39% от мениджърите у нас - жени, на 4-о място сме в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7110429 www.24chasa.bg

Жените на ръководни позиция в България са 39% от всички шефове и по този показател сме на четвърто място в ЕС. Средният процент на жените мениджъри е 34%, показват данни на Евростат, разпространени в петък от НСИ по повод Деня на статистиката - 20 октомври.

В същото време обаче заплатите на жените на ръководни постове в България са с над 17% по-ниски от тези на мъжете за същата длъжност.

Това не е някакво типично българско явление и България дори не е водеща по най-голяма разлика в заплащането на ръководители - средната за ЕС е 23%. В Италия тя достига дори 50% в полза на мъжете. Там жените на ръководни постове са 27% от всички началници.

Средно за ЕС жените началнички са по-зле платени дори от специалистите мъже. Средната почасова ставка за жените на ръководни постове в ЕС е 22,82 евро (в България е 5,14 евро), а на мъжете е 24,2 евро, т.е. разликата е 6,04%. Любопитното е, че в Италия, където половата дискриминация в заплащането е най-висока, жените началници все пак взимат повече от мъжете макар и с малко.

Средната в ЕС почасова ставка на мъжете ръководители е 31,96 евро, което превърнато в месечна заплата при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица е около 5880 евро.

В ЕС най-високи заплати получават мъжете ръководители в най-скъпата страна членка - Дания. Те получават средно 9268 евро на месец, но пък Дания бие всички рекорди по най-високи цени при почти всички видове стоки и услуги.

След нея най-високи са заплатите на шефовете мъже в Люксембург, Финландия и Великобритания.

Абсолютен рекордьор на континента по началнически заплати е Швейцария. Там почасовата ставка на хората, заемащи ръководни постове, е 56,72 евро, което превърнато в месечна заплата прави 10 436 евро. Това е минимумът, без никакви бонуси и добавки и при само 23 работни дни в месеца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Легендарният Димитър Пенев поиска промени на "Армията" и нов треньор на ЦСКА-София. "Трябва да има треньорска смяна - заявява Пената. - Когато няма добри резултати, кой е виновен? Треньорът! Значи има вътрешен проблем, след като играчите не си изпълняват задачите на терена. Самите футболисти трябва да подобрят играта и отношението към собствените

За виновен по обвинение в укриване на данъци е признат и на втора инстанция кметът на Септември Марин Рачев. Апелативният съд в Пловдив потвърди наложеното на управника наказание от две години и половина условно с четиригодишен изпитателен срок. Отделно магистратите постановяват, че Рачев трябва да плати и глоба в размер на 115 106 лв

"Трябва да победим "Левски" и да сме на второ място." Това заяви спортният директор на "Локомотив" (Пловдив) Георги Иванов по повод предстоящото домакинство срещу "сините" в Първа лига. В момента "Левски" е на втората позиция с две точки повече от "смърфовете". Двата отбора се изправят един срещу друг в неделя на "Лаута"