Рибарите бесни: Застрояват Германката в Созопол, преградили са пътя до морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/7105755 www.24chasa.bg
Загражденията на частния имот, който блокира достъпа до култовите скали на Германката. СНИМКА: Авторът

Култовата местност Германката край Созопол ще се застроява. Голям терен до девствените скали на Буджака бил закупен от частен инвеститор, който вече го преградил и ще строи на него вили. Оградата обаче блокирала достъпа на рибарите до Германката и те си изляха гнева в социалните мрежи, след като тези дни били прогонени от митичната местност.

Според легендата името на местността, позната на поколения българи и чужденци, идва от нещастен случай с германка от ГДР през 60-те, която е била завлечена от вълните, докато стояла на скалите и се любувала на морето.

Информационната табела на оградата сочи, че строител на обекта, пресичащ пътя до морето, е фирма "Херсонес" ЕООД. Дружеството се представлява от софиянеца Петър Димитров, който не е познат на местните. Регистрирано е в началото на 2018 г. и ще строи в местността две вили.

"Въдичарите, които са били там, са били брутално изгонени. Полуостровът и невероятните фиорди, култово място за поколения туристи и рибари, практически остава само за частно ползване", бие тревога във Фейсбук Петко Горанов.

Междувременно се разбра, че общината и РДНСК са започнали проверка за спрения достъп към Германката. Кметът Панайот Рейзи не бе открит за коментар, тъй като е в чужбина. Според служители на администрацията вариантът за отблокиране на пътя бил инвеститорът да отмести с 2 метра оградата си, за да се освободи път до морето.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт