Парламентът отхвърли искане на БСП за изслушване на Валери Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7117322 www.24chasa.bg
Валери Жаблянов Снимка: Архив

Парламентът отхвърли искане на БСП за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов относно изказването му по отношение на протестиращите майки на деца с увреждания. Валери Жаблянов от левицата заяви, че в Конституцията е записано, че семейството и децата са под закрила на държавата, а в редица международни документи майчинството е провъзгласено за основна ценност, предаде БТА.

Независимо от контекста на изказването, подредбата на думите и запетайките, цялото българско общество остана с горчивото впечатление, че г-н Симеонов намери необходимо от поста, който заема, да квалифицира майчинството като инструмент за изнудване на държавата, заяви Жаблянов. Скандалът е нечуван и настояваме г-н Симеонов да пристигне в залата и да даде обяснение, допълни той.

Борис Ячев от ОП направи обратно предложение с мотива, че в петък ще бъдат разгледани два социални законопроекта, които ще решат проблемите на хората с увреждания.

Йордан Цонев от ДПС също заяви, че не желае изслушване на вицепремиера в парламента. Когато законодателната власт прави искане за изслушване на човек от изпълнителната власт, това става в ситуации с кризи в политики, но когато става въпрос за липса на морал и цинизъм на един човек, няма какво този човек да бъде слушан тука, подчерта Цонев.

Групата на ДПС е категорично против този човек да идва тук и да ни каже какво е искал да каже, посочи депутатът. Това, което искал да каже, е срам и позор за цялата страна, коментира Цонев. Ако приемете това изслушване, ДПС няма да остане в залата и няма да унижаваме избирателите си да слушаме един циник, каза още той.