Соломон Паси: Патриотизмът е като лекарството - от дозата зависи отровата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7122170 www.24chasa.bg
Георги Лозанов на дискусия по време на медийната среща

"Оня, който е останал без родина, знае нейната истинска цена", каза Иван Николов, български журналист от Босилеград, и така започна темата за различните лица на патриотизма. Според него патриотизмът се изразява в помощ и защита на сънародниците ни. А самата дискусия се превърна в една от най-интересните теми, разисквани на 14-ата световна среща на българските медии в Скопие, Македония. 

Според доц. Георги Лозанов патриотизмът може да послужи като маска на национализма. Така се създава една консервативна гледна точка, чиято главна функция е да критикува функциите на либералния Европейски съюз и да представи целите му като утопична идея. Лозанов допълни, че е една голяма фалшива новина твърдението, че малцинствата са виновни за случващото се в обшеството. Патриотизмът трябва да излъчва положителни емоции, а не омраза. 

Според Соломон Паси патриотизмът е като лекарството - от дозата зависи дали то ще бъде отровно, или не. Българската журналистка от Холандия Даниела Горчева смята, че патриотизмът се възпитава и не трябва да се позволява той да достига до крайности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.