Прокопиев обвинен в пране на пари, спечелени от неизпълнение на концесионен договор (Oбзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7122732 www.24chasa.bg
Иво Прокопиев, заснет в специализирания съд.

Заедно с бизнесмена са обвинени и Константин Ненов и Иван Ненков - акционери от “Алфа финанс холдинг”

Бизнесменът Иво Прокопиев е с наложена мярка за неотклонение подписка и се разследва за пране на пари. Разследването започва спрямо двама служители на министерството на икономиката, които са проявили безстопанственост при изпълнението на концесионния договор на “Каолин” по времето, когато Прокопиев е бил председател на Съвета на директорите на “Алфа финанс холдинг”, която притежаваше акциите на “Каолин”, преди да ги продаде на германското дружество за индустриални материали “Кварцверке”. Сделката през 2012 г. бе за 150 млн. лева.

Заедно с Прокопиев са обвинени и Константин Ненов и Иван Ненков - акционери от “Алфа финанс холдинг” (виж позицията им долу). Тримата са на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Разследването в Софийската градска прокуратура е за престъпления по служба, извършени от служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с “Каолин”.

Засега от прокуратурата отказаха да съобщят кои са обвинени от министерството.

Сигналът за пране на пари срещу Прокопиев е бил получен на 23 април от шефа на антикорупционна комисия Пламен Георгиев. За да се преследва “пране на пари”, трябва да има приход от престъпна дейност. Лошият контрол от страна на служителите на министерството на икономиката по изпълнението на концесионния договор е довел до неправомерна облага за самия Прокопиев и това е престъпление по служба, независимо, че облагата не е пряко за въпросните служители. Как и защо въпросните служители не са си изпълнявали служебните задължения, все още се разследва.

Назначени са експертизи, чиито заключения все още не са готови, допълват от прокуратурата.

Прокопиев е подсъдим по друго дело, свързано с продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Основни обвиняеми по това дело са бившите министри от ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Обвинението на Прокопиев е, че е подбудил Дянков да нареди на шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи на “Булброкърс” изготвяне на приватизационната оценка на остатъчния държавен дял в EVN. Според прокуратурата оценката е била занижена и от това са настъпили вреди за бюджета от близо 21 млн. лева.

В късния следобед в петък се появи дописка на Прокопиевия сайт “Дневник”, озаглавена “Няколко месеца по-късно прокуратурата съобщи за повдигнато обвинение срещу издателя Иво Прокопиев”. С нея фактически се признава, че Прокопиев е разследван от няколко месеца и на него това му е добре известно, което обяснява систематичните атаки срещу прокуратурата и КПКОНПИ през месеците, през които той е разследван.

“Алфа финанс”: Безобразие, обвинението е абсурдно

Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на Алфа финанс холдинг като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България. То показва, че ролята на институцията “Прокуратура” е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии.

Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на СД на “Алфа финанс” Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии “Капитал” и “Дневник” и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които “Капитал” публикува в последните си броеве.

Приватизацията на “Каолин” и развитието на фирмата след сделката е една от най-успешните приватизационни истории, което доведе до десетократно разрастване на бизнеса на фирмата и превръщането ѝ в регионален лидер. Самата сделка по приватизация е била обект на множество проверки, при които не са установявани никакви нередности. Това е било потвърдено включително и от съда, с влезли в сила съдебни решения.

(Публикуваме позицията без редакторска намеса.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана