Депутат в 3 парламента убива приятел след 3 л вино, 0,7 л концентрат и 1,5 л бира

https://www.24chasa.bg/novini/article/7128772 www.24chasa.bg
Николай Христов

Срещите между Николай Христов и ортака му по чашка прераствали в няколкодневни запои

60-годишният Николай Христов е мъж с впечатляваща биография. Той е депутат в 36-о, 37-о и 38-о народно събрание. Бил е зам.-шеф на парламентарната група на СДС в 36-ото НС и зам.-председател на депутатите от Народен съюз в 37-ия и 38-ия парламент, философ и икономист. През 2015 г. е управител на фонд “Научни изследвания” към министерството на образованието.

Кариерата му обаче се сгромолясва само за секунда в 18,40 ч на 14 юли 2015 г. И от учен и бивш политик Христов се превръща в подсъдим. Със законния си пистолет “Смит и Уесън” убива един от най-добрите си приятели - 55-годишния Красимир Илиев. Уцелва го в дясното око, и то без причина.

Натиска спусъка под влиянието на огромно количество алкохол. За 19 часа без почивка бившият депутат изпива половин литър ракия, 3 литра вино, 200 мл уиски, 1,5 литра бира и 5 мг диазепам.

Делото срещу

него предстои

да започне в

Софийския

градски

съд на 17

ноември

Здравото пиене не било нещо необичайно за Николай Христов и Красимир Илиев. Двамата имали дълго приятелство още отпреди 1986 г. За съжаление обаче, срещите им по мъжки, прераствали в абсолютни запои. Обикновено се събирали в жилището на бившия депутат, когато съпругата му я нямало. Наливали се с всякакъв алкохол по няколко дни, а после почивали от два дни до седмица.

Въпреки пиенето Христов не се водел на отчет в психиатрично заведение като алкохолик. Съзнавал обаче, че има проблеми, защото през 2013-2014 г. провеждал сеанси с психиатър, който да му помогне да спре да се налива в продължение на дни с концентрат. Според психиатричната експертиза, направена след ареста му на 14 юли 2015 г., той нямал алкохолна зависимост и не страдал от психично заболяване.

Ставал обаче

агресивен, когато

се напиел,

пише в обвинителния акт по делото. При един от запоите приятелят му Красимир паднал на земята. За да стане, бившият депутат го ритал в корема. По време на честите им напивания той обичал да вади от касата в спалнята си законния си пистолет “Смит и Уесън”. Въпреки че Красимир не се интересувал от оръжия, Христов му го показвал и го насочвал срещу него. Веднъж дори стрелял в тавана, заради което на следващия ден направил спешен ремонт, за да не види жена му дупката.

И така поредният и, за съжаление, последен запой на двамата мъже стартирал в 22,30 ч на 13 юли 2015 г., понеделник. Както обикновено мястото на срещата била в апартамента на бившия депутат в кв. “Лозенец”. Двамата приятели се наливали цял нощ, дори без да дремнат.

Около 9 ч във вторник много пияният Красимир се обадил на приятелката си Меги и я поканил в дома на Христов, за да ги запознае. Тя обаче не се отзовала веднага, затова той я потърсил отново в 10,30 ч. Трети път ѝ позвънил по обед. Тогава в разговора се включил и бившият депутат. Жената все пак решила да приеме поканата, защото била любопитна да види Христов. Дотогава тя била слушала много от приятеля си.

Около 16 ч Меги стигнала до апартамента в кв. “Лозенец”. Мъжете я чакали пред блока. След като се качили в жилището на Христов, бившият депутат и приятелят му продължили да пият. Почерпили и Меги с чаша червено вино. Като добър домакин

Христов развел

гостите си из

апартамента,

показвайки им икони, картини и книги.

Той дълго и сладкодумно разказвал, затова и обиколката на жилището продължила дълго. Докато преминавали през спалнята, Христов не се възпрял и извадил от касата пистолета заедно с пълнител с 10 патрона вътре.

Връщайки се в хола, на жената ѝ направило впечатление, че е въоръжен.

“Какво е това?”, попитала тя изненадано. Христов я успокоил, че пистолетът не е зареден. За да е по-убедителен, обърнал дъното на дръжката към нея и тя видяла “дупка” на мястото на пълнителя. Все пак го помолила “да маха това оръжие”. Той го оставил на стъклената холна масичка, а пълнителя пъхнал в джоба на късите си панталонки.

В това време съвсем изнемощял от пиянството, Красимир Илиев приседнал на пода до барплота пред кухненския бокс. Обул обувките си с намерението да си ходи, но

бил толкова на

градус, че заспал

на пода

Христов донесъл одеяло и възглавница от спалнята и го завил. След това седнал в креслото в хола, Меги била срещу него на дивана. Двамата продължили да коментират някаква пиеса, разговор, който били подхванали, преди Красимир да заспи. Десетина минути по-късно той се поразбудил, но бил все още неадекватен. Христов прибрал възглавницата и одеялото от земята, а приятелят му се надигнал от пода и седнал в креслото, където допреди малко седял бившият депутат.

По-късно направената аутопсия на Красимир показва, че към момента на смъртта си е имал 3,54 промила алкохол в кръвта и 4,40 промила алкохол в урината. От гледна точка на медицината той бил в 5-а фаза на алкохолното опиянение, която се характеризира с обща отпадналост, мускулна некоординираност, нарушения в ориентацията, вниманието, координацията на движенията, сънливост.

Освен от тежкото алкохолно опиване Красимир трудно възприемал околната действителност, защото не виждал добре, а имал и астигматизъм.

Някъде около 18,30 ч Меги влязла в кухненския бокс да приготви нещо за хапване. Николай Христов застанал зад нея, казвайки ѝ какво да слага в чиниите. Приятелски поставил ръце върху раменете ѝ, но тя, без да повишава тон, го помолила да спазва дистанция. След забележката той се отдалечил от кухненския бокс и се приближил към неадекватния си приятел. Взел от холната масичка празния пистолет, вкарал пълнителя в дръжката и заредил патрона в цевта.

Застанал прав до холната масичка с лице към Красимир и с гръб към приятелката му, която продължавала да приготвя вечерята.

Насочил пистолета към лицето на Красимир. Той пък седял спокойно в креслото, ръцете му били отпуснати, главата му била леко извъртяна надясно. Илиев не очаквал, че приятелят му ще стреля.

От дистанция

около 1-2 м

Христов натиснал

спусъка и

стрелял

Куршумът уцелил Красимир в дясното око, излязъл през тила му и се забил в стената. Мъжът изпаднал в кома. След две секунди бившият депутат презаредил пистолета и стрелял повторно. Този път обаче не уцелил приятеля си. Куршумът минал покрай него и се забил в паркета. Веднага след втория изстрел Христов хвърлил пистолета на земята.

Още при първия изстрел Меги погледнала към него. Видяла го, че стои прав с гръб към нея. Отишла при двамата и видяла дупка в дясното око на приятеля си. Той хъркал и бълвал кръв. Тя започнала да я попива с хавлиена кърпа.

Христов се обадил в Четвърто районно управление и казал, че е станала злополука. Обяснил, че негов приятел се бил самопрострелял в главата.

Красимир Илиев бил откаран във ВМА в 19,05 ч в крайно тежко състояние. Починал в 22,30 ч Причината за смъртта му била тежката рана на главния мозък.

По време на разпитите бившият депутат не е давал обяснения. От ноември 2015 г. той е на свобода срещу 5000 лв. гаранция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански