Защо откриваме бомби от Втората световна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7132469 www.24chasa.bg
Богдан Филов оформя документа за “символичната война”.

Защото обявяваме “символична

война” на САЩ и Англия

.Американски бомбардировач сее смърт над София.
.Американски бомбардировач сее смърт над София.

България плаши със сопа САЩ и Англия. Карикатура на Константин Каменов, 1941 г.
България плаши със сопа САЩ и Англия. Карикатура на Константин Каменов, 1941 г.

Бомбата, изровена в центъра на столицата, не е инцидентна находка. При изкопни работи българинът редовно намира опасни “артефакти” от Втората световна война.

През 2011 г. например жена от петричкото село Митиново удари с мотиката си пак бомба. Стопанката извика кмета, който храбро прегърна гърмилото и го отнесе на безопасно място. Жертви нямаше.

Причината за тези “археологически попадения” идат от фаталния 13 декември 1941 г. Тогава ХХV народно събрание разбира, че България е обявила война на Съединените американски щати и Англия.

С мощно “Ура!” и продължителни ръкопляскания депутатите приветстват историческото събитие. После вдигат ръка и гласуват желанието на народа да се сражава до последна капка кръв.

Премиер е

археологът

Богдан Филов

Той се чуди дали изобщо да информира събранието за кръвожадния акт. Правният министър Васил Митаков обаче припомня урока от Първата световна война. Тогава кабинетът ни бута в конфликта, без да се консултира с парламента, и след катастрофата е изправен пред Темида.

“Аз изтъкнах пред министрите практиката на Третия държавен съд. Показах им и самия обвинителен акт”, аргументира се Митаков. “Решихме да задържим депутатите за утре и да вземем одобрението на камарата, макар че по Конституцията (чл. 17) това да не е необходимо”, маха с ръка Филов.

Пленарната зала е пометена, банките са лъснати до блясък. Лично началникът на стенографите Дончо Дуков сяда да хроникира. “В 12 ч. 35 м. - пише той - в залата влизат г-да министрите, начело с г-н министър-председателя, посрещнати със ставане на крака от бюрото на камарата, от народните представители и от всички присъстващи в ложите и галериите, и с бурни и продължителни ръкопляскания и гласове “Ура!” от народните представители.”

Първи говори

външният

министър Иван Попов

Прави преглед на международното положение, но не изплюва камъчето. По правилата на авантюрния жанр само пали любопитството с новината, че правителството е взело важно решение.

“Това решение ще ви бъде съобщено от г-н министър-председателя”, завършва речта си Попов. Дуков топи перо в мастилницата и документира: “Бурни и продължителни ръкопляскания.”

“Господа народни представители! - надвиква овациите Филов. - Както имахте вече случай да чуете и от изложението на министъра на външните работи, събитията се развиха напоследък по такъв начин, че войната между Япония и силите от Оста, от една страна, и Северноамериканските съединени щати, от друга, а същевременно и между Япония и Англия, стана неизбежна.”

По-нататък първият държавен мъж развива тезата в дълбочина и най-сетне

изравя томахавката

на войната:

“При тези условия българското правителство, в изпълнение на задълженията си по чл. 3 от Тристранния пакт, реши вчера, на 12 т. м., също така да скъса дипломатическите отношения със Северноамериканските съединени щати и да обяви положение на война с тази държава, както и с нейната съюзница Англия.”

Дуков натиска перодръжката: “Всички народни представители стават прави, викат многократно мощно “Ура!” и бурно и продължително ръкопляскат. Стават прави и пълномощните министри на Германия г-н Бекерле и на Италия г-н граф Маджистрати, заедно с всички присъстващи в дипломатическата ложа. Народните представители се обръщат към тях и ги акламират с бурни ръкопляскания. Овациите траят няколко минути, през което време пълномощните министри поздравяват с вдигната ръка.”

“Които приемат декларацията, направена от правителството, моля да вдигнат ръка”, нарежда председателят на парламента Христо Калфов. И веднага обявява резултата:

“Абсолютно мнозинство...”

Дончо Дуков

мрази тавтологията,

но изпълнява стенографския си дълг: “Всички народни представители стават прави и бурно и продължително ръкопляскат и викат неколкократно мощно “Ура!”.

Оказва се обаче, че не всички са ръкопляскали. Филов заръчва на съгледвачи да му докладват кой колко си е зачервил дланите. След заседанието той събира информацията и я вписва в дневника си. Идните поколения да са наясно с предателите на националните интереси:

“Не ръкопляскаха на речта ми Н. Мушанов, П. Стайнов, Н. Сакаров, Филип Махмудиев (горнооряховски депутат, бивш демократ, сега приобщен) и еленският депутат П. Марков, те демонстративно оставаха седнали на местата си, когато другите ставаха на крака. Ал. Цанков ръкопляскаше на декларацията, но не и лично на мене вън от речта. Д-р Н. Николаев също не ръкопляскаше, но ставал с другите депутати. Сп. Ганев ръкопляскал съвсем слабо.”

Широко е разгласено, че войната е “символична”.

“Те такова животно

нема!”, казват

мъдрите шопи

“На война като на война!”, подкрепят ги Съюзниците и се стягат да докажат, че милитаризъм и символизъм са взаимно изключващи се понятия. Англия и САЩ започват да ни бомбардират.

До 1944 г. атаките са епизодични, правят разрушения и вземат жертви, но са търпими. Страшното иде на 10 януари 1944 г., когато е извършено първото комбинирано дневно-нощно нападение на София.

През деня 180 американски, а през нощта 80 британски бомбардировача сипят смърт върху столицата.Масираните въздушни удари продължават следващите месеци. Освен София мишени са Пловдив, Карлово, Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Мездра, Търново, Добрич, Русе, Лом и др. В столицата са разрушени 12 657 сгради, жертвите са над 2000.

Силно пострадал е Народният театър, Народната библиотека е напълно унищожена. Ударено е и Народното събрание, където още отекват аплодисментите от 13 декември 1941 г.