Siemens България: 140 години традиция с бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/7118725 www.24chasa.bg
Изградената от Siemens преди повече от 100 години ВЕЦ “Царска Бистрица” продължава да работи и до днес.

Компанията стъпва в страната ни с Освобождението, помага ни да настигнем технологично западния свят

Годината е 1878-а. Новоосвободена България прави първите си плахи стъпки към възстановяване на своята държавност и икономика.

Всичко, което трябва да знаете за:

По това време населението на София, която предстои да бъде обявена за столица, наброява едва 12 хил. души на площ от 3 кв. км, с 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи, разположени сред криви, тесни и кални улици. Масовата електрификация тепърва ще трябва да освети домовете на жителите на столицата, а за първите електрически трамваи те ще трябва да почакат още над 20 години.

Същата година една германска компания стъпва в страната ни, помагайки за наваксване на огромното ѝ технологично изоставане от западния свят.

През юни 1878 г.

Siemens предоставя

безвъзмездно на

българската държава

част от оборудването за изграждането на телеграфна система, полагайки началото на своята 140-годишна история в България, която компанията отбелязва през тази година.

По това време създадената през 1847 г. в Берлин от изобретателя Вернер фон Сименс и механика Георг Халске под името Telegraphen-Bauanstalt von Siemens&Halske компания отдавна се е наложила на глобалните пазари като символ на иновации и надеждност. Тя вече е дала на света основополагащи нововъведения като точковия телеграф, променил из основи комуникациите, и динамомашината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия. През следващите години предстои да продължи този списък с първия електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г.; първите електрически улични лампи, инсталирани по “Кайзергалерии” в Берлин през същата година; първия в света електрически трамвай и много други изобретения.

Нейна е и заслугата

за създаването и

развитието на

телефонната мрежа

у нас. През 1886 г. се провежда първият телефонен разговор в България. През следващите години телефонните постове се увеличават и правителството в София поръчва на Siemens&Halske да изгради телефонните линии от столицата до Русе и Пловдив, както и от Варна до Русе.

През 1891 г. Лудвиг Партел е назначен за представител на компанията в София. Междувременно столицата продължава да се разраства и модернизира. На 1 януари 1901 г. тръгва първият електрически трамвай.

“Вчера столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всемирния прогрес – първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица… Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка” – така местен вестник описва впечатленията на столичани от технологичното “чудо”. С увеличаването на линиите и пътниците се налага доставката на нови трамваи. Германската фирма печели международния търг и

през 1908 г. са

внесени 12

супермодерни за

времето си

мотриси Siemens

През следващите години компанията продължава да помага на нова България в амбициозния ѝ поход да догони много по-напредналия технологично западен свят. Siemens развива телеграфната мрежа у нас и построява първата телефонна централа в София. Компанията проектира и изгражда осветлението на Народния театър през 1906-1907 г. и електрифицира други знакови сгради в столицата. Няколко години по-късно Siemens изгражда едни от първите електроцентрали не само в България, но и на Балканския полуостров - ВЕЦ “Царска Бистрица”, която продължава и до днес да работи като символ на германското технологично дълголетие. Нова доставка на мотриси разширява трамвайния парк, помагайки за модерния облик на София.

С марка Siemens са и едни от първите рентгенови апарати, използвани в лечебните заведения и частните лекарски практики в страната.

След известен застой около 1944 г. през 1950 г. дружество Siemens&Halske – България, възобновява дейността си. През 1970 г. се открива офис на Siemens в София, а няколко години по-късно е подписано рамково споразумение за научно, техническо и стопанско сътрудничество.

След промените през 1991 г. е създадено представителство, а през 1998 г. и дъщерно дружество под името “Сименс” ЕООД.

Днес Siemens България развива успешен и устойчив бизнес в сферата на транспорта, индустрията, енергетиката, сградните технологии, здравеопазването, продължавайки да внедрява най-високите световни технологични постижения.

В компанията работят над 500 души, включително близо 300 души във фабриката за производство на измервателна апаратура високо напрежение в град Правец.

Структурата на “Сименс” ЕООД включва и два компетентни центъра – в сферата на енергетиката и на сградните технологии, които със своя труд и експертиза подпомагат проекти на Siemens AG в цял свят.

Д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор, Siemens България:

-Г-жо Манолова, през 2018 г. Siemens празнува своята 140-а годишнина в България. Връщайки поглед назад, с какво най-много се гордеете?

- Наистина за нас тази година е изключително специална. Юбилеят ни кара едновременно да се чувстваме горди, че сме част от нещо толкова устойчиво и дълголетно, но същевременно ни задължава да държим високо летвата.

Трудно е да се посочи само един проект, с който се гордеем, тъй като те са толкова много… Сред тях са една от най-екологичните и енергийно ефективни електроцентрала с комбиниран цикъл на производство на Балканите, доставката на влакове и системи за третата линия на софийското метро, обновяването на енергийните мощности и съоръжения като ТЕЦ “София - изток”, модернизацията на производствените процеси в индустрията, интелигентните сградни технологии, безопасните и ефективни медицински апарати, с които работят голяма част от родните болници, и какво ли още не. Това са само една малка част от проектите, зад които стои екипът на Siemens България.

Ако трябва обаче да обобщя накратко, бих казала: гордеем се, че вече 140 години правим живота на хората в България по-добър с нашите технологии и ноу-хау.

- Накъде гледа сега компанията?

- Продължаваме да работим в традиционните си сфери като индустрия, енергетика, инфраструктура, транспорт, но и същевременно се стараем да сме в крак с глобалните технологични тенденции. В момента сме свидетели на една огромна промяна. Четвъртата индустриална революция, на чийто праг сме, променя практически всяка човешка дейност: начина, по който общуваме и си взаимодействаме, пътуваме, учим, работим, произвеждаме стоки, потребяваме услуги, начина, по който използваме ресурсите на планетата си. Тя изисква от компаниите по цял свят нови подходи, бизнес модели, начини на мислене.

Като част от глобалния технологичен лидер Siemens, който е един от двигателите на дигиталната трансформация в световен мащаб, за нас е важно да насърчаваме българските компании да инвестират в нови технологии, за да могат да останат конкурентоспособни в един все по-дигитализиращ се свят. Това е нашата мисия в България вече 140 години.

И днес продължаваме да предлагаме иновативни технологични решения и услуги не само следвайки, но и задавайки тенденциите. Това ни дава основание да вярваме, че Siemens е част не само от миналото, но и от бъдещето на България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,

На полицейска проверка бе подложен Боян Расате, видя "България Днес". Двама униформени служители спряха националиста, който се придвижваше с мощен пистов мотор из централните столични улици. Органите на реда провериха документите на Расате, а по време на инспекцията стана ясно, че униформите на полицейските служители май не са много удобни.

Нападателят на Уелс Даниел Джеймс е преиграл при тежкия сблъсък, който осъществи с хърватския бранител Домагой Вида. Това заяви мениджърът на британците Райън Гигс. Евроквалификацията завърши 1:1. Уелският играч лежа неподвижно на земята в продължение на няколко минути. "Даниел малко преигра при този удар, оставайки толкова дълго на земята.