300 вида нова и агресивна дрога е влязла в страната през миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7105544 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Повече от 300 нови и много агресивни наркотични вещества са навлезли на територията на страната за миналата година, обяви на пресконференция в община Добрич инспектор Петьо Петков от отдел „Наркотици” в СДВР. Отшумяването на така наречените „ренесансови дроги“ и навлизането на „надградените“, карат псевдохимиците буквално да „готвят“ новите вещества къде ли не и както дойде - каза инспекторът. В момента активното вещество в марихуаната е 45 процента при 2-4 при появата й на наркотичния пазар. Тревата се обработва и с други вещества за амфетамини. „90 процента от марихуаната се отглежда у нас. Но има такива ударници, които отглеждат растенията за 45 дни” – добави Петков.

Това, което се говори от много години – че покрай училищата има дилъри, които продават на децата наркотици, го няма. Никога не го е имало. За най-голямо съжаление, дилърите са в училищата – обяви Петков. По думите му, голяма част от децата знаят за какво става въпрос, но просто не споделят. 200 лева заработвал един дилър на ден – каза още експертът.

Мащабна превантивна кампания срещу употребата и разпространението на наркотици от учениците започва в цялата страна. Тя се координира от Министерството на здравеопазването чрез Националния център по наркомании и неговите 28 звена - превантивно-информационни центрове. Фокусът са учениците от 14 до 19 години, които са във възраст да експериментират, без да знаят какво употребяват. „Целта ни е да заработим заедно на всички нива и във всички региони” - каза Петков. Той обясни, че кампанията ще се състои в универсална превенция – разговори с деца и родители за проблемите, които поражда употребата на наркотици.

Добрич центърът откри локална координационна мрежа, в която са разписани действията при намиране дрога в училище или дрогиран ученик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с