Обмислят да финансират всички желаещи училища за електронен дневник догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7105600 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

В над 1000 училища има електронни дневници и може би техният брой се е увеличил от началото на тази учебна година. Догодина обмисляме да финансираме всички желаещи училища да поддържат абонамент за електронен дневник през следващата година, което ще бъде крачка към това в един момент това да бъде основният документ. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за искането за отпадане на родителските срещи в сегашния им вид заради използването на електронни дневници в училищата, поставено от директора на 119-то Средно училище "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, който е и бивш заместник-министър на образованието, предава БТА.

Според Стаматов достигането на информацията до всеки родител в реално време чрез електронния дневник обезсмисля срещите на родители и учители във формата за цял клас. "До всеки родител достига за миг, в реално време информацията за оценки, отзиви и отсъствия, и става съпричастен със събития и прояви в училище", заявява Стаматов.

Личната комуникация между родителите и учителя е необходима, но не е задължително тя да се осъществява във формата на родителски срещи. Тази комуникация е задължителна, желателна, като неведнъж съм апелирал за максимално взаимодействие между родителите и учителите, заяви министър Вълчев. Той каза, че електронният дневник е полезен и припомни, че едно проучване, представено през пролетта от евродепутата Асим Адемов, показа, че на родителите, когато имат информация какво се случва в училище - от електронния дневник, електронната поща или от друг електронен източник, рязко се повишава доверието им към образователната институция.

Все още нямаме електронни дневници във всички училища, но важно е съдържанието на комуникацията, важно е как се изгражда доверието, а не толкова формата, която е родителската среща. "Това по-скоро е една традиционна форма, рано или късно ще бъде поставен въпросът за нейната задължителност при наличие на други форми. Така че по-скоро говорим, кога те няма да бъдат задължителни", коментира министър Вълчев.

Той говори по темата за електронните дневници, след като подписа споразумение за сътрудничество между МОН и Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".