Баневи "обезкостили" "Полимери", точили пари от него в 4 офшорки (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7124665 www.24chasa.bg
Николай и Евгения Баневи

Спецотрядът “Кобра” разбивал 4 часа врата в имението им в “Драгалевци”

В 4 офшорни фирми на Николай и Евгения Баневи са постъпвали пари, които е трябвало да отидат по сметките на “Полимери” - Девня, обяви прокуратурата. Бизнессемейството се разследва за източването и на други предприятия, придобити по време на т.нар. масова приватизация, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Става дума за “Елма- Троян” и за завод в Костенец, продаден през 2012 година на КТБ.

Баневи са обвинени за престъпно сдружаване от 2009 до 2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления, извършени през 2010-2011 г.

Според прокуратурата те са присвоили имущество за малко над 1,5 млн. лв.

На бюджета е

нанесена щета

за над

500 000 лв.,

каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева. Тя уточни, че първото източено дружество е “Елма”, а “Полимери” е второто.

Като “бандитска” определи приватизацията на предприятието зам. главният прокурор Гешев. “Терминът, който употреби един колега, е “обезкостяване”. Може би тази дума онагледява на жаргон цялата ситуация от първата вълна на масовата приватизация и как се придобиват предприятия. Към този момент държавата не е обвързала приватизацията по никакъв начин с какъвто и да е последващ контрол, нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях, нито дали ще се увеличават работни места, абсолютно нищо. Някой ти подарява едно предприятие”, каза Гешев. 

“Парите от продаваните в чужбина стоки се превеждали не на сметката на завода, а към сметки на фирми, контролирани от фамилията Баневи. Другият начин е вземане на пари на ръка от касата на завода”, посочи прокурор Дойчева.

Гешев допълни, че пари са постъпвали и по офшорни фирми на семейството. За тези компании разследващите открили документи в къщата на Николай и Евгения Баневи в София. 

“Част от източването на “Полимери” са определени действия, свързани с укриване на документи. Открихме тези документи, скрити в бивш офис на сем. Баневи. Те ще са ни изключително полезни за разследване на делото”, обясни Гешев. Той добави, че според свидетели къщата на Баневи в столичния кв. “Драгалевци” е построена с пари от източени предприятия. Имотът има и голяма хеликоптерна площадка.

В него са намерени злато и скъпоценности. Разследващите

успели да

проникнат там

с помощта на

спецотряда

“Кобра”,

каза директорът на СДВР Ивайло Иванов.

По настоящото дело са присъединени и 4 стари дела, които доскоро се водели срещу неизвестен извършител. 

“Те са били спрени от прокурори - едно е в Окръжна прокуратура - Варна, а две - в Софийска градска прокуратура. Не е било установено кой е извършител. Има и едно висящо дело в Софийска районна прокуратура, което не е спряно”, обясни Дойчева.

“Опитваме се да сглобим цялостната картинка от пъзела. Преди 2 месеца сме получили сигнал, подаден от Главна дирекция “Национална полиция”. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство”, обясни как се е стигнало до делото Гешев.

“Полимери” спря работа през 2010-а след дълга агония и беше обявено в несъстоятелност две години по-късно. От 2011 г. обаче започва масово рязане на машини и съоръжения за скрап. То се извършвало от друга фирма на Баневи - “Полимери инвест”, което е различно от обявеното в несъстоятелност “Полимери” АД.

Преди и след обявяване в несъстоятелност на завода има прехвърляния на имущество между двете фирми и апортни вноски. До 2014 г. по заповед на Банев са нарязани и изнесени от завода резервоари за разсол и сода каустик, пълначни машини за солна киселина, сгради, помпени станции и други активи на стойност 10,5 млн. лв. По-късно се оказва, че апортните вноски, които “Полимери инвест” уж са направили за “Полимери” АД, са недействителни и имуществото, нарязано от едната фирма на Банев, трябва да се плати в масата на несъстоятелността.

Документи и за

тези сделки са

открити в къщата

на Баневи

в София,

твърдят разследващите. “Това е едно огромно имение, много голямо по площ, много стаи имаше, много добре укрепени помещения. Само едната брава по наша информация струва около 800 лева. Вратата беше изключително трудна за отваряне. Ключарят няколко часа се мъчи. Извикахме професионалисти, които само с това се занимават - да могат да ги отворят. Именно зад тази врата бяха въпросните документи и ценности”, посочи полицай номер 1 на София.

Семейството:

Нямаме имот в Ница

Нямаме къща в Ница, а след ареста ни децата ни останаха сами на летището, обявиха в отворено писмо до медиите Николай и Евгения Баневи. В него те твърдят, че френската вила, в която били, не е тяхна, а е взета под наем.

“Защо е било необходимо зрелищно да ги арестуват във Франция, след като само след два часа това е можело да стане в София? Самолетните билети го доказват”, пише в писмото, написано от пиара на Баневи. “След ареста на родителите им децата - най-голямата дъщеря на 13 г. и двамата близнаци на 9 г., остават безпризорни на летището почти без пари.”

“Не съм запознат с начина, по който са арестувани, този въпрос е към френските власти. Много деца от много заводи и те са останали сами”, каза в отговор прокурор Гешев.