Разкриването на схемата с прането на пари на "Данске банк" струвало 1 британска лира

https://www.24chasa.bg/novini/article/7118024 www.24chasa.bg
Данске Банк СНИМКА: РОЙТЕРС

Разкриването на една от най-големите схеми за пране на пари е струвало една британска лира, пише The Wall Street Journal за скандала с Данске Банк, за чийто естонски филиал се смята, че е изпрал около 200 милиарда евро.

Един британски паунд е платил Хауърд Уилкинсън, британски трейдър в естонския филиал на датската банка, през 2012, за за получи доклада, който британската фирма Lantana Trade LLP е подала в местния регулатор, предава  БНР.

Всеки ден Lantana е превеждала чрез естонския филиал не по-малко от 1 милион долара. За пет месеца сумата на преводите е била 480 милиона долара. При това британската фирма, регистрирана в предградията на Лондон, е декларирала нулева печалба, а в графата за активи пишело 0,00.

Уилкинсън се натъкнал на Lantana, когато бил помолен от мениджъра за работа с клиенти да му помогне да обработи документи. Той информирал мениджърите на Данске Банк за съмнителните според него обстоятелства, които му отговорили, че Lantana е помолена да подаде отчет.

Уилкинсън забравил за случая, но година по-късно, през септември 2013, високопоставен служител му съобщил, че Lantana вече не е клиент на банката. Друг служител пък го информирал, че един от собствениците на Lantana е близък роднина на руския президент Владимир Путин.

Кремъл опровергава тази информация.

Въпреки многобройните писма, които Уилкинсън изпратил на ръководството на Данске Банк, то не предприело никакви действия до 2015, когато високодоходният бизнес на естонския филиал бил закрит.

През 2017 г. банката наела няколко фирми, които да проведат вътрешно разследване, а през септември 2018 били публикувани резултатите от разследването. В доклада се съобщава, че в периода 2007 – 2015 през естонския филиал са минали около 200 милиарда евро с произход от Русия и други страни от Общността на независимите държави и значителна част от операциите могат да бъдат определени като подозрителни.

Според експертите от около 15 000 сметки 6 200 имат „най-висок индикатор на риск“.

Генералният директор на Данске Томас Борген, който по-рано е оглавявал международното подразделение, беше принуден да подаде оставка.

Операциите на банката в момента се разследват в шест страни, включително с наказателни производства.

Естонската банка Eesti Forekspank предизвикала подозрение у регулаторите още когато станала част от международната група. През лятото на 2006 година първият-заместник председател на Централната банка на Русия Андрей Козлов е подал оплакване в естонския регулатор, че банката, която на два пъти е сменяла собствениците си и вече са нарича Sampo Bank (финландска), извършва съмнителни операции за руснаци, подозирани за укриване на данъци и корупция.

Козлов, известен с борбата си срещу прането на пари и корупцията, беше застрелян в Москва три месеца по-късно, през септември 2006. Според разследването на руската полиция, потвърдено и от съд, поръчител на убийството е бил шефът на ВИП банк Алексей Френкел.

През ноември 2006 г. Данске купува Sampo и така се сдобива с естонския си филиал.

„Ако искате да изперете пари, всичко, което ви трябва, е да намерите провинциален филиал на банка с добро име“, коментира в заключение Хауърд Уилкинсън.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро