Прокопиев обвинен в пране на пари, спечелени от неизпълнение на концесионен договор (Oбзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7122732 www.24chasa.bg
Иво Прокопиев, заснет в специализирания съд.

Заедно с бизнесмена са обвинени и Константин Ненов и Иван Ненков - акционери от “Алфа финанс холдинг”

Бизнесменът Иво Прокопиев е с наложена мярка за неотклонение подписка и се разследва за пране на пари. Разследването започва спрямо двама служители на министерството на икономиката, които са проявили безстопанственост при изпълнението на концесионния договор на “Каолин” по времето, когато Прокопиев е бил председател на Съвета на директорите на “Алфа финанс холдинг”, която притежаваше акциите на “Каолин”, преди да ги продаде на германското дружество за индустриални материали “Кварцверке”. Сделката през 2012 г. бе за 150 млн. лева.

Заедно с Прокопиев са обвинени и Константин Ненов и Иван Ненков - акционери от “Алфа финанс холдинг” (виж позицията им долу). Тримата са на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Разследването в Софийската градска прокуратура е за престъпления по служба, извършени от служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с “Каолин”.

Засега от прокуратурата отказаха да съобщят кои са обвинени от министерството.

Сигналът за пране на пари срещу Прокопиев е бил получен на 23 април от шефа на антикорупционна комисия Пламен Георгиев. За да се преследва “пране на пари”, трябва да има приход от престъпна дейност. Лошият контрол от страна на служителите на министерството на икономиката по изпълнението на концесионния договор е довел до неправомерна облага за самия Прокопиев и това е престъпление по служба, независимо, че облагата не е пряко за въпросните служители. Как и защо въпросните служители не са си изпълнявали служебните задължения, все още се разследва.

Назначени са експертизи, чиито заключения все още не са готови, допълват от прокуратурата.

Прокопиев е подсъдим по друго дело, свързано с продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Основни обвиняеми по това дело са бившите министри от ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Обвинението на Прокопиев е, че е подбудил Дянков да нареди на шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи на “Булброкърс” изготвяне на приватизационната оценка на остатъчния държавен дял в EVN. Според прокуратурата оценката е била занижена и от това са настъпили вреди за бюджета от близо 21 млн. лева.

В късния следобед в петък се появи дописка на Прокопиевия сайт “Дневник”, озаглавена “Няколко месеца по-късно прокуратурата съобщи за повдигнато обвинение срещу издателя Иво Прокопиев”. С нея фактически се признава, че Прокопиев е разследван от няколко месеца и на него това му е добре известно, което обяснява систематичните атаки срещу прокуратурата и КПКОНПИ през месеците, през които той е разследван.

“Алфа финанс”: Безобразие, обвинението е абсурдно

Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на Алфа финанс холдинг като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България. То показва, че ролята на институцията “Прокуратура” е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии.

Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на СД на “Алфа финанс” Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии “Капитал” и “Дневник” и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които “Капитал” публикува в последните си броеве.

Приватизацията на “Каолин” и развитието на фирмата след сделката е една от най-успешните приватизационни истории, което доведе до десетократно разрастване на бизнеса на фирмата и превръщането ѝ в регионален лидер. Самата сделка по приватизация е била обект на множество проверки, при които не са установявани никакви нередности. Това е било потвърдено включително и от съда, с влезли в сила съдебни решения.

(Публикуваме позицията без редакторска намеса.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди се оказа под пълния контрол на жена си Уанда Нара. Дори когато тя не е вкъщи. Сексбомбата следи всяка негова крачка чрез инсталирани в дома им камери. Блондинката може да вижда какво се случва направо на мобилния си телефон. Камерите са общо 43. "Те не са само в Милано - призна Уанда