Аврамова: Нито стотинка от бюджета на АПИ не е ползвана за Северната тангента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7109563 www.24chasa.bg
Петя Аврамова СНИМКА: Румяна Тонева/Архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че нито стотинка от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" не е изразходвана за гаранционна поддържа на Северната скоростна тангента /ССТ/. Ремонтите ще приключат до 25 октомври.

Обектът е финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" и все още е в гаранция, а установените дефекти от гаранционен характер се отстраняват от изпълнителя за негова сметка. Фирмата няма задължение да декларира пред пътната агенция парите за ремонтите, които е вложила, защото са ангажимент на компанията. Агенцията контролира изпълнението на ремонтите. Поради пропадане на дилатационните фуги на мостови съоръжения на железопътен надлез и мост над река Владайска се е наложило извършване на гаранционен ремонт, каза министърът и напомни, че е въведена временна организация на движението, предава БТА.

Според рамковото споразумение за съвместно финансиране на обекта от март 2010 г. между Столична община и АПИ идейният проект за строежа на ССТ е възложен от общината и е приет от Агенцията. Тангентата, напречните връзки, пътните възли и всички съоръжения са въведени в експлоатация с издаването на разрешение за ползване. Ангажимент на общината остава да ремонтира и изгради довеждащата улична мрежа, като общината е декларира своите инвестиционни намерения да направи пътна мрежа, която да осъществява връзка между града и тангентата.

Министърът напомни за готова наредба, с която ще се позволи проектирането на по-безопасни пътища и декларира непримиримост към строителите и надзора по отношението на качеството. Ще бъде завишен инвеститорският контрол от АПИ при изпълнението на обекти, за които тя е възложител. Подготвят се промени и в нормативната наредба, която се отнася до дейността на лицензираните фирми за строителен надзор, за да има ефективен надзор по време на цялото строителство , съобщи министърът.

Ще бъдем непримирими към изпълнителите, които изпълняват строителните дейности, и към лицензираните фирми, които осъществяват строителния надзор, и ще завишим инвеститорския контрол от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ при изпълнението на обекти, в които тя е възложител, заяви още министърът.

Ремонтните дейности на дилатационни фуги на ж.п. надлез и мост над р. Владайска на Северната скоростна тангента трябва да приключат до 25.10.2018 г., информира още регионалният министър. Установените дефекти се отстраняват от възложителя за негова сметка, тъй като обектът все още е в гаранция.

До края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране на основен ремонт на пътя Царево – Малко Търново, съобщи министър Аврамова. До извършване на цялостна рехабилитация на трасето ще бъдат предприети действия за осигуряване на пътната безопасност. Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложила и другата седмица започва полагане на биндер по цялата дължина на трасето. Целият участък ще бъде асфалтиран преди основния ремонт, за който ще има изготвен технически проект и който ще бъде изпълнен след избора на изпълнител през 2019 г. Предстои да стартира и обществена поръчка за рехабилитация на пътя в участъка от Бургас до Царево.

През следващата седмица ще бъде сформирана комисия, която трябва да определи допълнителни мерки за обезопасяване на три пътни кръстовища в населени места в община Белица. Решение за това е взето на среща между местната администрация и Областно пътно управление – Благоевград.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане