Еволюция в софтуера за организационно управление

https://www.24chasa.bg/novini/article/7124651 www.24chasa.bg
Димитър Начков, изпълнителен директор на “Прайм Холдинг”

Системата улеснява и редица други процеси

Софтуерната компания “Прайм Холдинг” е създала софтуер за управление на човешките ресурси и процесите във всяка компания, който освен всички други функционалности може да оценява напредъка на екипите, които работят в нея. Той отчита как и за колко време определен служител се справя със задание, което е получил. Така мениджърите лесно се ориентират кой заслужава повишение и кой от екипа ще трябва да поработи по-усилено, за да го получи.

Компанията имала нужда от финансиране, но основният и? актив не е материален, а са хората.
Компанията имала нужда от финансиране, но основният и? актив не е материален, а са хората.

“Тази система за управление улеснява и редица други процеси. Интересно е, че започна като задание, което поставихме на участниците в нашата стажантска програма”, разказва Димитър Начков – изпълнителен директор на “Прайм Холдинг”.

Днес софтуерът е вече многомодулен, като улеснява комуникацията между служителите в големи компании, обработването на молби за отпуски и болнични листове и редица други ежедневни задачи.

“Практичен е и за фирми, чиито служители са разпръснати в различни краища на света.

Позволява да се прегледа кой работи в момента, какво е разпределението на персонала в отделните градове, къде има недостиг на служители и с какъв профил. Проследява се и развитието на компанията, интересно и иновативно е. В нашата компания основният актив са хората и се грижим за тяхното развитие”, обяснява Начков.

Подборът на функционалности на софтуера е направен въз основа на

нуждите на

различните

служители и

мениджъри

в организацията. В този смисъл можем да твърдим, че продуктът е еволюционен – разработването му отразява и отчита необходимите процеси, възникнали по време на развитието на организацията.

В компанията работят старши програмисти с опит и знаят пътя, през който трябва да премине всеки служител. Така изработват система за оценка, чрез която всеки ръководител може да следи напредъка на хората си. Възлагат им се задания и срокове, а дали се справят с тях, показва софтуерът.

Програмира се на почти всички най-разпространени програмни езици (Java, .NET, Php), както и на много екзотични и рядко използвани, а има и мултитек хора, които владеят няколко технологични езика. “С тях е като с езиците, които използваме в речта си. Ако човек знае няколко, научаването на нов не отнема много време”, казва Начков.

Холдингът обхваща няколко софтуерни компании, най-старата от които е създадена преди 18 години. Холдинговата структура възниква през 2015 г., а целта е по-добра оперативност и управление на ресурсите.

Днес компанията има

осем офиса

в седем града

- два в Пловдив и по един в София, Велико Търново, Варна, Свищов и сръбския град Ниш. В тях работят около 300 души, от които 250 са програмистите.

Фирмите се занимават с развойна дейност и предоставяне на консултантски услуги в областта на изграждането на софтуерни приложения и поддръжката им за високотехнологични бизнеси. “Можем да ги наречем аутсорсинг дейност, но не е само това”, казва Начков.

“Имаме няколко големи клиента, които се занимават с изработване на системи, мониториране и поддържане на много големи компютърни мрежи. Ние развиваме и поддържаме тези софтуерни продукти”, обяснява той.

Друг техен клиент в момента внедрява софтуер за видеокомуникация между много точки. Той е високоспециализиран и може да работи едновременно на много места и да свързва стотици локации. “Създадохме този продукт преди 10 г., използва се на корпоративно ниво, например от световна верига хотели. Чрез него се комуникира и се обучават служителите”, казва изпълнителният директор.

Случвало се клиенти на холдинга да изпитват затруднения и да съкращават екипи. Тогава от “Прайм Холдинг”

поемали издръжката

на тези хора, за да

запазят кадрите с

висока

квалификация,

които пренасочвали към други клиенти.

Но заради тази практика компанията поема финансов удар и има нужда от банково финансиране. Тогава обаче проблем се оказва обезпечението, тъй като нейният актив са хората.

Редица банки отказват финансиране въпреки добрите финансови показатели. Тогава се свързват с ББР и получават най-добрата оферта за нуждите на холдинга. “Знаехме, че банката финансира компании, дори да нямат като актив недвижимо имущество. Отидохме, направихме среща, представихме си нуждите от финансиране и те ни разбраха, видяха потенциала ни”, каза Начков.

Изпълнителният директор на холдинга посочва, че основното, което ги отличава, са висококвалифицираните софтуерни специалисти, които могат да работят на най-високите етажи в гиганти като “Гугъл”, “Фейсбук”, “Майкрософт” и други. Процесът, през който минават служителите в компанията, е сложен, за да е сигурно, че може да се отговори на търсенето на високотехнологични услуги.

Системата по привличане на хора подбира най-добрите – с познания в програмирането, умения за общуване. Около

10% от хората имат

магистърска или

докторска степен

и преподават във висши училища – в Пловдив, София, Велико Търново.

“Така ние даваме и практическа перспектива на студентите. Говори се, че трябва реформа в образованието – да се свърже бизнесът с висшите учебни заведения. Това може да стане, ако има желание от страна на фирмите”, добавя той.

“Нуждата от програмиране е толкова голяма, че навсякъде, по целия свят се изпитва недостиг. Само в Европа има нужда от няколкостотин хиляди програмисти”, казва Начков.

Според него в България има много добри програмисти, а причината е, че още от училищна възраст се поставя фокус върху преподаването на математика и информатика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екзотично пътешествие преди Коледа си подари актьорът Бойко Кръстанов. Звездата на "Малък градски театър зад канала" избра Камбоджа за крайна дестинация. Бойко обикаля азиатското кралство заедно със свой верен приятел. 32-годишният актьор се наслаждава на всяка секунда от пътешествието и сблъсъка си с коренно различната култура и битие в

Къде ли не започнахме да виждаме захвърлени тротинетки в столицата - по тротоари, в градинки, на светофари, в реки, в контейнери. Последния от изброените варианти за "паркиране" явно бе избрал младеж, което му коства доста неприятности, видя "България Днес". Бдителни столичани забелязаха как ученикът в компанията на своя приятелка захвърлил

Най-добрата сноубордистка на България в историята Александра Жекова избяга от студа и смога в София. Сани и приятелят й Христо Пеев си подариха слънчева ваканция, изпълнена с много екстремни преживявания в Южна Африка. Основните им дестинации бяха Кейптаун и нос Добра Надежда. Александра и Христо караха сърф край мегаполиса в РЮА