Сръбският вътрешен министър: Ако Косово бъде в Интерпол, ще има вредни последици за всички членки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7115353 www.24chasa.bg
Хашим Тачи СНИМКА: Ройтерс

Всички приказки за искането на Косово да бъде прието в Интерпол представляват политизиране на тази професионална полицейска организация, заяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович за вестник "Курир", предаде БТА.

Евентуално приемане на Косово би било грубо нарушаване на международното право и на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Това би било прецедент, противоречащ на правилата на Интерпол, които стриктно и недвусмислено предвиждат само страни членки на ООН и наблюдатели на ООН да могат да бъдат членки на Интерпол, каза той.

Евентуално решение Генералния съвет на Интерпол за приемане на Косово би било изключително политическо решение, което не се основава на международното право, а последиците биха били вредни не само за Сърбия, а и за всички останали членки на Интерпол, каза Стефанович.

Очаква се въпросът за присъединяване на Косово към Интерпол да бъде поставен на следващото заседание на организацията. През последните години Прищина се опитва да получи пълноправно членство в ЮНЕСКО и Интерпол и след това да стане пълноправен член на ООН.

Косово вече е член на Световната банка и МВФ.

Прзидентът на Косово Хашим Тачи потвърди, че с идеята си за разграничаване със Сърбия така, че три общини от южна Сърбия безусловно да бъдат присъединени към Косово, всъщност избягва разделянето на Косово, както и създаването на Съюз на сръбските общини, който би бил един вид нова "Република Сръбска извън функциите на Република Косово", пише белградският вестник "Новости".

Сърбия гледа преди всичко европейската си перспектива, каза Тачи и добави, че сега ангажиментът му е насочен към завършване на "мирното споразумение" с Белград. Това споразумение подразбира взаимно признаване, което отваря пътя на Косово към НАТО и ЕС, както и признаване на Косово от останалите пет членки на ЕС, които още не са го признали.

Той поясни, че мирното споразумение подразбира реципрочно признаване, както и демаркиране и корекция на дългата около 400 километра граница със Сърбия. Това по думите му ще бъде "историческа корекция" на границата, защото Прешево, Буяновац и Медведжа ще бъдат безусловно присъединени към Косово. "При никакви условия и обстоятелства не можем да преговаряме за Митровица, Газиводе и Трепча", подчерта Тачи.

"Ако президентът Александър Вучич и аз договорим мирото споразумение, никой не може да бъде против него", заяви косовският президент.

На констатацията, че почти всички страни членки на ЕС са против неговата идея за разграничаване, както и премиерът Рамуш Харадинай, Тачи каза, че тогава въпросът за тях е каква е алтернативата.

"Имат ли друга идея или решение? Нямат! От една страна искат помирение между Косово и Сърбия, а от друга нямат никаква идея как да се стигне до такова помирение. Ако се стигне до споразумение между Косово и Сърбия, четири от петте страни членки на ЕС ми обещаха веднага да признаят независимостта на Косово", каза Тачи и добави, че след като Сърбия го направи, никой вече няма да има основания да не признае независимостта на страната му.

Запитан какво иска в замяна Сърбия, Тачи каза, че Белград "още нищо не е поставил на масата".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.