Токио потвърди, че в Сирия е бил освободен японски журналист, отвлечен преди 3 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7117825 www.24chasa.bg
Журналистът Джумпей Ясуда СНИМКА: Ройтерс

Представители на японското министерство на външните работи потвърдиха самоличността на прехвърления от Сирия в Турция японски журналист на свободна практика Джумпей Ясуда, отвлечен от въоръжени бойци преди повече от три години. Това заяви пред журналисти в Токио японският министър на външните работи Таро Коно, цитиран от ТАСС.

"Удостоверили сме, че става дума за господин Джумпей Ясуда", каза министърът. Той заяви, че здравословното състояние на журналиста позволява да бъде решен въпросът за скорошното му завръщане в Япония, предава БТА.

Във връзка с това министърът благодари на властите в Катар и Турция, които по думите му имат голям принос за освобождаването на японския гражданин. "Правителството положи по въпроса максимални усилия в сътрудничество със заинтересованите държави", добави Коно.

По-рано днес главният секретар на японския министерски съвет Йошихиде Суга съобщи, че японското правителство не е плащало откуп за Ясуда. В момента той е в град Антакия в Южна Турция, където беше прехвърлен от Сирия при все още неясни обстоятелства.

При последната си работа в Сирия Ясуда правеше репортаж за своя приятел Кенджи Гото, японски журналист, взет за заложник и убит от групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Журналистическата му дейност в Близкия изток започва в началото на миналото десетилетие. През 2004 г. е отвлечен в Ирак заедно с още трима японци, но е освободен, след като ислямски духовници договарят освобождаването му.