"Независимая газета": Китай заплаши на всяка цена да сложи ръка на Тайван

https://www.24chasa.bg/novini/article/7121641 www.24chasa.bg
Тайван СНИМКА: Pixabay

Обявените планове на Вашингтон да напусне руско-американския договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) бяха посрещнати от основния им адресат - Пекин, с отказ да участва в оръжейната надпревара. Същевременно Китай прави войнствени изявления, че ще си върне изгубените територии "на всяка цена". Според експертните среди КНР хитрува, твърдейки, че не търси разширяване на арсеналите - икономическата ситуация позволява Пекин да развива всякакви програми.

Китайското ръководство не се стреми към световна хегемония. Това заяви министърът на отбраната и член на Държавния съвет Вей Фънхъ пред Осмия форум по сигурността "Сяншан", чиято работа приключва на 26 октомври.

"Развитието на Китай никога няма да застраши никоя държава на планетата. Независимо от своето ниво на развитие ние никога няма да се стремим към хегемония, нито ще участваме във военна експанзия и оръжейна надпревара", подчерта шефът на китайското отбранително ведомство. Вероятно в отговор на уверенията на американското ръководство, че ще изтегли страната от ДРСМО - двустранно споразумение, подписано още по съветско време. Властите в САЩ не крият, че "ракетният им демарш" е мотивиран най-вече от военното засилване на КНР. Но Вей Фънхъ призова Щатите да спазват "принципите за непротивопоставяне" и "взаимно зачитане" в контактите с китайското ръководство.

Според оценките на КНР има сфери, в които САЩ не спазват тези принципи. Не е тайна примерно, че американското ръководство все още държи договори за доставка на оръжия в Тайван, смятан от Китай за негова законна територия. Вей Фънхъ ясно заяви, че Небесната империя е готова да отстои правата си върху острова, посегне ли някой отново на тях.

"Опита ли се някой някога да отдели Тайван от Китай, китайските въоръжени сили ще предприемат решителни действия. И ще платим всяка необходима цена - обеща министърът на отбраната. - Никога не ще изгубим нито педя наша земя, но няма и да отнемаме земя от други. Въпросът за Тайван засяга суверенитета на Китай, териториалната му цялост, в него са концентрирани наши коренни интереси. Крайно опасно е да се отправят многократни предизвикателства към позицията на Китай по този въпрос."

В тази връзка шефът на китайското отбранително ведомство подчерта: Китай е против това глобални играчи, непредставени в Южнокитайско море, да демонстрират военната си мощ в този регион. Естествено говореше най-вече за САЩ, чиито кораби неведнъж са влизали в тази акватория. "В момента ситуацията в Южнокитайско море остава стабилна, все още с тенденции към подобряване - сподели Вей Фънхъ оценката си с участниците в Осмия форум по сигурността "Сяншан". - Това доказва, че страните от региона са способни да уредят собствените си проблеми."

Министърът постави под съмнение искреността на държавите, които се мъчат да покажат мощта си в тази част от Югоизточна Азия. "Китай се обявява против опитите на страни извън региона да демонстрират там сила, използвайки като предлог свободата на полетите и на морското корабоплаване", отбеляза Вей Фънхъ. По думите му икономическата дейност на Небесната империя в Южнокитайско море няма нищо общо с милитаризация.

През последно време САЩ са избрали за мишена не само търговските, но и отбранителните контакти на КНР, включително с Русия. Но тези ограничителни мерки съвсем не обезкуражават Китай. Говорителят на търговското министерство в Пекин Гао Фън например заяви на редовен брифинг, че КНР разчита да разшири прагматичните и търговско-икономическите си връзки с Руската федерация с оглед участието й в Първото китайско международно изложение на вносни стоки в Шанхай през ноември.

"Благодарение на стратегическите усилия на лидерите от двете страни търговско-икономическите отношения между Китай и Русия успешно се развиват тази година - каза дипломатът. - Русия ще е основният гост на изложението на стоки от внос в Шанхай. Надяваме се Руската федерация да представи там най-добрата си продукция и да разшири рамките на двустранното прагматично сътрудничество: това ще формира нова платформа с насърчителен ефект върху нашите търговско-икономически отношения."

Възможно е известен елемент на оръжейна надпревара все пак да се прокрадне в действията на Китай. Експертите смятат, че в отговор на очакваното излизане на САЩ от ДРСМО Пекин ще развива по-нататък собствените си ракетни програми.

"Смятам, че Китай (що се отнася до ракетните арсенали, бел. на изданието) ще се ориентира според собствените си показатели: всъщност, доколкото знам, той не предоставя открити данни за своите въоръжения - поясни пред "Независимая газета" Сергей Луконин, завеждащ сектор "Икономика и политика на Китай" в Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките. - Текущата икономическа ситуация осигурява на Китай възможността да реализира на практика всякакви програми, независимо че се отчита забавяне. Забавянето е в размер 6,5 на сто от темпото, с което нараства БВП. Не се очаква изобщо "твърдо кацане" в икономиката. Безспорно има известни загуби от търговско-икономическите търкания с Щатите, но те няма да са катастрофални за китайската икономика. Мащабите, инерцията, самото икономическо развитие на Китай дават основание за извода, че страната има достатъчно сили за каквато пожелае програма. Друг въпрос е, че може би ще й трябва малко повече време."

За китайски "подтекст" в очакваното излизане на САЩ от ДРСМО се заговори активно, след като американската страна внесе яснота в намеренията си по въпроса. На пресконференция за резултатите от двудневното си посещение в Москва съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън посочи, че днес редица международни играчи, включително Китай, Иран и Северна Корея, неучастващи в ДРСМО, притежават "ракетни" възможности, неразрешени от документа на подписалите го страни - САЩ и Руската федерация.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата забивка на звездата на "Ювентус" Пауло Дибала - Джиневра Ламбручи, отново е щастлива в обятията на футболист. От известно време тя е с младия нападател на "Рома" Мирко Антонучи, който в момента играе под наем във "Витория" (Сетубал). Връзката им се развива мълниеносно. Двамата са заедно от няколко месеца, но вече са сгодени

Домът на бившата съпруга на нападателя на "Барса" Артуро Видал - Мария Тереза Матус в катакалунската столица бе обран. Крадците я атакували в събота следобед. В нея моделката живее с трите си деца от брака й с футболиста. По това време Матус и наследниците й се наслаждавали на почивката си в Дубай. Обирджиите явно били наясно с факта

Бай, бай, "Челси"! Легендарният полузащитник на "Байерн" и германския национален отбор Лотар Матеус погребва "Челси" с унищожително изказване в навечерието на битката в Шампионска лига. Баварците гостуват на "Стамфорд бридж" в Лондон тази вечер от 22 ч. "Байерн" е големият фаворит в мачовете срещу "сините" - категоричен е Матеус пред вестник