Учителите на отличниците: Предизвикват ни и ние да знаем повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/7130696 www.24chasa.bg
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с наградените отличници на България на церемонията в НДК във вторник

Педагозите са тихите герои в класните стаи, похвали ги и министър Красимир Вълчев

“Да се работи с талантливи ученици, е интересно. Освен това е предизвикателство, защото те не чакат часът да свърши. Напротив, идват с голямо желание на уроците, задават най-разнообразни въпроси и човек трябва да е подготвен.”

Учителите на отличниците: Предизвикват ни и ние да  знаем повече

Това разказа учителят по физика и астрономия Никола Каравасилев, който води школи за подготовка на даровити ученици. 31-годишният мъж работи и с няколко отбора, с които обикаля света и печели медали и купи. Двама от учениците му влязоха във втория випуск на “Отличниците на България”, който събира най-умните деца в страната по инициатива на “24 часа”. На тържество във вторник отличниците получиха своите грамоти.

Симеон Дойчинов (третият от ляво на дясно) е до учителката си Мадлен Христова на състезание  по математика в Хонк Конг.
Симеон Дойчинов (третият от ляво на дясно) е до учителката си Мадлен Христова на състезание по математика в Хонк Конг.

На церемонията всички наградени, без да се познават и да се договарят,

Антония Илиева се гордее с наградения си ученик Кристиян Вилхемов.
Антония Илиева се гордее с наградения си ученик Кристиян Вилхемов.

благодариха на

Георги Александров (вдясно) и Стефан Иванов са благодарни на учителя си Никола Каравасилев.
Георги Александров (вдясно) и Стефан Иванов са благодарни на учителя си Никола Каравасилев.

своите учители

Никола Каравасилев
Никола Каравасилев

за всеотдайността.

Особено доволен от този жест на признателност бе министърът на образованието Красимир Вълчев. “Неусетно забравяме колко са важни учителите. Тези хора са тихите герои в класните стаи. Те вдъхновяват и възпитават следващото поколение.” Той награди Георги Александров, който иска да стане учител и има медали по физика и астрономия.

Георги се подготвя именно при Никола Каравасилев. Първо за олимпиада по астрономия, след това и по физика. 31-годишният учител работи и със Стефан Иванов, който има медали по физика.

“Те се интересуват и четат сами и наистина е предизвикателство да работиш с такива ученици. И усилието си струва, когато видиш резултата”, обясни Каравасилев.

Симеон Дойчинов, който има над 15 отличия от състезания по математика, благодари на учителката по математика от 125-о училище “Проф. Боян Пенев” Мадлен Христова. За нея работата с такива деца е благодат.

С тях разбирала

смисъла на

професията си

“Много е приятно, когато говориш с тях като с възрастни на професионални теми. Те гледат с широко отворени очи. Всичките им очаквания са свързани с теб и когато надминат себе си и успеят, се чувстваш страшно удовлетворен”, каза учителката.

Благодарности за учителката по химия Антония Илиева от Националната природо-математическа гимназия изказа Кристиян Вилхемов, който е с приз от европейската олимпиада по природни науки за задача с вино. “Да работиш с деца, които са мотивирани и любознателни, е истинско удоволствие. Това е късмет за всеки преподавател, който е мотивиран самият той да израства професионално”, каза Илиева. Според нея именно това осмисляло труда на учителя. Награденият Лъчезар Димитров също е неин ученик. Професионална мечта на педагожката била винаги да има елитни ученици. Затова, когато започнала работа в НПМГ, имала чувството, че влиза в църква.

Доц. Христо Чанев от СУ, подготвял Петър Христов, който взе сребърен медал от Менделеевата олимпиада по химия и златен медал от Международната олимпиада по химия, каза, че е удоволствие работата с даровитите ученици. Доцентът работи само с отбрани ученици, минали през национални състезания.

На кого благодариха

наградените ученици

Георги Александров благодари на Никола Каравасилев, който води школи по физика и астрономия.

Здравко Иванов от Софийската математическа гимназия благодари на Веселин Златилов, учител по лингвистика, и на Цветана Хинкова, преподавател по биология.

Петя Христова, майката на Петър Христов, благодари на Ани Божикова, учителка по химия в СМГ, Румяна Караджова, класна ръководителка от СМГ, и на преподавателите от Софийския университет Донка Ташева, Пенка Василева, Христо Чанев, Даниела Цекова.

Андон Тодоров благодари на Мария Томова от СМГ и Емилия Николова, учителка по информатика от ПМГ - Благоевград.

Симеон Дойчинов благодари на учителите по математика от 125-о училище “Проф. Боян Пенев” Мадлен Христова и Димитър Димитров.

Димитринка Панайотова благодари на учителите от училище по музикални и сценични изкуства “Христина Морфова” - Стара Загора.

Рада Илиева, майка на Илия Калоджеро Курто Пелле, благодари на доц. Веселина Вачкова и на целия екип на Националната гимназия за древни езици и култури.

Кристиян Вилхемов благодари на учителите по химия Антония Илиева, Наско Стаменов и Цветелин Илиев от Националната природо-математическа гимназия.

Сара Илиева от “Питагор” благодари на учителката си по математика Катя Пенчева и на директорката инж. Мариана Влъчкова.

Георги Петков благодари на класната си Александрова, преподавателка по английски език, и на Надена Попова.

Стефан Иванов благодари на астрономите от Варна Ема Божурова и Захари Дончев и на преподавателя Никола Каравасилев.