Кой избутва майките?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7116873 www.24chasa.bg
Протестът на майките Снимка: Йордан Симеонов

Прочетете отново 13-те фатални думи на Валери Симеонов между “група кресливи жени” и “тези уж болни деца”

Как съпругата на член на Градския съвет на БСП Десислава не заведе на детска градина здравия си син, за да го учи на социална справедливост под прозорците на Министерския съвет

Кога Ина Маринова усети, че партии и политици се наместват между жените с тежки съдби 

Защо Вера Иванова ще продължи да бъде с болния от церебрална парализа Даниел в първата редица

Между “група кресливи жени”и “тези уж болни деца”, има 13 думи. Никога не съм казвал “кресливи жени с болни деца”.

Вицепремиерът Валери Симеонов пожела в понеделник да даде право на отговор в сайта на “24 часа”, а във вторник публикувахме дословно думите му.

Тези липсващи 13 фатални думи от репортажа на “Господари на ефира” няма да успокоят нито Валери Симеонов, нито майките.

Повтаряме ги, за да не пускаме втори път вицепремиерското право на отговор: "“Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.”

Със и без тези 13 думи той сгреши и колкото по-бързо осъзнае, ще помогне на себе си като мъж и политик.

В понеделник обаче, когато пред Министерския съвет бе свикан митингът на майките, зад гърбовете им започнаха да надничат разни хора - пиарът на Иванчева, Тома Белев и, естествено, професионалният революционер Йоло Денев. Ако фейсбук можеше да телепортира всички недоволни от реакцията на Валери Симеонов, на жълтите павета, щяха да са 24 хиляди - колкото бяха заявили. Реално излязоха триста.

Сред тези триста е Вера Иванова. 48-годишната майка на 23-годишния Даниел го води на всеки протест от пет месеца. И е категорична, че няма да ѝ омръзне.

Виж нейната история по-долу.

Пред Министерския съвет този път не отиде Ина Маринова, майка на момиче с детска церебрална парализа, епилепсия и слепота. Тя е категорична, че протестът вече се политизира. (Виж нейните думи долу.)

В понеделник вечер БТВ направи публично известна една майка на здраво дете, която бе отишла да протестира.

“Ако Валери Симеонов е лукав, арогантен и се е самозабравил, за мен това е страшно бедствие”, казва в телевизионния репортаж Десислава Младенова.

Рано сутринта във вторник нейни съседи са разпратили снимката й с уточнението, че Десислава и съпругът - неуспял кандидат-депутат на БСП, са всъщност от лявата агитка на площада. Много сайтове публикуваха снимки на фамилията.

Младата жена дори умишлено не е завела в деня на протест своя петгодишен син на детска градина, за да го учи на социална справедливост под прозорците на Министерския съвет. (Виж и нейната история по-долу.)

От профила на Десислава във фейсбук до днес на обяд не личеше някога да се е интересувала от проблемите на децата с увреждания. След като сайтове публикуваха снимката й от протеста и факта, че е активистка на на БСП, тя смени профилната си снимка, като сложи върху нея надпис "Системата ги убива".

Тя е приятелка в социалната мрежа с Корнелия Нинова, Мая Манолова и други социалистически остриета.

Почитателка е на Путин, президента Румен Радев и руските оръжия. Пише, че работи за себе си и рекламира сайт, на който продава карвинг свещи, шалове и др.

Нейният син е здрав, красив и жизнерадостен. Във втора група на детската градина е. Дори има снимка, на която Корнелия Нинова го гали по главичката, която самата лидерка на БСП е пуснала в профила си и е тагнала бащата - Станислав Младенов. Тя го е тагвала и друг път - той е член на Градския съвет на БСП.

Преди 6 години в едно интервю за Нова тв, в което казва, че преди 10 ноември в България се е живеело по-добре, той се представя за бизнесмен, занимаващ се с европейски фондове. В профила си във фейсбук сега Младенов пише, че работи в БСП.

Бил е кандидат за депутат в 25-и МИР в София на последните избори. Той много се интересува не от децата с увреждания, а от оставката на Валери Симеонов и падането на правителството.

В профила му има снимки от различни протести срещу кабинета, както и снимки с вдигнат юмрук пред Кремъл, под надпис СССР, седнал под портрета на Тодор Живков и др. подобни.

А двамата с жена си имат снимка на тазгодишната соцсбирка на Бузлуджа, публикувана от друг соцактивист. През 2016 г. пък са завели там и момченцето си.

На протеста е била и Вера Иванова, също майка на дете с увреждане. Тя ще продължава докато се реши проблемът на 23-годишния болен от церебрална парализа Даниел. Това са трите истории, които ви разказваме днес. На Ина Маринова, която е видяла политическата намеса и е направила крачка назад от първата редица и на Десислава Младенова, която твърди, че БСП не я е изпратило на протеста, а го е направила по свое лично убеждение.

Десислава Младенова:

БСП няма пръст в този случай,

готова съм за детектор на лъжата

Бях на протеста като майка, а не като партиен активист

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

- Г-жо Младенова, вие сте били на протеста на майките срещу правителството в понеделник. Като активист на БСП и като част от организаторите ли бяхте?

- Имам си принципи, бях там от позицията си на майка. Първо, не отричам, че съм член на БСП, и не виждам нищо лошо или срамно в това. Второ, имам дете на почти 5 години, което беше с мен на протеста. Но откакто през 2014 г. родих сина си,

не съм толкова

активен партиен деятел,

а съм по-активна в социални каузи, за които сама преценявам през призмата си на родител, че има някакъв смисъл.

Да, участвам на събора на Бузлуджа. Но на протеста в понеделник бях от позицията си на майка, а не на партиен член. Без значение дали говорим за ГЕРБ, или БСП, аз си имам мнение и си търся моето. Защото в крайна сметка няма застраховка “здраве”, утре моето дете може да е в тази ситуация. Аз не трябва да излизам да протестирам, да си търся правата на детето, ако съм член на БСП ли?

Много ме афектираха две неща. Първо, въпросният вицепремиер преди известно време засегна темата за демографската криза, а сега си противоречи - застава срещу едни хора, чиято борба не е от тази година, а отпреди 8-9 г. Второ, подразни ме това, че той подлага на съмнение състоянието на тези деца. Аз редовно участвам в благотворителни каузи в социалните мрежи само и само да дарим пари на нуждаещи се деца, без значение от болестта им.

Аз съм майка

и човек,

искам да съм активна и да помогна на тези хора.

- И сте били в лично качество на протеста, не е имало организация от страна на БСП, така ли?

- Не. Дори не пуснах детето си на детска градина, за да го взема с мен. Защото считам, че той от малък трябва да знае, че трябва да има активна гражданска позиция, и да знае, че трябва да бъде в полза на онеправданите.

Но БСП няма пръст в тази работа в случая, мога да се подложа дори на детектор на лъжата. Това си е инициирано конкретно от майки.

Те са вдигнали наистина ръце и искат права за децата си. И ги подкрепиха хора от различни партии. Не мога да стоя безучастна. По тази логика не трябва да ме пускат да си купя хляб, защото съм член на БСП. Това е несериозно!

Вера Иванова, майката на 23-годишния Дани:

Добре, че детето ми не разбира

какво е казал вицепремиерът

“Може да не успеем, но поне знам, че съм направила всичко”, казва жената 

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

“Не може да има крачка назад, заложен е животът на децата ни, не друго. Ще издържим и зимата”, категорична е 48-годишна Вера Иванова. Тя е майка на 23-годишния Даниел, който е с детска церебрална парализа. Може да се движи, макар и куцайки, въпреки засегнатия ляв крак. Не може обаче да говори. Необходима му е непрекъсната грижа.

Вера Иванова вече пет месеца всеки ден е сред протестиращите майки пред парламента. Тя е председател на Конфедерацията за защита правата на децата. Твърди, че няма да ѝ омръзне всекидневното протестиране. Само така се чувства спокойна и има сила да погледне детето си.

“Може да не успеем, но поне знам, че съм направила всичко възможно”.

На протеста Дани е винаги до майка си. Не се изморява, напротив. С нетърпение чака часа, в който ще се срещне с другите деца. Станали са приятели, търсят се, свикнали са един с друг. А майките си помагат.

“Дани реално е мъж, но в развитието си е колкото дете на 1 година. Добре, че не осъзнава какво се случва и не знае какво е казал вицепремиерът. Той приема с усмивка всичко”, казва с болка жената.

Най-големият ужас на майката е как ще живее Дани, ако нея я няма. Кошмарът на всички майки е, че децата им няма как да живеят след тях.

Сега единственият помощник на Вера е 74-годишната ѝ майка. С мъжа си се разделили преди десетина години.

“Повечето майки сме сами. Малко са бащите герои, които остават докрай с такова дете”, казва още Вера. Мъжът ѝ не е виждал сина си повече от 10 г.

Пенсията на Дани е 138 лв. Още 90 лв. получава за чужда помощ. Вера се разболяла от рак на гърдата преди 7 г. Покрай онкологичното си заболяване и тя взема пенсия. По професия е счетоводител, но отдавна няма възможност да практикува. Иначе е работила в община “Красно село” и в частни фирми.

В конфедерацията събират учебници, помагала, дрехи, играчки за децата с увреждания. Най-големите дарители обаче са именно родители на деца с увреждания. “Те имат чувствителност. Те знаят какво е да нямаш нищо, затова и малкото дават”, казва Вера.

Ина, която се отказа от протеста:

Не трябва да сме

политически ангажирани

Аз продължавам да съм “за” всичко, което се случва, но не съвсем. Малко опорочихме протеста. Палатката като цяло постигна успеха си, но месец след това вече беше безсмислена. Хем работим и се чуваме с министъра, той идва усмихнат при нас и казва, че работим заедно, в същото време протестираме, а обществото ни пита защо. Още тогава ние бяхме за махането на палатката, други решиха да не я махат. Реално спряхме да се чуваме, докато преди това вземахме заедно решенията.

Протестът продължи под формата на отброяване на дните на приемане на законите. А те междувременно се изродиха. Ако погледнете Закона за интеграция на хората с увреждания и новия Закон за хората с увреждания ще забележите огромните прилики.

Има подмяна на думи. Ние продължаваме да разчитаме на ТЕЛК оценката, която изобщо не е индивидуална. Нямаме методиката, нямаме схемата, а създаваме нов закон, който изобщо не е нов. Реално се объркахме в това, което искаме.

Ние предлагаме не закон за хора с увреждания и хората с увреждания да бъдат соцзиално слаби, а хората с увреждания да бъдат под единен орган. И сега го имаме - Агенцията за хората с увреждания, но тя е паразитна структура. Защо съществува, след като хората с увреждания продължават да бъдат под шапката на социалното министерство и те реално са социално-слабите. Тук става въпрос за една социално бедна прослойка, която си остава завинаги бедна заради факта “вродено увреждане” или “придобито увреждане”.

Аз реално бих протестирала срещу Валери Симеонов, но не това ни е основният пхроблем. Няма причина да се обиждаме от някакви изпуснати думи. Сега ще почнат да се джавкат и накрая ще падне и правителството и какво, тръгваме отначало ли, да си протестираме завинаги. Ние сами паднахме в техния капан. Дали е игра на ГЕРБ, на БСП, и на когото и да било, ние не трябва по никакъв начин да бъдем политически ангажирани. Това е моето мнение и затова не протестирам вече. Не искам нищо общо да имам нито с Корнелия, нито с когото и да било.