Учени: Антидепресантите в отпадните води превръщат рибите в полови маниаци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7107528 www.24chasa.bg
Снимка: pixabay

Активното вещество от антидепресантите, което попада в отпадните води, прави от рибите в реките полови маниаци и изключително повишава сексуалната им активност, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.

Изданието цитира проучване на Майкъл Бъртрам от университета "Монаш" в Мелбърн. Той провел опити с риби и как те реагират на активното вещество на антидепресанта "Прозак" - флуоксетина. Самците веднага показвали много по-висока копулативна активност, след като попаднат под въздействието му.

Флуоксетинът се разпространява в околната среда и екосистемите, тъй като след като бъде погълнат от хората и изхвърлен от техните организми, той не може да бъде филтриран от отпадните води. По думите на Бъртрам тази съставка има доста отрицателно влияние върху водните животински видове, като предизвиква в тях физиологични и морфологични промени. Ученият предупреждава, че флуоксeтинът може да промени поведението на морската фауна по същия начин, както "Прозак" въздейства върху хората.

Други изследвания установиха, че кокаинът, попаднал в екосистемите след като е бил изхвърлен от организма на хората, води до хиперактивност на водните обитатели.