Младеж от Хасково спечели дело срещу КАТ по казуса “Олимпик”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7126741 www.24chasa.bg
Александър Ангелов

Алекс бил спрян от автопатрул за проверка. Оказало се, че има “Гражданска отговорност”, валидна до 17.XII., но заради фалита на застрахователя момчето било глобено с 400 лв.

Дело по казуса с фалиралия застраховател “Олимпик” спечели 22-годишният Александър Ангелов от Димитровград. Хасковският районен съд отмени глобата от 400 лв. на Ангелов, издадена от КАТ за липса на застраховка “Гражданска отговорност”.

Случаят е от 9 септември т.г., когато Александър бил спрян за проверка в Хасково. Той карал маздата на майка си, когато двама униформени поискали да им представи полицата за задължителната “Гражданска отговорност” на автомобила.

Младежът подал документа, съставен от посредник на застрахователна компания “Олимпик” АД.

“Макар че в полицата и контролния талон към нея ясно бе упоменато, че тя изтича на 17 декември т.г., служителите на реда заявиха след справка по таблет в информационната база данни на МВР, че застраховката ми е невалидна. Затова трябвало да остана, за да изчакам друг екип да пристигне, за да ми състави акт”, разказва в жалбата си до съда Алекс.

Наложило се той и негова спътница да чакат над час и половина - от 2,05 до 3,40 ч, за да се отзове съответният екип и да стартира процедурата по съставянето на акта.

“През това време използвах мобилното си устройство, за да се осведомя какво точно се случва, и разбрах за отнемането на лиценза на ЗК “Олимпик” АД, за което майка ми като собственичка на леката кола никога не е била уведомявана. Голяма част от август прекарах в чужбина и не съм имал възможност да следя информационните медии в България.

Мисля, че актът не е морално справедлив. Тази случка ме накара да разбера защо все повече от моите връстници напускат България, в която регулаторните институции и органите на реда работят срещу гражданите, вместо да им съдействат и подкрепят”, пише още младият мъж, който учи и работи в Америка. При съставянето на акта той написал и възражение към него.

2-3 дни след излизането на наказателното постановление на Ангелов му се наложило да замине за Щатите. Той платил глобата, за да може да получи талона на колата. Недоволен от станалото, упълномощил и адвокат, който да отнесе казуса пред районните магистрати в Хасково.

В конкретния случай съдът смята, че липсва вина от страна на жалбоподателя.

“Деянието е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо. При умишленото деяние деецът съзнава общественоопасния характер на деянието, предвижда настъпването на общественоопасните последици и иска или допуска този резултат. В случая без вина няма и отговорност”, пише в решението на съда. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Хасковския административен съд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи