Чешки мафиот разкрива изтезания и подправяне на улики в Южна Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104184 www.24chasa.bg
Радован Крейчир се яви в съда в Йоханесбург през 2013 г. по обвинения в отвличане и опит за убийство. СНИМКА: РОЙТЕРС

Грозни подробности от живота на беглеца в Южна Африка разкрива в 17-страничен доклад укриващият се и задържан там чешки мафиот Радован Крейчир. Чехът разказва, че бил подложен на мъчения от полицаите, които го арестували, и как същите бивши старши полицейски служители подправяли улики, които да вкарат него и другите обвинени зад решетките. Независимата полицейска дирекция за разследване проверява твърденията на Крейчир.

Бизнесменът бяга от родината си, където е осъден задочно на 11 години затвор за пране на пари. Чехия иска екстрадирането му, но той твърди, че съдебните му проблеми се дължат на опит за разчистване на политически сметки. Крейчир беше арестуван през 2007 г. при посещението си в Южна Африка с фалшив паспорт. Оттогава той започна дълга съдебна процедура, за да избегне екстрадирането си, а съдебните заседания по случая непрекъснато се отлагат по различни причини. Друго обвинение срещу бизнесмена е опитът му да се представи за онкоболен, за да получи убежище в Южна Африка.

С Крейчир бе свързан и българинът Иван Савов, който през 2013 г. бе арестуван и разследван от властите за укриване на милионите на чешкия беглец, съобщава местният в. “Стар". Българинът оцелял при бомбен атентат преди време, който очевидно бил свързан с аферите на чеха. Пушки, задействани от разстояние, бяха инсталирани зад табелата на кола, паркирана пред магазина му за диаманти в Бедфордвю. Чехът описа покушението като заето от филм за Джеймс Бонд.

Крейчир заедно с още двама бе осъден през 2015 г. по обвинения в опит за убийство и отвличане. Към обвиненията му се добавя и намерение за продажба на наркотици.

Сега Крейчир твърди, че проблемите му с правосъдието дошли в резултат на сделка за $ 350 000 със старши политик и негов роднина, която сключил да получи документи за убежище и защита от чешките власти. Мафиотът се жалва, че през 2011 г. платил на роднината на политика над $ 170 000, но до 2013 г. те не изпълнили своята част от сделката.

Според Крейчир скоро след като започнал да търси парите си обратно, срещу него започнало разследване, разказва News24. Докато южноафриканските власти проверяват твърденията на мафиота, имената на замесените не могат да бъдат съобщени.

От години Южна Африка е рай за бегълците. Те се чувстват в безопасност в държава, в която престъпността и корупцията на високо равнище вървят ръка за ръка, подпомагани от много незаконни отрасли, които плащат по-добре от всякога. Секторът на недвижимите имоти също е особено привлекателен за чуждестранни фондове със съмнителен произход.

Южна Африка далеч не е единствената страна с подобна слава, но няма съмнение, че организираната престъпност има условия да процъфтява в Южна Африка. Страната може да се похвали с идеална комбинация от география, корупция и престъпност, които заедно оказват незаменима помощ за онези, които искат да изчезнат. Според местни медии балканските престъпници са развили едни от най-широките мрежи в Южна Африка. Много от високопоставените бегълци живеят с години извън радара на властите и обикновено биват разкривани от медии.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов