Почти 1, 5 млн. лв. са приходите от туризъм за осемте месеца на годината във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7128221 www.24chasa.bg
Николина Ангелкова Снимка: Николай Литов

Почти 1,5 милиона лева са приходите от туризъм за осемте месеца на годината в област Враца, което е ръст от 2 на сто спрямо същия период на предходната година, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на кръгла маса за обсъждане на проекта "Сподели България" във Враца.

Тя допълни, че през този период 26 хиляди туристи са посетили Враца и региона, като са реализирали повече от 46 хиляди нощувки. По думите й ръстът от 2 на сто може да изглежда малък, но е устойчив в последните години. Според министър Ангелкова това показва, че политиката за разширяване на кръгозора на туристите към дестинациите във вътрешността на страната дава резултати.

Проектът "Сподели България" е съвместен на министерствата на туризма и на земеделието, храните и горите. Целта му е чрез създаването на 12 винено-кулинарни дестинации за туризъм България да се превърне в устойчиво целогодишно място за посещение, обясни Николина Ангелкова. В кръглата маса за обсъждане на дестинациите "Златия" /Видин, Монтана, Враца/ и "Мизия" /Оряхово, Плевен, Свищов, Русе/ участваха министърът на земеделието Румен Порожанов и Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/, кметът на община Враца Калин Каменов, областният управител на Враца Малина Николова, както представители на местните власти и на туристическия и земеделски бизнес от Северозападна България.

Министър Румен Порожанов каза при откриването на форума, който е последен от поредицата обсъждания, че повече от 400 представители на земеделския бизнес и туризма са участвали в проекта и са направени десетки предложения. Предстои изработването на рекламни материали и дигитализирана интерактивна карта на 12-те дестинации, които ще се представят чрез всички платформи на двете министерства. Земеделският министър отбеляза, че всяка община може да изработи свой подрайон към основните дестинации с най-характерните храни и вино за него.

Разширява се чуждестранният пазар на българското вино, каза изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев. Той добави, че само в САЩ пазарът се увеличава с 350 хиляди литра вино годишно. Той допълни, че капризният потребител в чужбина все повече търси вино от български сортове като рубин, широка мелнишка лоза и гъмза. Сортът врачански мискет не им отстъпва, но трябва да се популяризира, отбеляза Коев.

През следващите две седмици ще продължи дискусията на включените в 12-те винено-кулинарни дестинации културно-исторически и природни забележителности, характерни традиционни храни и вина, посочи министър Николина Ангелкова. След края на дискусията ще се пристъпи към изработката на интерактивната карта на дестинациите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи