НФСБ гони Волен като шеф на групата, но няма да цепи управляващата коалиция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7106214 www.24chasa.bg
ВОЛЕН СИДЕРОВ СНИМКА: Десислава Кулелиева

Симеонов: Възможно е да излезем от ОП

Тв “Алфа” тръгна, все едно нищо не е станало

Депутатите на НФСБ снеха доверието си от Волен Сидеров като председател на парламентарната група на “Обединени патриоти”. Решението бе оповестено от зам.-шефа на ПГ Валентин Касабов.

НФСБ ще иска оставката на Сидеров от поста още на следващия коалиционен съвет. Причина са слайдовете от името на Сидеров на черния екран на спряната тв “Алфа” срещу Валери Симеонов. В понеделник телевизията на “Атака” спря, дори СЕМ не разбра защо. На екрана ѝ се появи надпис “Питайте правителството”. В сряда пък се въртяха 4 слайда с обвинения към вицепремиера и лидер на НФСБ, че е човек на Сорос и атакува православието.

Първоначално хората на Симеонов обясниха, че няма да напускат групата на ОП, а ще ги представляват Валентин Касабов и Борис Ячев. И увериха, че това не води до разпад на управляващата голяма коалиция.

Часове по-късно обаче самият Валери Симеонов обяви в Пловдив, че не е изключено НФСБ да си тръгне от “Обединени патриоти”. Освен това отива сама на евровота.

Евроизборите той посочи като най-вероятна причина за поведението на Сидеров - нямало да се изпълни желанието му да води листата на ОП.

Атаката привечер продължи Валентин Касабов. “Лицето Сидеров поне веднъж в месеца ходи на справка в Сараите”, заяви той в предаването “Лице в лице” по bTV.

“Не съм стъпвал в Сараите на Доган”, реагира Волен във фейсбук и призова НСО и ДПС да потвърдят това. Закани се да съди Касабов за уронване на престижа.

ВМРО няма да вземе страна в спора между партньорите си и ще направи пореден опит да ги помири. Незряло е да се руши постигнатото, коментира депутатът Искрен Веселинов. ВМРО вярва в “държавническото начало на партньорите” и призовава да се преодолеят различията, за да остане правителството стабилно.

Никой от “Обединени патриоти” не е казал, че се оттегля от ангажимента си към управлението и 4-годишния мандат, увери и лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той не скри, че е притеснен от скандалите в малката коалиция, но отказа да коментира в детайли с обяснението, че партньорите трябва да говорят помежду си, а не чрез медиите. “Има много теми, при които всеки отстоява различна теза, но различното мнение не означава по никакъв начин разпад на коалицията. Към настоящия момент няма партия, която да се отказва от ангажиментите под коалиционното споразумение и управленската програма”, декларира той.

Депутатите от “Атака” вчера не дойдоха в парламента. Докато из кулоарите бушуваха тези страсти, стана ясно, че Сидеров се стяга за Кишинеу, където “Атака” ще подаде документи за членство в Алианса на консерваторите и реформистите. Пътуването е по покана на евродепутата Николай Бареков, който е в ръководството му. Не сме хора на Путин, Симеонов да се успокои, посъветва Бареков. Сидеров пък обясни пред БНТ, че решението на депутатите от НФСБ няма правна стойност.

“Алфа” вчера възобнови предаванията си без никакви обяснения защо бе спряла.