представа за развитието на различните концепции и идеи в практиката на съдилищата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият халф на "Левски" Дарко Тасевски ще се върне на "Герена" в неделя. Един от любимците на феновете ще изгледа на живо двубоя с "Ботев" (Вр) от Първа лига, научи "България днес". Тасевски и семейството му в момента са в България, след като първенството в Тайланд приключи. Договорът на халфа с клуба му изтече и в момента той е свободен агент.

Напрежение се появи между съотборниците в "Пари сен Жермен" Едисон Кавани и Неймар по време на мача между Бразилия и Уругвай. В края на мача Кавани фаулира бразилеца, който впоследствие отказа да приеме подадената ръка на уругваеца. "Това са неща, които се случват във футбола. Ние сме приятели, братя.

Отлично хрумване на Роналд Куман, написано на листче, е козът футболният отбор на Холандия да стигне до 2:2 срещу този на Германия, разкриват в Страната на лалетата. Само пет минути преди края на мача "оранжевите" губеха срещу Бундестима с 0:2, но успяха да стигнат до равенството. Това бе голямата сензация на вечерта в Лигата на нациите.