Аврамова: Нито стотинка от бюджета на АПИ не е ползвана за Северната тангента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7109563 www.24chasa.bg
Петя Аврамова СНИМКА: Румяна Тонева/Архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че нито стотинка от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" не е изразходвана за гаранционна поддържа на Северната скоростна тангента /ССТ/. Ремонтите ще приключат до 25 октомври.

Обектът е финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" и все още е в гаранция, а установените дефекти от гаранционен характер се отстраняват от изпълнителя за негова сметка. Фирмата няма задължение да декларира пред пътната агенция парите за ремонтите, които е вложила, защото са ангажимент на компанията. Агенцията контролира изпълнението на ремонтите. Поради пропадане на дилатационните фуги на мостови съоръжения на железопътен надлез и мост над река Владайска се е наложило извършване на гаранционен ремонт, каза министърът и напомни, че е въведена временна организация на движението, предава БТА.

Според рамковото споразумение за съвместно финансиране на обекта от март 2010 г. между Столична община и АПИ идейният проект за строежа на ССТ е възложен от общината и е приет от Агенцията. Тангентата, напречните връзки, пътните възли и всички съоръжения са въведени в експлоатация с издаването на разрешение за ползване. Ангажимент на общината остава да ремонтира и изгради довеждащата улична мрежа, като общината е декларира своите инвестиционни намерения да направи пътна мрежа, която да осъществява връзка между града и тангентата.

Министърът напомни за готова наредба, с която ще се позволи проектирането на по-безопасни пътища и декларира непримиримост към строителите и надзора по отношението на качеството. Ще бъде завишен инвеститорският контрол от АПИ при изпълнението на обекти, за които тя е възложител. Подготвят се промени и в нормативната наредба, която се отнася до дейността на лицензираните фирми за строителен надзор, за да има ефективен надзор по време на цялото строителство , съобщи министърът.

Ще бъдем непримирими към изпълнителите, които изпълняват строителните дейности, и към лицензираните фирми, които осъществяват строителния надзор, и ще завишим инвеститорския контрол от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ при изпълнението на обекти, в които тя е възложител, заяви още министърът.

Ремонтните дейности на дилатационни фуги на ж.п. надлез и мост над р. Владайска на Северната скоростна тангента трябва да приключат до 25.10.2018 г., информира още регионалният министър. Установените дефекти се отстраняват от възложителя за негова сметка, тъй като обектът все още е в гаранция.

До края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране на основен ремонт на пътя Царево – Малко Търново, съобщи министър Аврамова. До извършване на цялостна рехабилитация на трасето ще бъдат предприети действия за осигуряване на пътната безопасност. Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложила и другата седмица започва полагане на биндер по цялата дължина на трасето. Целият участък ще бъде асфалтиран преди основния ремонт, за който ще има изготвен технически проект и който ще бъде изпълнен след избора на изпълнител през 2019 г. Предстои да стартира и обществена поръчка за рехабилитация на пътя в участъка от Бургас до Царево.

През следващата седмица ще бъде сформирана комисия, която трябва да определи допълнителни мерки за обезопасяване на три пътни кръстовища в населени места в община Белица. Решение за това е взето на среща между местната администрация и Областно пътно управление – Благоевград.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.