Сръбският вътрешен министър: Ако Косово бъде в Интерпол, ще има вредни последици за всички членки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7115353 www.24chasa.bg
Хашим Тачи СНИМКА: Ройтерс

Всички приказки за искането на Косово да бъде прието в Интерпол представляват политизиране на тази професионална полицейска организация, заяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович за вестник "Курир", предаде БТА.

Евентуално приемане на Косово би било грубо нарушаване на международното право и на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Това би било прецедент, противоречащ на правилата на Интерпол, които стриктно и недвусмислено предвиждат само страни членки на ООН и наблюдатели на ООН да могат да бъдат членки на Интерпол, каза той.

Евентуално решение Генералния съвет на Интерпол за приемане на Косово би било изключително политическо решение, което не се основава на международното право, а последиците биха били вредни не само за Сърбия, а и за всички останали членки на Интерпол, каза Стефанович.

Очаква се въпросът за присъединяване на Косово към Интерпол да бъде поставен на следващото заседание на организацията. През последните години Прищина се опитва да получи пълноправно членство в ЮНЕСКО и Интерпол и след това да стане пълноправен член на ООН.

Косово вече е член на Световната банка и МВФ.

Прзидентът на Косово Хашим Тачи потвърди, че с идеята си за разграничаване със Сърбия така, че три общини от южна Сърбия безусловно да бъдат присъединени към Косово, всъщност избягва разделянето на Косово, както и създаването на Съюз на сръбските общини, който би бил един вид нова "Република Сръбска извън функциите на Република Косово", пише белградският вестник "Новости".

Сърбия гледа преди всичко европейската си перспектива, каза Тачи и добави, че сега ангажиментът му е насочен към завършване на "мирното споразумение" с Белград. Това споразумение подразбира взаимно признаване, което отваря пътя на Косово към НАТО и ЕС, както и признаване на Косово от останалите пет членки на ЕС, които още не са го признали.

Той поясни, че мирното споразумение подразбира реципрочно признаване, както и демаркиране и корекция на дългата около 400 километра граница със Сърбия. Това по думите му ще бъде "историческа корекция" на границата, защото Прешево, Буяновац и Медведжа ще бъдат безусловно присъединени към Косово. "При никакви условия и обстоятелства не можем да преговаряме за Митровица, Газиводе и Трепча", подчерта Тачи.

"Ако президентът Александър Вучич и аз договорим мирото споразумение, никой не може да бъде против него", заяви косовският президент.

На констатацията, че почти всички страни членки на ЕС са против неговата идея за разграничаване, както и премиерът Рамуш Харадинай, Тачи каза, че тогава въпросът за тях е каква е алтернативата.

"Имат ли друга идея или решение? Нямат! От една страна искат помирение между Косово и Сърбия, а от друга нямат никаква идея как да се стигне до такова помирение. Ако се стигне до споразумение между Косово и Сърбия, четири от петте страни членки на ЕС ми обещаха веднага да признаят независимостта на Косово", каза Тачи и добави, че след като Сърбия го направи, никой вече няма да има основания да не признае независимостта на страната му.

Запитан какво иска в замяна Сърбия, Тачи каза, че Белград "още нищо не е поставил на масата".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.