Шефът на КНСБ Пламен Димитров: Бюджет 2019 е достатъчно добър

https://www.24chasa.bg/novini/article/7119211 www.24chasa.bg
Президентът на КНСБ Пламен Димитров Кадър: БНТ

Има редица въпроси, които трябва да бъдат сложени на масата - нашата оценка е, че имаме достатъчно добър бюджет, много рядко даваме позитивни оценки на фискалната политика. Като цяло бюджетът предвижда около 4.5 млн. лв. повече приходи да бъдат събрани. Това каза в сутрешния блок на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Имаме рамка, която дава възможности за повече разходи, каза още той.

Според Димитров още през юни месец КНСБ са заявили своите искания - около 1.5 млрд. лв. повече за заплати. Заложени са 900 млн. лв., което се приближава до исканията на хората.

Това споразумение, което подписахме преди седмица с премиера и финансовия министър за това как тези 10% да бъдат разпределени, е изключително важно. Там ясно се казва, че в агенциите, които са на терен, тези, които събират приходите на държавата - НАП и митниците, в тези агенции трябва да бъде осигурено увеличение на заплатите над средното. Ние там очакваме повече от 10%, за сметка на други части от администрацията, където трябва да бъде преразпределено, коментира Димитров.

Президентът на КНСБ каза, че очаква около 12-13% средно увеличение в тези агенции.

От бюджетни икономии тази година ще бъдат заделени по около 100 лв. на домакинство допълнително за енергийни помощи, което е около 30% увеличение за около 500 000 души.

Пламен Димитров каза, че синдикатите не са доволни от заложеното в бюджета, според което майчинството за втората година остава на нивото от плащанията за 2017 г. и 2016 г. - 380 лв. Също и обезщетенията за безработица, които не се променят.

В осигурителната система ние виждаме резерви, макар да се дават доста повече средства - над 500 млн. лв., за пенсии през следващата година и да се предвижда едно увеличение на пенсиите средно над 6%, там имаме редица критики, каза още президентът на КНСБ.

Според Димитров има около 1 млрд. лв. несъбрани вноски от сивата икономика. Усилията в тази насока са много важни, призова той.