39% от мениджърите у нас - жени, на 4-о място сме в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7110429 www.24chasa.bg

Жените на ръководни позиция в България са 39% от всички шефове и по този показател сме на четвърто място в ЕС. Средният процент на жените мениджъри е 34%, показват данни на Евростат, разпространени в петък от НСИ по повод Деня на статистиката - 20 октомври.

В същото време обаче заплатите на жените на ръководни постове в България са с над 17% по-ниски от тези на мъжете за същата длъжност.

Това не е някакво типично българско явление и България дори не е водеща по най-голяма разлика в заплащането на ръководители - средната за ЕС е 23%. В Италия тя достига дори 50% в полза на мъжете. Там жените на ръководни постове са 27% от всички началници.

Средно за ЕС жените началнички са по-зле платени дори от специалистите мъже. Средната почасова ставка за жените на ръководни постове в ЕС е 22,82 евро (в България е 5,14 евро), а на мъжете е 24,2 евро, т.е. разликата е 6,04%. Любопитното е, че в Италия, където половата дискриминация в заплащането е най-висока, жените началници все пак взимат повече от мъжете макар и с малко.

Средната в ЕС почасова ставка на мъжете ръководители е 31,96 евро, което превърнато в месечна заплата при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица е около 5880 евро.

В ЕС най-високи заплати получават мъжете ръководители в най-скъпата страна членка - Дания. Те получават средно 9268 евро на месец, но пък Дания бие всички рекорди по най-високи цени при почти всички видове стоки и услуги.

След нея най-високи са заплатите на шефовете мъже в Люксембург, Финландия и Великобритания.

Абсолютен рекордьор на континента по началнически заплати е Швейцария. Там почасовата ставка на хората, заемащи ръководни постове, е 56,72 евро, което превърнато в месечна заплата прави 10 436 евро. Това е минимумът, без никакви бонуси и добавки и при само 23 работни дни в месеца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.