Три комисии одобриха бюджетите за ДОО, здраве и на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7132615 www.24chasa.bg
Владислав Горанов. Снимка Архив

Горанов: Финансите за догодина покриват приоритетите на държавата

„Не променяме параметри на данъчната политика. С макрорамката на бюджета изпълняваме ангажимента си за запазване на финансовата стабилност. Бюджетът за догодина покрива основните приоритети на държавата“. Това заяви при дебатите за бюджета на ДОО финансовият министър Владислав Горанов. Той бе категоричен, че тези политически системи, които заложат на популизма са обречени на краткосрочен хоризонт. И изрази надежда, че българският парламент ще даде възможност за избягване на такава зависимост и ще се превърне в поле за истински дебат.

Повече от 4 часа депутатите от три комисии- бюджетна, социална и здравна, дискутираха четири важни закона- За бюджета на НЗОК, за бюджета на ДОО и този на държавата. Те бяха приети с крехко мнозинство. Бюджетната осигури 13 гласа „за“, и 9 „против“. Здравната- 11 „за“, а социалната – 12 „за“ и 8 „против“.

2,3 млрд. лв. повече за социални разходи, за първи път над 5 млрд. лв. бюджет за здравеопазване, 10% ръст на доходите и близо 1,89% от БВП за отбрана, показват основните приоритети на държавата за догодина. Брутният вътрешен продукт ще продължава да расте до 116,7 млрд. лв. Приходите, част от които ще се върнат обратно като социални плащания са 44,5 млрд. лв. Разходите на държавата ще са с 5,8 млрд. лв. повече, в сравнение с тази година.

Осигурен е 10% на заплатите на бюджетните служители и 20% на учителите. Безработицата ще падне рекордно ниско- до 4,8%, а компенсацията на един зает, т.е. реалният ръст на доходите при инфлация от 3% е 5,6%. Таванът за всички пенсии ще бъде 1200 лв. от юли. Също тогава ще се индексират всички останали пенсии - с 5,7%.

Макрорамката е разчетена при ръст на икономиката от 3,7%, средногодишна инфлация от 3%. Държавата няма да тегли нов външен дълг, може да се финансира от вътрешния пазар с емисии ДЦК до 1 млрд. лв., като общият размер на държавния дълг може да стигне най-много до 22 млрд. лв. Максималният размер на новите държавни гаранции догодина се предвижда да е до 215 млн. лв.

Най-голямото планирано увеличение досега на осигурителната тежест е предвидено в частта за осигуряване- максималният доход се планира да порасне с 400 лв. – от 2600 до 3000 лв. По него обаче се очакват разгорещени дебати в пленарна зала.

Гласуването на бюджета за 2019-а ще започне във вторник на извънредно заседание.

Споровете в Народното събрание започнаха още днес с гласуването на промени в Закона за коорпоративното подоходно облагане.

Предложението на БСП за отпадане на плоския данък и замяната му с прогресивна скала доведе до близо 2-часови спорове, като социалистите останаха сами в идеята за отмяната му. От управляващите им припомниха на червените, че той е бил приет през 2008 г. по време на тяхното управление. Йордан Цонев от ДПС посочи, че партията му ще защитава 10%-ставка. След отхвърлянето на това предложението, парламентарното заседание приключи. Утре трябва да продължат с промените в данъчните закони, които засягат промяната за изчисление налога на старите коли.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.