Силният трус във Вранча възвести за промяната на часовото време в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/7124012 www.24chasa.bg
Епицентърът на земетресението Карта: Средиземноморски сеизмологичен център

Земетресението в румънската планина Вранча бе най-силното за последните 4 години

Най-силното за последните 4 години земетресение в румънската планина Вранча стресна жителите на Русе в 3:38 часа сутринта в неделя, сякаш да им напомни да си върнат часовниците час назад в 4 часа. По информация от Средиземноморския сеизмологичен център, трусът е регистриран в 03:38 часа тази нощ. Епицентърът му е в земетръсната зона Вранча, на 129 км. северно от Букурещ, на дълбочина 150 км. Два часа по-късно е регистриран втори трус със значително по-малка сила – 2,6 по Рихтер.

Земетресението е усетено е на много места в Румъния, Сърбия, България, Молдова и Украйна. Към момента няма данни за пострадали и за разрушения. Епицентърът е в окръг Бузъу, близо до селищата Нехою и Ковасна във Вранчанската сеизмична зона.

В Русе земетресението бе усетено най-силно по високите етажи на блоковете, но хората се събудиха почти навсякъде. Много от тях се чудеха, дали да бягат и се оглеждаха около половин час, преди да заспят отново. Други комуникираха с роднини и близки, как да реагират на труса. В крайна сметка хората се успокоиха и си легнаха отново. Няма данни за причинени щети и разрушения. От коментарите в социалните мрежи става ясно, че трусът е усетен в цяла Северна България, най-силно в Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Плевен, Ловеч, Враца. и в други населени места у нас.

Не са постъпвали сигнали за нанесени материални щети в Русенско след земетресението. Това съобщи директорът на противопожарната служба в Русе комисар Димитър Павлов за БТА.

В Русе хората са болезнено чувствителни към всяко едно земетресение, като особено се опасяват от планината Вранча. На 4 март 1977 г. Румъния и градовете отвъд Дунав бяха разтърсени от най-силното в историята земетресение в Югоизточна Европа, като епицентърът бе в Източните Карпати, Окръг Вранча. Земетресението бе с магнитуд около 7,2 по скалата на Рихтер, като епицентърът му бе на дълбочина 94 км. Трусът доведе до разрушаването на над 8500 сгради и уби повече от 1600 души в Румъния и в България. То нанесе много щети и стресна Русе, но бе усетено най-силно в Свищов, където под руините на сградите загинаха над 100 души. Зоната Вранча е сеизмологично активна земетръсна зона, намираща се в района между Източните Карпати и Южните Карпати в Румъния, в по-голямата си част обхващаща Вранчански окръг. В последните над 70 години в района Вранча са генерирани четири катастрофални земетресения през годините 1940, 1977, 1986, 1990. Най-мощно сред тях е това на 10 ноември 1940, което е било с момент-магнитуд 7.7.

Трусът в нощта срещу неделя е е най-силното земетресение в Румъния през последните 4 години. На 22 ноември 2014 г. във Вранча имаше земетресение с магнитуд 5.7. Между септември 2016 г. и февруари 2017 г. се случиха още три земетресения с магнитуд от 5 до 5,3 по скалата на Рихтер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.