Гигантски док потъна, руският самолетоносач с 5 м пробойна (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7128578 www.24chasa.bg
Гигантското съоръжения беше използвано за ремонта на руския самолетоносач. СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-големият плаващ док в света, предназначен за ремонта на единствения руски самолетоносач “Адмирал Кузнецов”, потъна, а самият самолетоносач получи 5-метрова пробойна, след като отгоре му се стовари кран, съобщиха руски медии.

Инцидентът с ремонтния док ПД-50 в корабостроителницата в Мурманск станал в момента на излизането на “Андрей Кузнецов” от съоръжението. 4-ма работници паднали в морето и страдат от преохлаждане, като двама са в реанимация. Още един се води за изчезнал. Според първоначалните данни заради скок в електронапрежението помпите на дока се изключили и това предизвикало потъването му. Сега дългото 300 м съоръжение лежи на дъното на морето. То е построено през 1980 г. в Швеция по поръчка на тогавашния съветски флот.

Ремонтът на самолетоносача трябва да приключи през 2021 г. В това време той трябва да получи ново електрическо оборудване и да бъде снабден с по-модерно въоръжение. За целта руската държава е отделила 60 млрд. рубли.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена